«Το πολιτικό όραμα που μπορεί να προκύψει ως απάντηση στην ελληνική κρίση είναι η επένδυση στην πραγματική παιδεία και η μεταβολή της Ελλάδας σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συμμετοχή δημόσιων, ιδιωτικών και μικτών πανεπιστημίων -διασφαλίζοντας, παράλληλα, τη δημόσια και δωρεάν παιδεία». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Σχολεία ΑΞΙΟΝ στην Ξάνθη, με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου «Όλα είναι θέμα παιδείας».
Αναφερόμενος στους 16 μήνες της θητείας του στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας υπογράμμισε ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους ήταν η εμπέδωση του διαχωρισμού ανάμεσα στις έννοιες Παιδεία-Εκπαίδευση. «Η παιδεία δεν ταυτίζεται μόνο με την εκπαίδευση, ούτε αναφέρεται μόνο στην κοινωνία και την οικονομία της γνώσης. Είναι κάτι ευρύτερο, ισχυρότερο και ανώτερο», ενώ επεσήμανε ότι η απομάκρυνση των Ελλήνων από τις ρίζες και τις ηθικές αξίες των προγόνων τους, οδήγησαν την κοινωνία σε κρίση, την οποία πλήρωσε και πληρώνει η διοίκηση, η οικονομία και η πολιτική.
Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι η «πραγματική παιδεία μπορεί να αλλάξει τα πάντα: την κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα, τον κόσμο. Καταργεί τα κατεστημένα. Ανατρέπει τα κακώς κείμενα και δίνει ευκαιρίες σε όλους μας ώστε να αναγεννήσουμε την πατρίδα μας, αλλάζοντας τον εαυτό μας».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι Παιδεία και Πολιτισμός, θα πρέπει να διαφυλαχθούν, γιατί εκεί κρύβεται η ελπίδα του νέου ξεκινήματος και έδωσε έμφαση στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η νέα γενιά, την οποία και χαρακτήρισε «πλούτο» για την χώρα μας. «Δεν πρέπει να την αφήσουμε να τη δηλητηριάσουν τα άκρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να της δώσουμε τη δυνατότητα, με εμπιστοσύνη να κερδίσει το στοίχημα που η δική μας γενιά κινδύνεψε να χάσει. Μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, γιατί διαθέτει εξαιρετικές δεξιότητες, υψηλό δείκτη ευφυΐας και αντανακλαστικά που η μεταπολιτευτική γενιά δεν επέδειξε», είπε.
Τέλος, σχολίασε πως η δική του γενιά, αυτή, της νέας μεταπολίτευσης, έχει χρέος να παίξει μεταβατικό ρόλο. «Να ξανασυνδέσει δηλαδή, τη γενιά των πατεράδων μας που έχτισε την Ελλάδα με τη γενιά των παιδιών μας που μπορεί να κάνει τη χώρα μας καλύτερη, ισχυρότερη, πιο περήφανη και, θα έλεγα, πιο κυρίαρχη στους χώρους που έχει ρίζα και παράδοση, όπως είναι ο χώρος της παιδείας και του πολιτισμού».
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους παρευρισκόμενους, αλλά και να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Εκτός από τον συγγραφέα, μίλησαν ο εκδότης του βιβλίου Γιάννης Κωστανταρόπουλος (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑ), ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, ο καθηγητής Φιλολογικών του ΑΞΙΟΝ Αργύρης Δημητριάδης, αλλά και δύο μαθήτριες Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου.
Να σημειωθεί ότι πριν από την εκδήλωση, ο κ. Στυλιανίδης ξεναγήθηκε από τον διευθυντή των Σχολείων ΑΞΙΟΝ κ. Σταύρο Λίτσα στις εγκαταστάσεις που στεγάζονται το Νηπιαγωγείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο και ενημερώθηκε για τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες των μαθητών.