Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Κων/νο Αρβανιτόπουλο, έστειλε ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για την κατάργηση της κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο ΣΚΛΕ σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν να συγχωνευτούν τα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης καθώς πρόκειται για δύο Τμήματα με διαφορετικό και ανομοιογενές αντικείμενο και ζητάει την ξεκάθαρη αναφορά της κατεύθυνσης της Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης καθώς κάτι τέτοιο, όπως σημειώνει, δεν επιφέρει κανένα δημοσιονομικό κόστος και ούτε μεταβάλλει τον αριθμό των Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχει βάλει ως στόχο το Υπουργείο.
Αναλυτικά, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών αναφέρει στην ανακοίνωση του :
«Κύριε Υπουργέ, Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος είναι το επιστημονικό και επαγγελματικό σωματείο των 5.500 ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών της Ελλάδος και αριθμεί 15 Περιφερειακά και Τοπικά Τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της χώρας μας πάντοτε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δράσης για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες κάθε ηλικίας, σύμφωνα με τις αρχές του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ισοτιμίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Αφορμή για την επιστολή μας αυτή αποτελεί η κυκλοφορία του τελικού Σχεδίου «Αθηνά» όπου με έκπληξη διαπιστώσαμε την κατάργηση με αιφνιδιαστικό τρόπο της κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, χωρίς να γίνει πριν καμία δημόσια διαβούλευση και χωρίς καν να είναι ενημερωμένα τα μέλη ΔΕΠ του εν λόγω Τμήματος. Το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης αποτελείται από δύο κατευθύνσεις α) της Κοινωνικής Εργασίας και β) της Κοινωνικής Πολιτικής.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εισακτέων του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης το επιλέγουν κάθε χρόνο προκειμένου στο τρίτο έτος σπουδών να επιλέξουν την κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας και να γίνουν επαγγελματίες Κοινωνικοί Λειτουργοί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Είναι το μοναδικό ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που καταστεί πτυχιούχους Κοινωνικούς Λειτουργούς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τα γνωστικά αντικείμενα της Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης.
Στο σχέδιο του μηχανογραφικού που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες από το Υπουργείο σας γίνεται μία τελείως ανεξήγητη και άλογη συγχώνευση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης με το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. ως εξής :
Α) Πολιτικής Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνικής Διοίκησης (με κατεύθυνση 1ου εξαμήνου Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης)
Β) Πολιτικής Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνικής Διοίκησης (με κατεύθυνση 1ου εξαμήνου Κοινωνικής Διοίκησης)
Και εύλογα αναρωτιόμαστε :
1) Ποιο είναι το νόημα ύπαρξης των δύο αυτών Τμημάτων; Που έγκειται η συγχώνευση όταν παραμένουν ως δύο αυτοτελή τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο; Γιατί να μην παραμείνουν ως έχουν; δηλαδή Α) Πολιτικής Επιστήμης και Β) Κοινωνικής Διοίκησης με κατευθύνσεις την Κοινωνική Εργασία και την Κοινωνική Πολιτική;
2) Πως είναι δυνατόν το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης χωρίς κανένα μέλος ΔΕΠ να απορροφά το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης με 25 μέλη ΔΕΠ;
3) Πως είναι δυνατόν η κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας, της οποίας οι απόφοιτοι είναι Κοινωνικοί Λειτουργοί Π.Ε. με απορρόφηση στην αγορά εργασίας σε ποσοστό 75-80% να μην αναφέρεται πουθενά και να αναφέρονται αντικείμενα όπως της Πολιτικής Επιστήμης, της Δημόσιας Διοίκησης και της Κοινωνικής Διοίκησης με μηδαμινή απορρόφηση των αποφοίτων τους στην ελληνική αγορά εργασίας;
4) Πως καταργείται ένα μοναδικό στην ελληνική επικράτεια Τμήμα, με πολύ θετικές προοπτικές των αποφοίτων του, με οργανωμένα προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, με Υποψήφιους Διδάκτορες στην Κοινωνική Εργασία, με ικανοποιητικό αριθμό μελών ΔΕΠ, προς το συμφέρον γνωστικών αντικειμένων που παρουσιάζουν εδώ και πολλά χρόνια κορεσμό και δημιουργούν στρατιές ανέργων; Τι σκοπιμότητες αλήθεια εξυπηρετούν όλα αυτά;
Κύριε Υπουργέ, Σε μία εποχή όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων και δραματικής αύξησης των πολιτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, η κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και ειδικότερα της κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας, είναι εντελώς παράδοξη και προκλητική. Άμεση συνέπεια της ενέργειας αυτής, θα είναι η ανεπαρκής στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό όπως οι Κοινωνικοί Λειτουργοί Π.Ε., με δυσμενείς επιπτώσεις στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Εκπαίδευση, η Δικαιοσύνη, κ.α.
Κατόπιν όλων των παραπάνω σας ζητάμε να αλλάξει άμεσα η πρόταση στο σχέδιο «Αθηνά» για την συγχώνευση των Τμημάτων Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, καθώς δεν εξυπηρετεί καν το στόχο και τη φιλοσοφία του εν λόγω Νομοσχεδίου. Για ποια συγχώνευση μιλάμε όταν και πριν και τώρα υφίστανται 2 Τμήματα με τελείως διαφορετικό και ανομοιογενές αντικείμενο, αναμεμειγμένα πλέον μεταξύ τους με έναν παράδοξο και παράλογο τρόπο; Ποια λογική υπηρετεί αυτή η ενέργεια;
Ζητάμε την επαναφορά των Τμημάτων όπως ήταν στο αρχικό σχέδιο «Αθηνά» και την χωρίς υπεκφυγές ξεκάθαρη αναφορά της κατεύθυνσης της Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δ.Π.Θ.
Βέβαιοι για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας, το οποίο δεν επιφέρει κανένα δημοσιονομικό κόστος και ούτε μεταβάλλει τον αριθμό των Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχετε βάλει ως στόχο, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιανδήποτε συνεργασία».