Στη δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο θα ασχολείται με τις υπεράκτιες εταιρείες και τους φορολογούμενους -φυσικά και νομικά πρόσωπα – με μεγάλη περιουσία προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.
Εναρμονιζόμενο με τις υποδείξεις της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε ριζική αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών για τις offshore, τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου και τις μεγάλες επιχειρήσεις, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους νέους μηχανισμούς ελέγχου εκτός από βεβαιώσεις φόρων να προχωρούν σε κατασχέσεις και εισπράξεις.
Οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά που έχει κατατεθεί στη Βουλή και γίνονται έπειτα από έντονες πιέσεις της τρόικας, καθώς διαπιστώθηκαν αστοχίες και καθυστερήσεις στον έλεγχο μεγάλων φορολογουμένων το 2012.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
-Δημιουργείται ειδική υπηρεσία με τίτλο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον έλεγχο μεγαλοφορολογουμένων με ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ ή αγορές αγαθών αξίας μεγαλύτερης των 450.000 ευρώ ή αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ. Στην αρμοδιότητά του περνά και ο έλεγχος των offshore επιχειρήσεων, τις οποίες μέχρι σήμερα ήλεγχαν οι εφορίες.
-Η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων μετονομάζεται σε Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και θα έχει επίσης τις αρμοδιότητες βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της επικράτειας, μετά τους ελέγχους. Στις αρμοδιότητές της υπάγονται επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ, συνδεδεμένες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που προήλθαν από συγχώνευση.
-Τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης ανασυγκροτούνται και περιέρχονται σε αυτά, εκτός από τον έλεγχο, και οι αρμοδιότητες αναγκαστικής είσπραξης των βεβαιωμένων από αυτά οφειλών.