Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ απέστειλε το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), με αφορμή τη φυσική καταστροφή που έπληξε πρόσφατα τη Ροδόπη και τη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας αυτής πολλές καλλιέργειες στην περιοχή.
Το όλο παράδοξο, όμως, στην επιστολή είναι ότι μεταξύ άλλων το DEB ζητάει από τον Υπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τη δραστηριοποίηση γεωπόνων που γνωρίζουν και μιλούν την τούρκικη γλώσσα, ως προϋπόθεση μάλιστα ενός κοινωνικού κράτους, και προκειμένου να υπάρχει πιο αποτελεσματική επικοινωνία και διευθέτηση των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών των αγροτών !!!
Αντί, λοιπόν, το DEB να μεριμνήσει ώστε επιτέλους η μειονότητα της Ροδόπης και της Θράκης γενικότερα να αφομοιωθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία και να καλέσει τα μέλη αυτής να μαθαίνουν και να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα, όντας κάτοικοι της χώρας αυτής, ζητάει από την Πολιτεία να μεριμνήσει αυτή ώστε οι συναλλαγές μεταξύ μελών της μειονότητας και Κράτους να γίνονται πλέον στα τούρκικα !!!
Ο σκοπός, έστω και μέσα από ένα απλό αγροτικό ζήτημα, προφανής. Να προωθηθεί σιγά – σιγά και να παγιωθεί με οποιονδήποτε τρόπο το αίτημα της μειονότητας προκειμένου τα τούρκικα να καταστούν στο άμεσο μέλλον ως «επίσημη» γλώσσα της Ελλάδας στην περιοχή της Θράκης !!
Η επιστολή του DEB για τις φυσικές καταστροφές στη Ροδόπη :
Η φυσική καταστροφή που έπληξε τον νομό Ροδόπης το βράδυ της Παρασκευής 13ης Σεπτεμβρίου 2013, προκάλεσε σημαντική απώλεια προϊόντων, έτοιμων για συλλογή στα καλλιεργούμενα χωράφια, καταστροφή στις λιάστρες ξήρανσης καπνού καθώς και μεγάλες καταστροφές στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι προκάλεσε σοβαρές ζημιές στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Ιδιαίτερα είναι μεγάλες οι απώλειες από την κακοκαιρία στα χωριά που βρίσκονται εντός των ορίων των δήμων Μαρώνειας – Σαπών και Αρριανών. Το μέγεθος των ζημιών διαπιστώθηκε και από το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε την περιοχή.
Οι αγρότες μας είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, διότι δεν μπορούν να πάρουν εγκαίρως την οικονομική βοήθεια, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Η φυσική καταστροφή χειροτέρεψε πιο πολύ την κατάσταση αυτή.
Στην περίπτωση αυτή πιστεύουμε πως:
-
Αμέσως μετά την καταστροφή είναι απαραίτητο η άμεση καταβολή έκτακτης χρηματικής βοήθειας προς τους πληγέντες αγρότες.
-
Ύστερα από αυτήν την φυσική καταστροφή, η περιοχή πρέπει να κηρυχτεί ως περιοχή φυσικής καταστροφής, αν τηρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
- Επίσης, προκειμένου να ενημερώνονται καλύτερα οι αγρότες της περιοχής στο θέμα ασφαλιστικών δικαιωμάτων ΕΛΓΑ, ως προϋπόθεση ενός κοινωνικού κράτους, είναι ανάγκη να δραστηριοποιούνται γεωπόνοι που μιλούν την τουρκική γλώσσα, για πιο αποτελεσματική επικοινωνία και διευθέτηση των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών των αγροτών.