Την αύξηση του ακατάσχετου ποσού για μισθούς και συντάξεις στα 1.500 ευρώ από 1.000 που είναι σήμερα αποφάσισε η κυβέρνηση σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εκτός από την αύξηση του ακατάσχετου ποσού, διευρύνεται χρονικά η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα. Ταυτόχρονα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν θα προχωράει σε κατασχέσεις όταν η οφειλή είναι κάτω των 500 ευρώ. Βέβαια, προκειμένου να γίνουν πράξη αυτά, θα πρέπει στις αρχές Ιανουαρίου να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Οι κινήσεις αυτές από την κυβέρνηση γίνονται στον απόηχο των τελευταίων ημερών μετά τις έντονες αντιδράσεις τόσο για το σχέδιο νόμου στα ακίνητα όσο και για τις δεκάδες φορολογικές διατάξεις που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου για την προστασία των ακινήτων.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις αρχές του έτους η εφορία έχει κοινοποιήσει στα πιστωτικά ιδρύματα και εις χείρας τρίτων 100.000 περιπτώσεις κατασχέσεων. Από αυτές περίπου 30.000 αφορούν τραπεζικές καταθέσεις, ενώ οι υπόλοιπες είναι κατασχέσεις ενοικίων, μισθών και συντάξεων ακόμα και από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων.
Σήμερα, η νομοθεσία προβλέπει ότι «δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ».
Η σχετική διάταξη, όπως προαναφέρθηκε, θα τροποποιηθεί και θα ανέλθει το ακατάσχετο ποσό στα 1.500 ευρώ. Πάντως, οι εφορίες τις τελευταίες μέρες έδιναν εντολές κατασχέσεων, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να κατάσχονται και τα δώρα Χριστουγέννων.
Βέβαια, η διάταξη του νόμου επιτρέπει και την κατάσχεση δώρων και βοηθημάτων. Αυτό που θα πρέπει να πράξουν οι φορολογούμενοι είναι να ενημερώσουν τις τράπεζες για τους λογαριασμούς μισθοδοσίας, προκειμένου η εφορία να μη μπορεί να «σηκώσει» το σύνολο του ποσού (εφόσον βέβαια υπάρχει και αντίστοιχη οφειλή). Και αυτό διότι το ακατάσχετο ισχύει μόνο για λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων.
Συνήθως οι εφορίες ξεκινούν τις διαδικασίες κατάσχεσης από τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, στέλνουν ομαδικά κατασχετήρια σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Τα τελευταία ελέγχουν ποιοι από τους οφειλέτες είναι πελάτες τους και προχωρούν στη δέσμευση των ποσών, ελέγχοντας αν υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Τα χρήματα δεσμεύονται μέχρι το όριο που προβλέπει ο νόμος και στη συνέχεια αποδίδονται στο Δημόσιο.