Την απάντηση της τρόικας αν δέχεται ή όχι το νέο σχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο, το οποίο έστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, περιμένει το οικονομικό επιτελείο, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης επί 4,5 ώρες υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος πιθανότατα θα βρεθεί και την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών σε μια ένδειξη της σημασίας που αποδίδει στο θέμα, έθεσε τον στόχο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για όλα τα θέματα ώς τις 12 Απριλίου.
Στόχος είναι στο άτυπο Eurogroup της Ιρλανδίας στις 12 Απριλίου να διασφαλιστεί η αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης Μαρτίου και, παράλληλα, να ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή εκταμίευση των περίπου 6 δισ. ευρώ που έχει να λαμβάνει η Ελλάδα με την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι η διατήρηση του χαρατσιού της ΔΕΗ που θέλει η τρόικα, καθώς θεωρεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ανοίξει τρύπα στον προϋπολογισμό που θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Για το θέμα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει την προεργασία και έχει καταρτίσει σχετικά σενάρια τα οποία ο υπουργός Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει την προσεχή Τετάρτη στους επικεφαλής της τρόικα.
Σημαντικό θέμα είναι και η απόκλιση των εσόδων την οποία η τρόικα -ειδικά το ΔΝΤ- αποδίδει στην υστέρηση του έργου του φοροελεγκτικού μηχανισμού και έχει μάλιστα απευθύνει γραπτές συστάσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε συγκεκριμένες προσθήκες προσωπικού.
Παράλληλα, πρόβλημα έχει προκύψει και με τους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης καθώς ήδη κατά πληροφορίες παρουσιάζουν ελλείμματα (διαφορά εσόδων-εξόδων) ύψους 350 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που ενδέχεται στο επόμενο διάστημα να προκαλέσει προβλήματα στη εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Αγκάθι αποτελούν και οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες εξακολουθούν να συσσωρεύονται την ίδια στιγμή που οι οφειλές του οργανισμού προς προμηθευτές εξοφλούνται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση.
Πρέπει να σημειωθεί πως την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Kεδίκογλου επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα θετικών προσδοκιών εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών με την τρόικα.
Συγκεκριμένα τόνισε πως οι πληροφορίες που υπάρχουν, για την πρώτη υποδοχή των νέων προτάσεων, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τον φόρο στα ακίνητα, γίνονται δεκτές με θετικές αντιδράσεις. Ακόμη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει αγώνα για να πετύχει τη μείωση του ΦΠA στην εστίαση.