Με 2.763.000 ευρώ χρηματοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, τον Δήμο Κομοτηνής, για την ανάπλαση της Τσανακλείου Σχολής. Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης, που υπογράφτηκε πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, επισκέφθηκαν το χώρο, μπήκαν στο ιστορικό κτίριο, είδαν τις φθορές που ο χρόνος έχει προκαλέσει και αναφέρθηκαν στην προσπάθεια που γίνεται από κοινού για την αναπαλαίωσή του και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία -και ιδιαίτερα στη νέα γενιά- ως ένα κύτταρο πνεύματος, παιδείας και πολιτισμού.
«Υπάρχουν σ’ αυτήν την πόλη υποδομές και κτίρια που συμβολίζουν την ζωντανή ιστορία αυτής της περιοχής. Ένα τέτοιο κτίριο είναι η Τσανάκλειος. Έχουμε επιδοθεί εδώ και πολύ καιρό σε έναν αγώνα για να μπορέσουμε να πετύχουμε να αναδείξουμε αυτό το κτίριο-σύμβολο της Κομοτηνής. Ο αγώνας θα είναι συστηματικός και νομίζω ότι δικαιούται η Κομοτηνή να ανακτήσει αυτό το σύμβολο της ιστορίας και του πολιτισμού της», τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Κομοτηνής για τη στενή συνεργασία, αλλά και για την επιμέλεια και την εποπτεία με την οποία, όπως είπε, έχει σκύψει πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. «Από πλευράς μας οι ταχύτητες ήταν και θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικές για να επιτύχουμε το στόχο», επεσήμανε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης σημείωσε: «Σήμερα ανακοινώνουμε πλέον κι όχι εξαγγέλλουμε ότι η υπόθεση της ανάπλασης και απόδοσης για χρήση στην τοπική κοινωνία του κτιρίου-σύμβολου της πόλης μας έχει ολοκληρωθεί ως διαδικασία κι έχει ενταχθεί η χρηματοδότησή της μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων με την πολύ χρήσιμη και πολύ σημαντική συμβολή του υπουργείων Εσωτερικών και του συμπολίτη μας του κ. Στυλιανίδη» και πρόσθεσε: «Είναι ένα αποτέλεσμα συνεργασίας για το καλό του τόπου γιατί δεν εκλεγόμαστε ούτε κάτω από κομματικές σημαίες ούτε κάτω από παραταξιακές σημαίες, αλλά εκλεγόμαστε με μία αποστολή που απαιτούν οι πολίτες που μας ψηφίζουν: να κάνουμε ό,τι μπορούμε για το καλύτερο του τόπου μας. Αυτή η συνεργασία αποδίδει για άλλη μια φορά. Εύχομαι και ελπίζω -και είμαι βέβαιος- ότι θα συνεχιστεί».
Η εγκατάσταση του εργολάβου και η έναρξη των εργασιών προβλέπεται μέχρι το Φθινόπωρο του 2013.
Η προσπάθεια
Ήδη, από το 2007, όταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν υπουργός Παιδείας, ξεκίνησε η διαδικασία αποσαφηνισμού της κυριότητας του κτιρίου, για την οποία έριζαν ο Δήμος Κομοτηνής, ο ΟΣΚ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το κτίριο ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, ανήκει στον ΟΣΚ, μετά την κατάργηση του Ταμείου Ανέγερσης Διδακτηρίων. Όταν ο κ. Στυλιανίδης ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με τον κ. Πετρίδη ξεκίνησε η προσπάθεια παραχώρησης του κτιρίου, η οποία και επετεύχθη.
Ο ΟΣΚ αποφάσισε την παραχώρηση της Τσανακλείου στο δήμο Κομοτηνής για τριάντα χρόνια, γεγονός που επισφραγίστηκε σε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του δημάρχου Κομοτηνής και του εκπροσώπου του Οργανισμού, τον περασμένο Οκτώβριο.
