Ιαπωνικός γίγαντας ηλεκτρονικών ειδών, παρουσίασε μια νέα τηλεόραση 55 ιντσών, που προσφέρει στους θεατές την αίσθηση του βάθους στην εικόνα χωρίς να χρειάζεται να φορέσουν ειδικά γυαλιά. Η τρισδιάστατη θέαση χωρίς γυαλιά είναι το «Άγιο Δισκοπότηρο» των κατασκευαστών τηλεόρασης. Τα γυαλιά 3D δεν πρόκειται να καταργηθούν, αλλά η αίσθηση του βάθους που χαρίζει η τεχνική 3D στο τηλεοπτικό θέαμα είναι σαφώς ανώτερη. Ο θεατής έχοντας μία επιπλέον διάσταση στην οθόνη του μπορεί να βιώσει εντονότερα την ταινία, τα αθλητικά γεγονότα ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Μέχρι τώρα οι τηλεοράσεις τρισδιάστατων εικόνων απαιτούσαν ειδικά γυαλιά που φορούσε ο θεατής προκειμένου να βιώσει το τρισδιάστατο εφέ. Τα γυαλιά, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό, γιατί δίνουν την αίσθηση της εικόνας που τρεμοπαίζει. Συν τοις άλλοις, είναι αρκετά ακριβός ο εφοδιασμός όλης της οικογένειας με γυαλιά 3D. Γι’ αυτό οι κατασκευαστές τηλεοράσεων προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες τεχνικές έτσι ώστε τα γυαλιά να μην είναι απαραίτητα στους θεατές.
Όταν ο εγκέφαλος βλέπει τρισδιάστατα
Όλες οι τεχνικές 3D είναι εμπνευσμένες από τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου ματιού. Μπορούμε να υπολογίζουμε αποστάσεις γιατί βλέπουμε δύο διαφορετικές εικόνες με τα μάτια μας. Θα μπορούσε εύκολα κάποιος να πειστεί πως αυτό αληθεύει αν κρατήσει ένα δάχτυλο μπροστά του και αρχίζει να κλείνει πότε το ένα και πότε το άλλο του μάτι. Γίνεται σαφές ότι το δάχτυλο αλλάζει θέση σε σχέση με το φόντο. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει συνεχώς αυτή τη φαινομενική μετατόπιση όταν παρατηρούμε αντικείμενα και μ’ αυτό τον τρόπο βιώνουμε την αίσθηση του βάθους. Μια τηλεόραση 3D παρουσιάζει στα μάτια δύο κάπως διαφορετικές εικόνες μέσα από την οθόνη, έτσι ώστε να ξεγελιέται ο εγκέφαλος και να νομίζει πως η εικόνα έχει βάθος. Στη νέα τηλεόραση υπάρχουν ειδικοί φακοί μπροστά από την οθόνη οι οποίοι στέλνουν διαφορετική εικόνα στο κάθε μάτι.
Αναζητώντας το τέλειο τρισδιάστατο
Οι τρισδιάστατες οθόνες δεν έχουν χαμηλό κόστος κατασκευής, κάτι που φυσικά περιορίζει το κοινό στο οποίο στοχεύουν. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ενθουσιώδεις οι πρώτες εντυπώσεις από την πρώτη τρισδιάστατη τηλεοπτική συσκευή που δεν απαιτεί χρήση γυαλιών. Η αίσθηση του βάθους δεν είναι εξίσου καλή με εκείνη που αποδίδουν τα γυαλιά 3D, και ορισμένοι νιώθουν ότι τα μάτια τους καταπονούνται και τους πιάνει πονοκέφαλος. Εξακολουθεί επομένως να υπάρχει μεγάλη ανάγκη βελτίωσης, πράγμα που έτσι κι αλλιώς πρόκειται να συμβεί.
Πολλοί ερευνητές σ’ όλο τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες τεχνικές που να καθιστούν καλύτερες και οικονομικότερες τις συσκευές 3DTV που δεν απαιτούν χρήση γυαλιών. Ερευνητές της Microsoft έχουν δημιουργήσει έναν ειδικό φακό ο οποίος ελέγχει την πορεία του φωτός που εκπέμπεται από την τηλεοπτική συσκευή για να καταλήξει στους θεατές – έτσι η οθόνη μπορεί να δείχνει εικόνες εναλλάξ στο δεξί και στο αριστερό μάτι, ακόμα και σε πολλούς θεατές ταυτόχρονα, ενώ μπορεί να γίνει ταχεία επανενημέρωση της οθόνης. Άλλοι ερευνητές, στη Νότια Κορέα, έχουν κατασκευάσει μικρά πρίσματα τα οποία δείχνουν να λειτουργούν καλύτερα από τους φακούς που χρησιμοποιούνται σήμερα. Αμερικανοί ερευνητές του ΜΙΤ βρήκαν τρόπο να βελτιώσουν την τεχνολογία «φράγματος παράλλαξης», έτσι ώστε να διαχέεται μέσα από αυτό περισσότερο φως προς τους θεατές.
Η εξέλιξη στο πλαίσιο της τρισδιάστατης τεχνολογίας συνεχίζεται και οι γίγαντες των ηλεκτρονικών έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα τους προς το 3D. Εκείνος που θα καταφέρει να λανσάρει στην αγορά καλό 3D χωρίς τα πολλά μειονεκτήματα που το συνοδεύουν μέχρι σήμερα θα έχει πολύ μεγάλο κέρδος.