Η ΦΩΝΗ σε μια προσπάθεια να ενημερώσει το αναγνωστικό κοινό καθιερώνει από σήμερα τη στήλη με τίτλο «Αυτοδιοικητικά Δρώμενα» προκειμένου να αναδείξει λεπτομέρειες γύρω από τις κινήσεις των κομματικών και άλλων παρατάξεων καθώς και των υποψηφίων του κάθε συνδυασμού με την αμερόληπτη, πάντα, ματιά των συντακτών της εφημερίδας.
Γεγονός που δεν επιδέχεται αντιρρήσεις είναι η σημερινή οικτρή οικονομική κατάσταση που βιώνει ο κάθε Έλληνας πολίτης με τους χιλιάδες άνεργους, τα φτωχά νοικοκυριά, τους νέους σε ποσοστό 60% στην ανεργία και τις κοινωνικές δαπάνες να έχουν πέσει στο χαμηλότερο σημείο. Η κατάσταση αυτή όπως φαίνεται και στα μέχρι τώρα δημοκοπικά ποσοστά προβληματίζει ιδιαίτερα τα επιτελεία, καταρχήν των κομμάτων σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και των τοπικών ηγεσιών που προσπαθούν οι μεν να αποποιηθούν το τίτλο του μνημονιακού και τους αντιπάλους να έχουν τις περισσότερες φορές σημαία την απόλυτη συμπόρευση με την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές της τρόικας.
Οι μέχρι σήμερα δημοκοπικές μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός μέσα στη κοινωνία για την πολιτική κατάσταση. Τα ποσοστά που μέχρι στιγμής δίνουν οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν την κάθετη πτώση των κομμάτων της συγκυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατηρούν κάποια ποσοστά που δημιουργούν ένα νεφέλωμα στις πολιτικές εξελίξεις δεδομένου ότι όλοι μιλούν για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές με αμφίβολα προς στιγμή αποτελέσματα αφού κανείς δεν θεωρεί δεδομένες τις ψήφους των μικρών κομμάτων σε σχέση με την ιδεολογική συγκρότηση τους.
Τα ποσοστά στη συγκεκριμένη περίπτωση που θα πάρουν την πρώτη Κυριακή των εκλογών δεν είναι σίγουρο ότι θα διοχετεύουν σε «συγγενικά» κόμματα και υποψηφίους αφού θα παίξουν ρόλο και οι προεκλογικές αναφορές και συμπεριφορές των υποψηφίων. Ας μη ξεχνούμε άλλωστε ότι στο πρόσφατο παρελθόν συνδυασμός που έχασε την εκλογή την πρώτη Κυριακή μόλις για 157 ψήφους και θεωρούσε εύκολη τη νίκη στις επαναληπτικές εκλογές απώλεσε την πλειοψηφία από τη δεύτερη παράταξη που στο πρώτο γύρω πήρε ποσοστό κατά 10% μικρότερο !! Μέχρι σήμερα παρατηρηθήκαν οι πρώτες κινήσεις των φιλόδοξων στη τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Ανανεωμένος συνδυασμός Πετρίδη έξω από στενά παραταξιακά πλαίσια
Στο Δήμο Κομοτηνής έχουμε την παράταξη του σημερινού δημάρχου Πετρίδη που οι πληροφορίες δείχνουν ότι υπάρχει μια αξιόλογη ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και ότι πρόκειται να ανακοινωθεί ένα ψηφοδέλτιο με αξιόλογα μέλη της κοινωνίας καθώς και ότι θα υπάρξει έντονος εκλογικός αγώνας των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων για την εκλογή τους.
Υπάρχουν οι πληροφορίες ότι ο σημερινός δήμαρχος ξέφυγε από τα στενά παραταξιακά πλαίσια και ενέταξε στο συνδυασμό αξιόλογα μέλη της κοινωνίας που προέρχονται και από άλλες πολιτικές παρατάξεις προκειμένου να δείξει ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να υπάρχουν πολώσεις και άσκοπες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Στο σημείο αυτό άρχισαν οι επικοινωνιακές προσπάθειες για την προβολή των υποψηφίων και ο αγώνας μεταξύ τους προβλέπεται ιδιαίτερα έντονος ενώ άρχισαν και οι υπολογισμοί για την εκλογή των συμβούλων με τους πλέον έμπειρους να μιλούν για την εκλογή μόνο 14 χριστιανών συμβούλων με τους υπόλοιπους 11 να εκλέγονται από την μειονότητα και τους εκπροσώπους των οικισμών.
«ΠΟΛΗ… τική Ανατροπή» χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις
Πρώτη αντιπολιτευόμενη παράταξη που ανακοινώσε τη συμμετοχή στις τοπικές εκλογές ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με υποψήφια δήμαρχο την κ. Ελένη Λαφτσή, δικηγόρο στο επάγγελμα, που φιλοδόξει να κινητοποιήσει τους δημότες σε μια πολιτική ρήξης με το κατεστημένο όπως η ίδια διακηρύττει με κύριο σύνθημα την ανάδειξη μιας νέας δημοτικής αρχής μακριά από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Η παράταξη με το τίτλο «ΠΟΛΗ… τική Ανατροπή» ήδη άρχισε τις πρώτες προεκλογικές κινήσεις ενώ πρόσφατα σε ανοιχτή σύσκεψη ανακοίνωσε και το πλαίσιο της πολιτικής της για το Δήμο Κομοτηνής.
Σαμαράς, νεοδημοκράτες και μειονότητα τα «εμπόδια» στο δρόμο της Καζάκου
Η παράταξη της ανεξάρτητης αλλά υποστηριζόμενης από τη ΝΔ κ. Φελίνας Καζάκου «Εμείς… η Πόλη» υπόσχεται την ολική ανατροπή των δημοτικών πραγμάτων με την σκέψη στη δημιουργία ενός συνδυασμού με νέα πρόσωπα και ιδέες που όμως αντιμετωπίζει την αδιαφορία πολλών στελεχών της νεοδημοκρατικής παράταξης που στέκονται αδιάφοροι μετά τις «υπόγειες», όπως ισχυρίζονται, διεργασίες που οδήγησαν στην ανάδειξη της κ. Καζάκου στη θέση της υποψήφιας δημάρχου.
Εδώ θα πρέπει να εκτιμηθεί και ως αρνητική παράμετρος η αντίθεση του κοινωνικού συνόλου στη πολιτική της κυβέρνησης αλλά και η απομάκρυνση των ψηφοφόρων της μειονότητας από τη παράταξη του Σαμαρά. Άλλωστε, η υποκριτική δήλωση την ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας μέσα στα γραφεία της ΝΔ παρουσία των βουλευτών Στυλιανίδη και Βούλτεψη, ότι η υποψήφια είναι «ανεξάρτητη» θέλει να δείξει ότι αποποιείται τις πολιτικές της κυβέρνησης που τη στηρίζει.
Με «προίκα» την αντιπολιτευτική του τακτική ο Δαπέργολας
Η δημοτική παράταξη «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Δαπέργολα κατέρχεται εκ νέου στις εκλογές με τη φιλοδοξία ότι θα κερδίσει τις δυσαρέσκειες από τη συμπεριφορά της ηγεσίας της ΝΔ έχοντας ωστόσο τη συμπάθεια πολλών συμπολιτών για την αντιπολιτευτική πολιτική που άσκησε στα προηγούμενα χρόνια μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ενώ αρνητική στάση θα αντιμετωπίσει από τους ψηφοφόρους της μειονότητας λόγω ακριβώς και της αντίστοιχης πολιτικής του σε θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Μια από τα ίδια για το ΚΚΕ
Η παράταξη του ΚΚΕ ανακοίνωσε ήδη την συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τον Νικό Φακιρίδη και κύριο προεκλογικό σύνθημα τη καταγγελία της μνημονιακής πολιτικής και τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.