Από την πλευρά του ο δήμος ανέλαβε να προχωρήσει σε συντήρηση και αναπαλαίωση του κτιρίου, εντάσσοντας το έργο συντήρησης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013. Πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην έγκριση της χρηματοδότησης του έργου, μέσω σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος, ύψους 2.763.000 ευρώ, χρήματα που επαρκούν σύμφωνα με τις μελέτες προκειμένω όχι μόνο να αναπλαστεί το κτίριο, αλλά και ο περιβάλλων χώρος.
Το έργο
Η μελέτη του δήμου Κομοτηνής περιλαμβάνει την ανάπλαση του ιστορικού κτιρίου, τον εξοπλισμό του, τη διαμόρφωση ενός υπαίθριου θεάτρου κι ενός κυλικείου που θα δημιουργηθεί στον αύλειο χώρο, καθώς και τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου.
Στο ισόγειο θα εγκατασταθεί η δημοτική βιβλιοθήκη, στον πρώτο όροφο θα δημιουργηθεί ένα ιντερντετικό κέντρο, που θα μπορεί να συνδέει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με την Εθνική Βιβλιοθήκη, ενώ στο δεύτερο όροφο θα εγκατασταθεί το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Στον αύλειο χώρο θα προσφέρονται υπηρεσίες Wi-Fi, ώστε ο επισκέπτης εκτός από τη δυνατότητα να διαβάσει ένα συμβατικό βιβλίο πίνοντας τον καφέ του να έχει και πρόσβαση στις εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιακών βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται το ιστορικό αυτό κτίριο να είναι πύλη όχι μόνο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, αλλά και πύλη ως προς τη μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη της χώρας.
Τσανάκλειος Αστική Σχολή
Πρόκειται για ένα τριώροφο διατηρητέο κτίριο εμβαδού κάτοψης 376,65 τμ, σε οικόπεδο επιφάνειας 3.510 τμ. Η Τσανάκλειος Σχολή αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά κτίρια από ιστορικής και αρχιτεκτονικής άποψης του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο θεμελιώθηκε το 1906 και ανεγέρθηκε το 1907, με δωρεά του ευεργέτη Νέστορος Τσανακλή -μεγάλου Κομοτηναίου καπνέμπορα, απόδημου στο Κάιρο- για τη λειτουργία Δημοτικού Σχολείου. Για την οικοδόμηση της Ελληνικής Αστικής Σχολής, του παραχωρήθηκε ο χώρος του τότε Δημοτικού Κήπου, μπροστά από το ποτάμι της πόλης. Χρειάστηκε μάλιστα να εκδοθεί οθωμανικό φιρμάνι που να επιτρέπει την ίδρυσή της, το οποίο και διασώζεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.
Ονομάστηκε Τσανάκλειος σχολή προς τιμήν του ευεργέτη της πόλης, ο οποίος έστελνε το ποσό των 200 χρυσών λιρών για τη μισθοδοσία των δασκάλων της ελληνικής κοινότητας για αρκετά χρόνια. Η σχολή δεν πρόλαβε να λειτουργήσει όπως θα ήθελε ο ίδιος ο δωρητής, παρά μόνον, από το 1907 έως το 1913. Στεγάστηκαν εκεί διαδοχικά η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Θάσου (στον δεύτερο όροφο) (1913-1919), καθώς, όπως αναφέρεται κι ένα υποτυπώδες βουλγαρικό νοσοκομείο, το Ορφανοτροφείο (1919-1922), η Γενική Διοίκηση Θράκης (1922-1945), η Νομαρχία Ροδόπης (1945-1972) και η Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (1974-2000).
Ο Νέστωρ Τσανακλής οραματίστηκε ένα χώρο εκπαίδευσης για τα παιδιά. Ένα και πλέον αιώνα μετά, το όνειρο του μεγάλου ευεργέτη, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και η πόλη ανακτά ένα κτίριο-ορόσημο, που θα ζωντανεύει την ιστορία της και θα «φιλοξενεί» το μέλλον.