- Σε στιλ… Κασιδιάρη πετούσε τα έγγραφα προς την Πρόεδρο χτυπώντας με γροθιές την έδρα χωρίς η Πρόεδρος να τον ανακαλέσει στην τάξη
- Αμφισβήτησε τις αποφάσεις ανώτερων δικαστικών Σωμάτων, Τριμελούς και Πενταμελούς Εφετείου χαρακτηρίζοντας την έκδοση των αποφάσεων «υπό αμφισβήτηση». Από που αντλεί αυτό το θράσος;
- Κατατίθεται καταγγελία εις βάρος της Προέδρου Πρωτοδικών Ροδόπης κ. Φελεκίδου για κακοδικία και μεροληπτική έκδοση αποφάσεων
Εκδικάστηκε στις 28 Μαρτίου στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ροδόπης υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης που αφορούσε τους κυρίους Παναγιώτη Ζαπανδιώτη και Νίκο Μπαχτσιαβανούδη. Οι δύο παραπάνω παραπέμφθηκαν να δικαστούν για όσα συκοφαντικά και δυσφημιστικά κατέθεσαν στις δίκες του Τριμελούς και Πενταμελούς Εφετείου κατά του Λευτέρη Γλερίδη.
Μετά τη διερεύνηση των υποθέσεων για τις οποίες κατηγορήθηκε και αφού όλα τα Ελεγκτικά Όργανα του Κράτους αλλά και της Δικαιοσύνης ειδικότερα ασχολήθηκαν με την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι συνέχιζαν να κατηγορούν με ψευδείς αναφορές μέχρι και σήμερα.
Ο συνεχής πόλεμος κατά του Γλερίδη άρχισε όταν αυτός κατήγγειλε την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου για υπεξαίρεση ποσού 72 εκ. δραχμών. Η πρώτη μήνυση υπεβλήθη το 2001 και μετά από 8 μήνες διερευνητικών και ανακριτικών διαδικασιών εκδόθηκε διάταξη του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών, με την οποία η υπόθεση μπήκε στο αρχείο αφού προηγουμένως ζήτησε και την άδεια από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών.
Όμως το γνωστό κύκλωμα δεν απογοητεύθηκε και έστειλε ένα πλαστό έγγραφο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας εκεί σωρεία παρανομιών. Ο Εισαγγελέας του Α.Π. Όπως ήταν φυσικό έστειλε την υπόθεση στα τοπικά δικαστήρια και άρχισε ένας αγώνας για τη διερεύνηση πιθανών παρανομιών.
Μετά το πέρας των διαδικασιών παραπέμφθηκε ο μηνυθείς στο Τριμελές Εφετείο αλλά το δικαστήριο αυτό τον αθώωσε. Όμως η υπόθεση κατά παράξενο τρόπο οδηγήθηκε στο Πενταμελές Εφετείο όπου εκεί παρά τις καταθέσεις των δύο παραπάνω και άλλων συνοδοιπόρων τους, οι Εφέτες αθώωσαν ομόφωνα τον Λευτέρη Γλερίδη.
Μετά και την τελεσίδικη αυτή απόφαση, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών παρέπεμψε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο τους δύο υβριστές και συκοφάντες για ψευδομαρτυρία και ψευδορκία. Την ημέρα της εκδίκασης (28/3/13) φάνηκε από την αρχή μία διάθεση από την Πρόεδρο του δικαστηρίου η υπόθεση να πάει προς την αθώωση των κατηγορουμένων.
Επέτρεψε τον συνήγορο υπεράσπισης, δικηγόρο Χατζηπέμου να αμφισβητήσει απόλυτα τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και να επικαλείται στοιχεία, καταθέσεις και ψευδείς αναφορές σαν να επρόκειτο για πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης. Στη δε αγόρευση του αναφέρθηκε πάρα πολλές φορές στην ενδεχόμενη αμφιβολία και κακοδικία των Εφετών μόνο και μόνο για να ελαφρύνει τη θέση των κατηγορουμένων.
Μάταια, ο Εισαγγελέας της έδρας κ. Ζιγκόλης προσπαθούσε να πείσει τους δικαστές ότι όλα όσα αναφέρονται στη δίκη αυτή ήταν τα ίδια τα οποία κατατέθηκαν από τους κατηγορούμενους στις αθωωτικές αποφάσεις των Εφετείων και ότι οι αποφάσεις αυτές δεν αμφισβητούνται. Την αξιοπρεπή, όμως, αυτή στάση του Εισαγγελέα της έδρας δεν σεβάστηκε η Πρόεδρος του δικαστηρίου αλλά ούτε και ο δικηγόρος, ο οποίος μάλιστα κατά την αγόρευση του αναφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον μάρτυρα κατηγορίας, για τους οποίους χαρακτηρισμούς πολύ σύντομα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη.
Τελικά, το δικαστήριο με απόφαση την οποία εκφώνησε η κ. Φελεκίδου αθώωσε τους δύο κατηγορουμένους. Ερωτήματα δημιουργεί το γεγονός ότι η Πρόεδρος του δικαστηρίου δεν ευαισθητοποιήθηκε να επαναφέρει τον δικηγόρο που με γροθιές και έξαλλο τρόπο πετούσε τα έγγραφα στην έδρα αλλά το έκανε μόνο όταν ο μάρτυρας που εξεταζόταν εκείνη τη στιγμή υπέβαλε το ερώτημα «πως αντλεί ο δικηγόρος αυτό το θράσος να χτυπάει την έδρα με τις γροθιές του και να μην τον ανακαλείτε στην τάξη;». Οπότε, η Πρόεδρος επέστρεψε τα υποβληθέντα έγγραφα και ζήτησε να κατατεθούν ως στοιχεία της αγόρευσης του με τον προσήκοντα τρόπο, πράγμα που έγινε.
Όμως, και στους υπόλοιπους δικηγόρους αλλά και στους ανθρώπους που βρίσκονταν στο ακροατήριο δημιουργήθηκε άσχημη εντύπωση για το συγκεκριμένο γεγονός και όλοι αναρωτιόνταν πως είναι δυνατόν ο κάθε πολίτης να έχει πλέον εμπιστοσύνη τη Δικαιοσύνη όταν διαπιστώνονται μεροληπτικές διαθέσεις ή καταδικαστικές συμπεριφορές.
Το θέμα βέβαια θα έχει συνέχεια αφού υπεβλήθη αίτηση στον Εισαγγελέα της έδρας να υποβάλλει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης αλλά δεν θα μείνει μόνο εδώ αφού ήδη ετοιμάστηκε αναφορά να σταλεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές Αρείου Πάγου και Εφετείου Θράκης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών διενεργήθηκε έρευνα για μεροληπτική έκδοση απόφασης με τους ίδιους πρωταγωνιστές.
Τέλος, να προσθέσουμε ότι εις βάρος της Προέδρου Πρωτοδικών Ροδόπης κ. Φελεκίδου θα κατατεθεί καταγγελία για κακοδικία και μεροληπτική έκδοση αποφάσεων. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό γιατί στη συγκεκριμένη δίκη αμφισβήτησε και η ίδια την απόφαση των Εφετών.