Στο πλευρό του Πετρίδη η ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχει τις δημοτικές εκλογές στηρίζοντας στη παράταξη του Γιώργου Πετρίδη, στο ψηφοδέλτιο του οποίου θα εντάξει δικά της τοπικά στελέχη.
Ποιον θα στηρίξουν ΑΝ.ΕΛ. και Χρυσή Αυγή
Η παράταξη των ΑΝΕΛ όπως ισχυρίζονται τα στελέχη της τοπικής οργάνωσης θα στηρίξουν υποψηφίους που έχουν αντιμνημονιακό στίγμα, ενώ και η παράταξη της Χρυσής Αυγής θα έχει την ίδια τακτική.
Τέσσερις υποψηφιότητες με επίκεντρο την επένδυση χρυσού στο Δήμο Μαρώνειας – Σαπών
Στο Δήμο Μαρώνειας –Σαπών μετά τις διάφορες διαρροές για την κάθοδο νέων δημοτικών παρατάξεων τα φαινόμενα δείχνουν ότι διαμορφώθηκαν τέσσερις κινήσεις. Η παράταξη του σημερινού δημάρχου Ηλία Ιωαννάκη είναι σχεδόν έτοιμη μετά και την ένταξη στο ψηφοδέλτιο νέων αξιόλογων συμβούλων που θα δώσουν το νέο στίγμα της παράταξης για τη νέα δημοτική περίοδο. Η ένταξη στο ψηφοδέλτιο συμβούλων από τη περιοχή της Μαρώνειας έρχεται να δημιουργήσει ευχάριστη διάθεση στον Ηλία Ιωαννάκη.
Η συμπόρευση των κ.κ. Σταυρίδη και Τζανίδη με κύριο σύνθημα την αλλαγή της ηγεσίας στο Δήμο δημιουργεί νέα δεδομένα στα πολιτικά δρώμενα αφού κύριο σύνθημα της παράταξης είναι η καταγγελία της μέχρι σήμερα πολιτικής του δημάρχου.
Ο παλαίμαχος της τοπικής αυτοδιοίκησης Ντίνος Χαριτόπουλος που χρημάτισε και δήμαρχος Σαπών, γνώστης της κατάστασης που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, σιωπηλά και μεθοδικά δημιουργεί τον δικό του συνδυασμό με τη συμπόρευση μαζί του παλιών και νέων αξιόλογων τοπικών στελεχών πιστεύοντας ότι θα είναι ο κυρίαρχος της δεύτερης Κυριακής.
Στην κούρσα προς τις εκλογές την πιθανή υποψηφιότητα του δήλωσε και ο Μιχάλης Κακουλίδης που έχει κύριο σύνθημα του «ΝΑΙ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ» προετοιμαζόμενος εδώ και αρκετό καιρό με τη δημιουργία της «Ένωσης Πολιτών Σαπών» και υποσχόμενος συγχρόνως και νέες θέσεις εργασίας όταν αρχίσει η επένδυση της εξόρυξης του χρυσού. Φαίνεται όμως ότι είναι μια εκβιαστική κίνηση προκειμένου να επιτύχει την ένταξη κάποιων ανθρώπων σε όλα τα ψηφοδέλτια. Η αναφορά του σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ότι τάχα υποστηρίζουν το εγχείρημα του μάλλον είναι παραπλανητική ενώ η μέχρι τώρα ασυνεπής συμπεριφορά του μέσα στη κοινωνία αποτελεί το μεγαλύτερο αρνητικό για τη μελλοντική πορεία τόσο του ιδίου όσο και των υποστηρικτών του.
Ρυθμιστής των εκλογών ο «ξένος» παράγοντας στον Δήμο Ιάσμου
Στο Δήμο Ιάσμου άρχισαν πλέον να διαμορφώνονται οι τρεις δημοτικές παρατάξεις με τους Κυριάκο Αμούτζα, Σαΐτ Ερντογάν και Καδή Ισμέτ. Εδώ υπάρχει μια τραγική για τη περιοχή κατάσταση αφού ο πληθυσμός είναι στην πλειοψηφία του μειονοτικός γεγονός που δημιουργεί αρνητικές καταστάσεις λόγω και της εμπλοκής του «ξένου» παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις.
Είναι διαπιστωμένο ότι η θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής με δήμαρχο τον Ισμέτ Καδή δεν φάνηκε αντάξια των επιθυμιών του λαού του Δήμου και μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητική παρένθεση στα δημοτικά χρονικά. Όμως είναι γεγονός ότι και σήμερα τυγχάνει της απόλυτης στήριξης του «μεγάλου αφεντικού», μέλη του οποίου άρχισαν ήδη τις πιέσεις ενόψει εκλογών.
Ο Κυριακός Αμούτζας θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του στις εκλογές για να συνεχίσει ένα αξιόλογο έργο πολλών ετών που διεκόπη στις προηγούμενες εκλογές με την εκλογή του σημερινού δημάρχου ενώ ο Σαΐτ Ερντογάν κατέρχεται στις εκλογές με κύριο σύνθημα την αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων.
Γιαννακίδης : Και αντιμνημονιακός αγώνας και δεξιοί συνυποψήφιοι !!!
Εκεί όμως που γίνεται πραγματικό κομφούζιο είναι οι Περιφερειακές εκλογές αφού οι πολίτες παρακολουθούν τις κινήσεις των υποψηφίων με αρκετά μεγάλο σκεπτικισμό. Οι εκλογές θα αποτελέσουν ένα μεγάλο βαρόμετρο για τις τάσεις μέσα στο εκλογικό σώμα και το εκλογικό αποτέλεσμα τους αποτελεί το καλύτερο δείγμα για τις προτιμήσεις των πολιτών που θα παίξει σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.
Άρχισε ήδη να φαίνεται η υποκριτική τακτική των φιλόδοξων και των κομμάτων αφού όλοι προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες για την πολιτική που ακλούθησαν στα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια. Παράγοντες του πολιτικού συστήματος που χρόνια τώρα ακολούθησαν τις κυβερνητικές επιλογές και ήταν απόλυτα πειθαρχημένοι στις πολιτικές εντολές των τροϊκανών σήμερα έβγαλαν τις σημαίες της επανάστασης και μπαίνουν μπροστά στις κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονται για την εξαθλίωση των Ελλήνων.
Η παράταξη του σημερινού Περιφερειάρχη Γιαννακίδη που από καιρό βρίσκεται μακριά από τον πολιτικό χώρο που τον ανέδειξε, τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκε με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον και με κινήσεις απελπισίας ενέταξε στο ψηφοδέλτιο δεξιά στελέχη (Καβαρατζά στον Έβρο και Μαυρίδη στη Δράμα) προκειμένου να κερδίσει δεξιούς ψηφοφόρους αφού δεν έχει να περιμένει μεγάλα και θετικά αποτελέσματα από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Η επαναπροσέγγιση του Παύλου Δαμιανίδη ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας να παρουσιάσει ένα αξιόλογο σχήμα στη Ροδόπη μετά και την απροθυμία παλιών περιφερειακών συμβούλων να εκτεθούν ακόμη μια φορά στις επικείμενες εκλογές. Δυσμενές στοιχείο στη διαμόρφωση ρεύματος στη Περιφέρεια είναι και οι αντιδράσεις στον Έβρο και στη Δράμα για τις υποψηφιότητες των δεξιών Αντιπεριφερειαρχών.
Οι έντονες αντιδράσεις των Ντόλιου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Έβρου, Ούστογλου, Βαβιά και Νικολάου αλλά και της οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Έβρου για την ένταξη Καβαρατζή είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν όπως το ίδιο συμβαίνει και στη Δράμα μετά τις καταγγελίες της κομματικής οργάνωσης για την ένταξη του δεξιού Μαυρίδη.
Η προσπάθεια του Γιαννακίδη να παρουσιαστεί σήμερα ως αντιμνημονιακός θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού θα κληθεί προεκλογικά να εκφράσει σε ποιο σημείο της πολιτικής του αντέδρασε στις κυβερνητικές επιλογές που οδήγησαν τον τόπο και τους πολίτες στην φτώχεια και τη δυστυχία.
