Το συμψηφισμό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουν οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες στο Δημόσιο με τον Φόρο Προστιθεμένης Αξίας που τους οφείλουν φορείς και οργανισμοί της γενικής κυβέρνησης, θα προβλέπει διάταξη που θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Με την εν λόγω διάταξη υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για επέκταση του συμψηφισμού οφειλών ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η ευνοϊκή ρύθμιση η οποία θα δώσει ανάσα ρευστότητας σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Η διάταξη που θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας στη Βουλή θα προβλέπει πως από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου ο ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες θα μπορεί να συμψηφίζεται με τα ποσά ΦΠΑ που χρω στούν στις επιχειρήσεις οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, τα νοσοκομεία, οι δήμοι και οι περιφέρειες.
Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα ο συμψηφισμός αφορά αποκλειστικά οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή τα υπουργεία και τους φορείς της κεντρικής διοίκησης.
Η αρμόδια υπηρεσία που θα διενεργεί και θα επιβλέπει τη διαδικασία συμψηφισμού μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων θα είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Σε αυτό θα κατατίθενται τα σχετικά παραστατικά που θα βεβαιώνουν τις οφειλές ΦΠΑ, αλλά και οι αιτήσεις συμψηφισμού από ιδι-ώτες και δημοσίους φορείς.
Πρέπει να σημειωθεί πως στελέχη του ΓΛΚ εξέφρασαν όλο το προηγούμενο διάστημα «δυσφορία» για τη μεταφορά της αρμοδιότητας του συμψηφισμού στην υπηρεσία τους, καθώς θεωρούν πως θα προκαλέσει πρόσθετο φόρο εργασίας ενώ επισήμαναν και τις δυσκολίες του εγχειρήματος.
Έτσι, πέτυχαν η ρύθμιση να μην έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή να αφορά αποκλειστικά οφειλές ΦΠΑ που θα δημιουργηθούν μετά την ψήφιση του νόμου και όχι υφιστάμενα χρέη.