Την καθιερώμενη βασιλόπιτα του έκοψε το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η εκδήλωση διεξήχθη στην πόλη της Ξάνθης με παρουσία 300 και πλέον μηχανικών, μελών της Διοικούσας Επιτροπής και της Αντιπροσωπείας του Τμήματος και φορέων του τόπου.
Συγκεκριμένα τίμησαν με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχαήλ Στυλιανίδης, ο εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή Δ’ Σώματος Στρατού Ταγματάρχης Μηχανικός Γεώργιος Μαλαβέτας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-Θράκης Δημήτρης Χαϊτίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Ζαγναφέρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, η πολιτευτής κυρία Ανδρέου Γεωργία, ο επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης Χρήστος Πούλιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-Θράκης Γιώργος Κολλάρος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αβδήρων και εκπρόσωπος του Δημάρχου Αβδήρων κ. Παναγιώτης Θεοχάρους.
Τις ευχές τους λόγω αδυναμίας τους να παραβρεθούν στην εκδήλωση έστειλαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Έβρου Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο Βουλευτής Έβρου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες Μαρίνος Ουζουνίδης, ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Δημήτριος Σαλτούρος.
Την πίτα έκοψε και ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος της Θράκης: «Πριν από μερικά χρόνια και ιδιαίτερα για την περιοχή της Ξάνθης που μπορώ να έχω μια ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία, αλλά και γενικότερα στη Θράκη, παρουσιάζετο μια οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα που δεν την έβλεπε κανείς σε άλλες περιοχές της πατρίδος. Βλέπαμε τις οικοδομές να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και βέβαια αυτό ήταν κάτι πολύ ευχάριστο και παρηγορητικό, γιατί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, η οικοδομή απασχολεί κάπου διακόσια και πλέον επαγγέλματα, οπότε καταλαβαίνουμε πόσοι άνθρωποι ζουν και πως κινείται η αγορά». Τόνισε ότι ευχή της Εκκλησίας είναι να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους και παρότρυνε τους φορείς να στραφούν στη μόνη πηγή εσόδων αυτή τη στιγμή, που είναι τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΕΣΠΑ με μελέτες που να έχουν ωριμότητα και να λαμβάνουν υπόψη τους το περιβάλλον, την υγεία του λαού και την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης αφού τόνισε την πρωτόγνωρη θεσμική συνεργασία σε επίπεδο Περιφέρειας δεσμεύτηκε ότι πρώτος περιφερειακός στόχος εφόσον υπάρξει η δυνατότητα πρόσβασης στο ευρωπαϊκό ταμείο θα είναι να κρατηθεί το ντόπιο επιστημονικό προσωπικό στον τόπο.
Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχαήλ Στυλιανίδης εξέφρασε την εκτίμησή του προς όλα τα μέλη του ΤΕΕ και την άριστη συνεργασία που ανέπτυξε ο Δήμος με τον Τεχνικό κόσμο της Θράκης τονίζοντας ότι πάρα πολλές φορές έχουν βρεθεί στην ίδια πλευρά για να αντιμετωπίσουν προβλήματα του τόπου και της τοπικής κοινωνίας, μακριά από ιδιωτικά μικροσυμφέροντα.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης Νικόλαος Παπαθανασίου, στην ομιλία του ευχαρίστησε εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία, πρόοδο και οικογενειακή ευτυχία. Ξεκίνησε λέγοντας ότι το 2013 «υπήρξε η χρονιά ορόσημο στην ιστορία του ΤΕΕ-Θράκης στην οποία διακυβεύθηκε και η ίδια του η ύπαρξη» λόγω της περικοπής των βασικών εσόδων που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2012 και επιδεινώθηκε από την αδιαλλαξία της Πολιτείας με αποτέλεσμα την έγκριση του Προϋπολογισμού του ΤΕΕ από το Υπουργείο τον Αύγουστο του 2013.
Τόνισε ότι το Περιφερειακό Τμήμα της Θράκης περιήλθε σε οικονομικό αδιέξοδο από την άδικη και άνιση κατανομή των επιχορηγήσεων του ΤΕΕ προς τα περιφερειακά με αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεματικών του Τμήματος και με επιπτώσεις στην παραγωγική του δραστηριότητα όσον αφορά ημερίδες, ομάδες εργασίας και εκδηλώσεις γενικότερα, τραυματίζοντας ταυτόχρονα ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία του στην τοπική κοινωνία.
Αναφέρθηκε επίσης στις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής στον τεχνικό κόσμο και στο μπαράζ των κυβερνητικών μέτρων και παρεμβάσεων που οδήγησε σε συρρίκνωση του επαγγελματικού του αντικειμένου και στους συναδέλφους του δημοσίου που εξουθενώθηκαν οικονομικά και ηθικά από την κατάργηση και συγχώνευση φορέων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός κλίματος απαισιοδοξίας και εσωστρέφειας στους συναδέλφους μηχανικούς και στον προβληματισμό ακόμη για την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΤΕΕ.
Στη συνέχεια τόνισε τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρονικού διαστήματος που χαρακτηρίζουν την προσπάθεια που κατέβαλε για την προστασία του επαγγέλματος.
Τέλος, στάθηκε στα μέτρα που προτείνει το ΤΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την επανάκαμψη της οικονομίας με την «άμεση εφαρμογή ενός νέου, αποτελεσματικού σχεδίου ανάπτυξης στην σύνταξη του οποίου, όπως κατέστησε γνωστό στην Κυβέρνηση, προτίθεται να συμβάλλει με την τεράστια τεχνογνωσία και την επιστημονική στελέχωση που διαθέτει».
Ειδικότερα για την περιοχή της Θράκης θεωρεί ότι λόγω της υπό εξέλιξη εκπόνησης της αναθεώρησης του γενικού χωροταξικού πλαισίου της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., «η συγκυρία είναι μοναδική για τον λόγο ότι το εκτεταμένο θαλάσσιο μέτωπο που διαθέτει, εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο, όχι μόνο δεν έχει εξοπλιστεί με τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσει το διαρκώς διογκούμενο κύμα των βόρειων γειτόνων μας που αναζητούν διακαώς την θαλάσσια αναψυχή, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής δεν παρέχονται οι δυνατότητες για ανέγερση παραθεριστικής κατοικίας ούτε καν απρόσκοπτης οδικής πρόσβασης και ανέσεις προσωρινής διαμονής στις παραλίες της».
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της εξόρυξης του χρυσού τονίζοντας την αδυναμία των Εταιρειών να πείσουν τους επιστημονικούς φορείς και την τοπική κοινωνία αλλά και στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος με την εκμετάλλευση της οικονομικής συγκυρίας που οδηγεί στη διάσπαση του ενιαίου μετώπου της τοπικής κοινωνίας που εδώ και δεκαπέντε χρόνια εναντιώνεται σύσσωμη στην επένδυση.
Τέλος, για τις εκλογές του ΤΕΕ που διεξήχθησαν στις 24 Νοεμβρίου 2013 ανέφερε ότι η διοικητική οργάνωση του ΤΕΕ-Θράκης βρίσκεται σε διαδικασία αντικατάστασης αναμένοντας την επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων τονίζοντας την ανάγκη να επιδιωχθεί μία πολυπαραταξιακή συνεργασία για την αποφυγή «άσκοπων ενδοεπιμελητηριακών συγκρούσεων» για την «ισχυροποίηση των θέσεων του ΤΕΕ-Θράκης στην αναντίρρητη επιταγή της υπηρέτησης των θεσμικών του υποχρεώσεων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μηχανικών».
Με το πέρας τον ομιλιών ακολούθησε η βράβευση των δύο πρώτων επιτυχόντων μαθητών της Θράκης στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας. Το πρώτο χρηματικό βραβείο των 300 ευρώ απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-Θράκης κ. Ζαχαρία Τσαπνίδη, στον Σπυρίδωνα Βενέτη του Αποστόλου από το 3ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης που πέτυχε πρώτος στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γενική βαθμολογία 19.103 μόρια ως επιτυχών μαθητής της Θράκης με τον μεγαλύτερο βαθμό σε Πολυτεχνική Σχολή της χώρας. Το δεύτερο χρηματικό βραβείο των 200 ευρώ απονεμήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος κ. Αργύρη Πλέσια στον Κωνσταντίνο Ηλιάδη του Κλεόβουλου από το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής που πέτυχε πρώτος στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ/κών και Μηχ/κών Η/Μ της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δ.Π.Θ. και πρώτος στις Πολυτεχνικές Σχολές του Δ.Π.Θ. με γενική βαθμολογία 18.858 μόρια ως επιτυχών μαθητής της Θράκης με την μεγαλύτερη βαθμολογία στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Το φλουρί έτυχε στον μηχανικό Γεώργιο Μιχαηλίδη από την πόλη της Ξάνθης.