Στην υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας, διετούς διάρκειας, προχώρησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η ομοσπονδία των εργαζομένων του κλάδου. Η πρόβλεψη για -έστω οριακή- αύξηση μισθών 1% το 2015 και αυτή καθ’ εαυτή η υπογραφή κλαδικής σύμβασης, τη στιγμή που τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση, είναι παρήγορες ειδήσεις.
Από την άλλη, το ύψος της αύξησης, -δεδομένου ότι με την προηγούμενη σύμβαση υπέστησαν μείωση 15%, αλλά και το ότι ο τουρισμός θεωρείται ο τομέας με τις πλέον θετικές προοπτικές- αλλά και οι ανατροπές σε θεσμικές ρυθμίσεις, όπως η «πληρωμή» υπερωριών με ρεπό είναι ενδεικτικές της μάλλον ανήκεστου βλάβης που έχουν υποστεί τα εργασιακά και της δεινής θέσης των εργαζομένων που όλα δείχνουν ότι για να ξανακερδίσουν χαμένα δικαιώματα θα πάρει -αν μη τι άλλο- πολύ χρόνο.
Ειδικότερα, η νέα κλαδική σύμβαση είναι διετής, καλύπτει περίπου 130.000 εργαζόμενους στον τουρισμό και προβλέπει μηδενική αύξηση στους βασικούς μισθούς το 2014 και αύξηση 1% το 2015.
Υπογράφεται δε μία ημέρα πριν τη λήξη της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης, η οποία προέβλεπε μειώσεις μισθών κατά 15%.
Οι βασικοί μισθοί στον κλάδο κυμαίνονται σήμερα από 753,69 (πλύντριες σιδερώτριες καθαρίστριες κ.λ.π έως 821,96 για υπαλλήλους υποδοχής, μάγειρας α’, προϊστάμενος υπνοδωματίων κ.λ.π.
Πέραν των μισθολογικών, στη σύμβαση περιέχονται και θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν:
- Για την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για 8 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.
- Τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α.
ΠΟΞ: σταθμός για τα εργασιακά
Ως σταθμό για τα εργασιακά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο χαρακτηρίζουν την επίτευξη συμφωνίας με τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Α. Ρέτσος και το Διοικητικό Συμβούλιο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη θωράκιση του εργασιακού περιβάλλοντος στην ξενοδοχειακή αγορά.
Με την ευκαιρία της υπογραφής της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, η ΠΟΞ καλεί την κυβέρνηση να επισπεύσει το μεταρρυθμιστικό της έργο και να προχωρήσει τάχιστα σε γενναίες αποφάσεις και παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τις στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Γ.Βρούτσης: ξεχωριστής συμβολικής σημασίας
«Χαιρετίζω την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, την πρώτη κλαδική σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις μισθών τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
«Τόσο η πραγματική όσο και η συμβολική της σημασία είναι ξεχωριστή. Όχι μόνο επειδή αφορά πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και διασφαλίζει εργασιακή ειρήνη σε έναν τομέα με εξαιρετικό δυναμισμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αλλά και επειδή σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο ανοδικό κύκλο με θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων» πρόσθεσε.
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την επίδειξη πνεύματος συνεργασίας, ρεαλισμού και ωριμότητας από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και εργαζομένων της χώρας» κατάληξε ο υπουργός.
Χαιρετίζει η Ολγα Κεφαλογιάννη
«Η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποτελεί θετικό γεγονός για τον ελληνικό τουρισμό» δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Όπως τόνισε η υπουργός, η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης συναρτάται με τη μέχρι σήμερα πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και στέλνει ευρύτερο μακροπρόθεσμο μήνυμα στην αγορά εργασίας, καθώς εξασφαλίζει σταθερότητα, διασφαλίζει δικαιώματα και αποτελεί αποτέλεσμα διαλόγου και συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών του κλάδου.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει η κυρία Κεφαλογιάννη, το 2014 είναι μια χρονιά ευθύνης και επίπονης εργασίας για όλους. Η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη συνέχεια. Δείχνει τη συσπείρωση των συντελεστών του κλάδου και την πρόθεσή τους να επιτευχθεί ο κοινός στόχος που είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.