Eξαιρέσεις στο πλαφόν συνταγογράφησης αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις για το μέτρο. Από το πλαφόν εξαιρούνται οι νεφροπαθείς, οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, και όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.
Επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί -δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- μπορούν να συνταγογραφούν χωρίς πλαφόν για τους ασθενείς που νοσηλεύουν. Το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ όπως και όσους γράφουν φάρμακα για ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικές δομές.
Αναλυτικά, εξαιρούνται:
- Χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων και ιστών.
- Φάρμακα, τη χρήση των οποίων προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του.
- Οι ιατροί των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών, σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε νοσηλευόμενους ή εξερχόμενους κατόπιν νοσηλείας ασθενείς. Όμως, εμπίπτουν στο πλαφόν αναφορικά με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε εξωτερικούς ασθενείς και χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
- Ιατροί που συνταγογραφούν σε ΚΑΠΗ, ιατροί εργασίας, ιατροί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιατροί σε κοινωφελή νοσοκομεία, ιατροί πολυιατρείων σωμάτων ασφαλείας και οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ.
- Οι νεοεισερχόμενοι ιατροί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή ιατροί που έχουν άδεια λειτουργίας για το πρώτο ιατρείο τους από τον αρμόδιο ιατρικό σύλλογο από το 2011 και μετά, ιατροί που δεν ασκούσαν θεραπευτικό έργο κατά το 2013, ιατροί για τους οποίους αυξήθηκε ο αριθμός των επισκέψεων σε 400 ανά μήνα, δύναται να παίρνουν το μέσο όρο της ειδικότητάς τους.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ «θα ακολουθήσουν οδηγίες για την υλοποίηση όλων των ανωτέρω. Στόχοι του Οργανισμού παραμένουν η επάρκεια των φαρμάκων, η διευκόλυνση των ιατρών και η διασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων».