Τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Σάββα Μελισσόπουλο, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Ν.Ο. ΔΗΜ.ΑΡ. νομού Ροδόπης, αποτελούμενη από τα μέλη της οργάνωσης, Αναστασία Χατζηνικολάου, Ιλχάν Αχμέτ, Συμεών Σολταρίδη και Δάμωνα Δαμιανό.
Ο κ. Μελισσόπουλος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΔΗΜ.ΑΡ. για όλα τα τρέχοντα εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως είναι η κάλυψη των κενών στα σχολεία, η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων για τη νέα σχολική περίοδο 2013-14, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, για τα κρούσματα εμφάνισης της Χρυσής Αυγής στο σχολικό περιβάλλον και τους τρόπους απομόνωσης αυτών των φαινομένων, για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και την προοπτική δημιουργίας νέων σχολικών εγκαταστάσεων, ειδικά στην πόλη της Κομοτηνής, όπως είναι η περίπτωση του 5ου Γυμνασίου Κομοτηνής.
Έγινε επίσης μνεία στον τρόπο λειτουργίας της μειονοτικής εκπαίδευσης στην Θράκη και στην ψήφιση της πρόσφατης τροπολογίας στην Βουλή για τον διορισμό των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων.
Η ΔΗΜ.ΑΡ., δεσμεύεται ότι θα προωθήσει σε κεντρικό επίπεδο όλα τα ανοιχτά ζητήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και θα στέκεται πάντοτε αρωγός ώστε οι λύσεις που θα προκρίνονται να είναι άμεσες και αποτελεσματικές στο δύσκολο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που βιώνει η χώρα μας.
Ερώτηση για τον διορισμό διευθυντών στα μειονοτικά σχολεία
Να μπει φραγμός στην αυθαιρεσία ως προς τα κριτήρια επιλογής διευθυντών και υποδιευθυντών στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς το Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κων/νο Αρβανιτόπουλο, οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., Μαρία Ρεπούση και Θωμάς Ψύρρας. Πρόκειται για ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας των μειονοτικών σχολείων προκειμένου να ισχύσουν επιτέλους και στην μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη τα ίδια αντικειμενικά κριτήρια επιλογής που ισχύουν και στα δημόσια σχολεία. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.
«Οι πρόσφατοι διορισμοί Διευθυντών και Υποδιευθυντών κατά το τρέχον σχολικό έτος στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία Θράκης, δημιούργησαν εντάσεις και προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, της χριστιανούς και μουσουλμάνους δασκάλους ως της το περιεχόμενο της υπ’αρ. 16287/1978 Υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β΄139/18-2-78) με την οποία ο Διευθυντής Εκπαίδευσης διορίζει της Διευθυντές και Υποδιευθυντές κατά την προσωπική του αντίληψη με μη διαφανείς τρόπους χωρίς να τηρούνται αντικειμενικά κριτήρια.
Σύμφωνα με το Ν. 694/1977 ο Διευθυντής στα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία είναι Έλληνας πολίτης, μουσουλμάνος κατά το θρήσκευμα , ενώ ο Υποδιευθυντής είναι Έλληνας πολίτης χριστιανός κατά το θρήσκευμα. Η σχέση αυτή δε, στηρίζεται στο δίγλωσσο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα Μειονοτικά Σχολεία.
Με βάση τον διορισμό Διευθυντών και Υποδιευθυντών στην πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση εφαρμόζεται ο νόμος 3467/2006 και ο νόμος περί αντικειμενικών κριτηρίων μοριοδότησης 3528/2007 (Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων), οι οποίοι είναι σαφείς και αντικειμενικοί, ενώ η ως άνω αναφερθείσα Υπουργική απόφαση παρουσιάζεται να είναι αυθαίρετη, μη βασιζόμενη σε σαφή, προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια, ανταποκρινόμενα της νόμους, στο Σύνταγμα και της διεθνείς συμβάσεις.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ερωτάται ο Υπουργός :
1. Προτίθεται το Υπουργείο να εκδώσει νέα Υπουργική απόφαση η οποία θα διαχωρίζει και θα διασαφηνίζει τα αντίστοιχα καθήκοντα για κάθε μια από της παραπάνω θέσεις , σύμφωνα με τα ισχύοντα σε όλα τα δημόσια δημοτικά σχολεία ;
2. Προτίθεται ο Υπουργός, της αντικατάστασης της παρωχημένης ασαφούς και ελλιπούς υπ’αρ. 16287/1978 Υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β΄139/18-2-78), να εφαρμόσει το Ν. 3528/2007 (Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων) που φέρνει αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης και το Ν. 3467/2006 που ορίζει τον τρόπο διορισμού των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των Δημοσίων Σχολειών, ώστε να εφαρμοστεί και στη Μειονοτική Εκπαίδευση;».