- Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αλλαγή στη λειτουργία σε βάρος του Δήμου Κομοτηνής και της εθνικής οικονομίας
- Στο Δήμο άφησαν την καθαριότητα, τα σκουπίδια και τις απειλές των «συμμοριών» της λαϊκής και στην Περιφέρεια την είσπραξη των εσόδων
- Κόντεψαν να φάνε ξύλο οι άνδρες της δημοτικής Αστυνομίας σε πρόσφατο έλεγχο τους !
Παλιότερα το καθεστώς της λαϊκής αγοράς ήταν θεσμοθετημένο ώστε η διαχείριση (έκδοση και χορήγηση αδειών, είσπραξη εσόδων, αστυνόμευση) της λαϊκής να ανήκει στο Δήμο Κομοτηνής. Από τη διαχείριση αυτή ο Δήμος είχε έσοδα τα οποία υπολογίζονται σε 300.000 περίπου ευρώ το χρόνο.
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» η είσπραξη των εσόδων πέρασε στις Περιφερειακές Ενότητες με προοπτική τα έσοδα αυτά να κατανέμονται στους Δήμους, στους οποίους λειτουργούσαν λαϊκές αγορές. Γνώμη μας είναι ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε από την πολιτική ηγεσία επειδή διάχυτη ήταν η άποψη ότι τα έσοδα ήταν η αιτία της κακοδιαχείρισης πολλών Δήμων, οπότε με τη νέα ρύθμιση θα εξαφανίζονταν οι παραβατικές ενέργειες.
Αυτό είναι ότι πιο επιλήψιμο γιατί οι Περιφερειακές Ενότητες δεν είχαν τον μηχανισμό είσπραξης ή και αν τον είχαν δεν ήταν σε θέση να κάνουν τη δουλειά, την οποία πολύ άριστα πραγματοποιούσε η Δημοτική Αρχή. Έτσι, στο Δήμο έμειναν τα σκουπίδια που αφήνουν οι χρήστες της λαϊκής αγοράς για την καθαριότητα των οποίων δαπανούνται πολλά χρήματα ενώ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται με την αστυνόμευση, την οποία υποτίθεται ότι πραγματοποιούν οι άνδρες της δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίοι πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με τις οργανωμένες «συμμορίες» διαφόρων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων.
Πρόσφατα, μάθαμε ότι κλιμάκιο της δημοτικής Αστυνομίας δέχθηκε δυναμική επίθεση από μία από τις παραπάνω ομάδες σε σημείο και βαθμό ώστε να κινδυνεύει να προκληθεί μεγάλη ένταση με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Τα εκφυλιστικά φαινόμενα, τα οποία παρατηρούνται σήμερα είναι πρώτον, η αυθαίρετη κατάληψη χώρων χωρίς τη σχετική άδεια, δεύτερον, η λειτουργία κινούμενων αμαξιδίων για πώληση ειδών διατροφής (καφέ – σάντουιτς) χωρίς να πληρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, τρίτον, η απουσία των παραγωγών οι οποίοι για να εξασφαλίσουν μία θέση πρέπει να συμβιβαστούν με τη διαμορφωθείσα κατάσταση, τέταρτον, η δράση των λαθρεμπόρων που λυμαίνονται διάφορα προϊόντα (τσιγάρα, αλκοόλ κλπ).
Όλα αυτά θα δικαιολογούνταν αν υπήρχε μια σωστή διαχείριση, η οποία θα εξασφάλιζε και την εύρυθμη λειτουργία της λαϊκής αλλά το κυριότερο θα εξασφάλιζε και την είσπραξη εσόδων που με πρόχειρους υπολογισμούς ανέρχονται στην τριετία που μας πέρασε σε 1 εκ. ευρώ.
Είναι κωμικοτραγικό ο Δήμος Κομοτηνής να αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα και να μην εισπράττονται τα χρήματα αυτά, τα οποία θα διευκόλυναν την οικονομική διαχείριση του Δήμου. Για την παράξενη αυτή κατάσταση που διαμορφώθηκε, διάφοροι Δήμοι της χώρας προσέφυγαν στις δικαστικές Αρχές, όμως η έκδοση των αποφάσεων καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.