Μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να καλύψει τον πυθμένα με λάβα, αφανίζοντας τη ζωή. Σύμφωνα όμως με τους Αμερικανούς επιστήμονες του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης, αυτό διαρκεί λίγους μόνο μήνες προτού η ζωή ορθοποδήσει ξανά.
Τη διετία 2005-06 σειρά σεισμικών δονήσεων ταρακούνησε τον πυθμένα κατά μήκος του ανατολικού ρήγματος του Ειρηνικού έξω από το Ακαπούλκο του Μεξικού. Ακολούθησε ηφαιστειακή έκρηξη, ενώ η λάβα που εκτοξεύτηκε κάλυψε μια έκταση της τάξεως των 2-15 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αφανίζοντας κάθε μορφή ζωής. Η υποθαλάσσια ζωή νέκρωσε για κάποιους μήνες μετά τους σεισμούς, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, αλλά το Μάιο του 2006 παρατηρήθηκαν προνύμφες σαλιγκαριού του είδους Ctenopelta porifera.
Τον Ιούλιο τα σαλιγκάρια είχαν μεγαλώσει και προσκολλήθηκαν στα βράχια. Η πιο κοντινή αποικία βρισκόταν μακριά, σε απόσταση τουλάχιστον 300 χιλιομέτρων. Οι προνύμφες δηλαδή κατάφεραν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να φτάσουν στην περιοχή που είχε καλυφθεί από τη λάβα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι προνύμφες παρασύρθηκαν εκεί από ψυχρά ρεύματα νερού. Οι προνύμφες πέφτουν σε κάποιο είδος ύπνωσης όταν το νερό είναι κρύο κι έτσι καταφέρνουν και επιβιώνουν χωρίς τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα.