Όταν γίνεται γνωστό ότι γίνονται κάποια προγράμματα ή σεμινάρια ή κάποιες εργασίες για το υποτιθέμενο καλό κάποιων κοινωνικών ομάδων το μυαλο των ανθρώπων πηγαίνει αμέσως στην αρπαχτή που κρύβεται από πίσω. Παραδείγματα πολλά όπως πολλές είναι και οι απορίες των πολιτών για το πώς είναι δυνατόν να γίνονται καραμπινάτες απάτες και κανένας να μην κάθεται στο σκαμνί προκειμένου να αποδείξει τις αγαθές του προθέσεις.
Πριν μερικά χρόνια έγιναν κάποια σεμινάρια για την εκπαίδευση οικοδόμων με προϋπολογισμό μερικά εκατομμύρια (δραχμές τότε). Με μια πρόχειρη ματιά καταλάβαινε και ο πλέον αδαής ότι υπήρχε μεθόδευση για το βόλεμα κάποιων έξυπνων αφού για να ροκανίσουν το δημόσιο χρήμα ο υπεύθυνος των σεμιναρίων νοίκιασε από τον κολλητό εργολάβο μια χαρμανιέρα αντί του ποσού των 450.000 δραχ. ενώ αν την αγόραζαν θα πλήρωναν μόνο 75.000 δραχ.
Για γραφικά και κόλλες γραψίματος δικαιολογήθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια που δικαιολογήθηκαν με εικονικά τιμολόγια που εκδόθηκαν από άγνωστο επαγγελματία τον οποίο δεν κατάφερε να ανακαλύψει η ελεγκτική αρχή παρά τις πολύμηνες έρευνες.
Το χρήμα ήταν πολύ αλλά οι υπόλογοι δεν κάθισαν ποτέ στο σκαμνί ενώ αργότερα διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα πήγαν με μια ύποπτη διαδικασία στις τσέπες μερικών χωρίς ποτέ να δοθεί μια εξήγηση και ούτε να δώσουν οι υπεύθυνοι λόγο στη Δικαιοσύνη. Στο Δημόκριτο Πανεπιστήμιο Θράκης διαπιστώθηκε καραμπινάτη κομπίνα με αντικείμενο την καθαριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά με εντολή κομματικών παραγόντων οι ελεγκτικοί υπάλληλοι σκέπασαν την υπόθεση ενώ αργότερα οι ίδιοι ελεγκτές καπέλωσαν και μια υπόθεση με πλαστές συνταγογραφίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Το παράδοξο και συγχρόνως προκλητικό είναι το γεγονός ότι παρά τις καταγγελίες που έγιναν σε όλα τα επίπεδα δεν συγκινήθηκε κανένας αρμόδιος όμως όπως αναφέρεται στις καταγγελίες οι αρμόδιοι υπάλληλοι που διενήργησαν τους ελέγχους κυκλοφορούν με πολυτελέστατα αυτοκίνητα και έχουν δημιουργήσει τεράστιες περιουσίες.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζής συνέταξε ένα πόρισμα που οδηγούσε περίπου 10 υπαλλήλους γνωστής δημόσιας υπηρεσίας στη Δικαιοσύνη
και όμως παρά το γεγονός ότι το 20σελιδο πόρισμα ήταν καταπέλτης αφού απεδείχθη ότι φαγώθηκαν περίπου δυο εκατομμύρια ευρώ η υπόθεση κάπου ξεχάστηκε.
Πάγια τακτική της Νομαρχίας Ροδόπης ήταν τότε η ανάθεση εργασιών με τη μέθοδο των προχείρων διαγωνισμών, με τους εργολάβους να κάνουν πάρτι και να συμφωνούν ώστε να μην δίνονται μεγάλες εκπτώσεις. Υπολογίζεται ότι τα έργα της Νομαρχίας επί εποχής Γιαννακίδη της τελευταίας πενταετίας ανήλθαν στο ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις ανάλογες εκπτώσεις που στη περίπτωση ανέρχονται σε 30%.
Οι αρμόδιοι παρά τις εντολές της Εισαγγελέως για παροχή πληροφοριών δεν μπήκαν στο κόπο να απαντήσουν στην εισαγγελική παραγγελία δείχνοντας την πολιτική και προσωπική ευθιξία και όπως κοκορεύονται ότι όλα έγιναν με άψογο τρόπο ξεχνώντας ότι ο Νομάρχης Ψωμιάδης εξέπεσε του αξιώματος για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Για το πόσα χρήματα φαγώθηκαν και σε ποιες τσέπες πήγαν και οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο κανείς δεν συγκινείται να ψάξει.