Σημαντική παράμετρος είναι και η απουσία κυβερνητικών στελεχών, υπουργών και υφυπουργών, που θα στήριζαν με τις επιρροές τους την εκλογική μάχη όπως έπραξαν στις προηγούμενες εκλογές οι πέντε υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ Αηδόνης, Ντόλιος, Τιμοσίδης, Ξυνίδης και Πεταλωτής.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ που διατηρούν μεγάλες δυνάμεις μέσα στη μειονότητα και θα κερδίσουν μεγάλο αριθμό ψήφων την πρώτη Κυριακή. Τελικά οι επιλογές του για τις θέσεις των υπευθύνων ήταν οι κ.κ. Δαμιανίδης για τη Ροδόπη, Καβαρατζής για τον Έβρο, Καραλίδης στη Ξάνθη, Γρανάς στην Καβάλα και Μαυρίδης στη Δράμα.
Εσωκομματικές τριβές και μειονότητα στο δρόμο του Παυλίδη
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιώργος Παυλίδης, αισθάνθηκε και ο ίδιος τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής και της απομάκρυνσης από κοντά του στελεχών της παράταξης του. Η προσπάθεια του να παρουσιαστεί ως ανεξάρτητος από το κόμμα της ΝΔ ενόχλησε πολλά κομματικά μέλη που δημιούργησαν έντονες τριβές μεταξύ των πιθανών επιλογών του προσπαθώντας η μια τάση να κερδίσει τις εντυπώσεις από την άλλη.
Η διαμάχη αυτή καθώς και οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προεκλογική περίοδο ενώ είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό θα μπορέσει η παράταξη του Παυλίδη να κερδίσει ένα μεγάλο μερίδιο από τους ψηφοφόρους της μειονότητας που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν την παράταξη Γιαννακίδη με ποσοστό περίπου 80%.
Το ίδιο ενδιαφέρον θα έχει η κάθοδος των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής που θα έχουν ένα σοβαρό εκλογικό ποσοστό, ιδιαίτερα στον Έβρο, αλλά και η συμπεριφορά των ψηφοφόρων των δυο κομμάτων κατά τη δεύτερη Κυριακή. Οι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες θα είναι οι Πέτροβιτς στον Έβρο, Μέτιος στη Ροδόπη, Ζαγναφέρης στη Ξάνθη, Μαρκόπουλος στην Καβάλα και Πατακάκης στη Δράμα.
Και η ΔΗΜΑΡ στο «παιχνίδι» με υποψήφιο στη Ροδόπη τον Ιλχάν Αχμέτ
Την κάθοδο στις εκλογές φυσικά ανακοίνωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Καβαλιώτη Μορφίδη που αποτελεί ένα αξιόλογο στέλεχος της πολιτικής σκηνής και είναι από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος στη Καβάλα. Η αυτόνομη και ανεξάρτητη κάθοδος της ΔΗΜΑΡ στις περιφερειακές εκλογές είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του κόμματος από τις επιλογές της συγκυβέρνησης και αποσκοπεί να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην πολιτική σκηνή του τόπου αφού είναι ξεκάθαρη η στάση της ηγεσίας απέναντι στα όσα αρνητικά συμβαίνουν στη κοινωνία από τα δύο μεγάλα κόμματα που έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα πολιτική που απαξίωσε την ελληνική κοινωνία.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι μετά την ανακοίνωση του υποψήφιου αρχηγού που είναι ο εξαίρετος γιατρός της Καβάλας Τραϊφόρος, υποψήφιος για το νομό Ροδόπης θα είναι ο μέχρι πρόσφατα υποψήφιος βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν.
Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του κ. Τρέλλη ενώ οι ΑΝΕΛ πρόκειται να ανακοινώσουν επίσημα τη κάθοδο στις εκλογές μετά από τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη (18/2).