Αντιμέτωπη με τις έντονες πιέσεις αφενός της τρόικας για 25.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα αφετέρου επιχειρηματικών κύκλων για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, βρίσκεται η κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει πως οι απαιτήσεις αυτές δεν θα ικανοποιηθούν και, για να στηρίξει τη θέση ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις που θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη, προβάλλει πλέον προς την τρόικα το επιχείρημα του αποτελέσματος των ιταλικών εκλογών.
«Οι όποιες κινήσεις μας δεν μπορεί να επιδεινώσουν άλλο τη ζωή των Ελλήνων. Ήδη έχουν υποστεί μεγάλες θυσίες και ενδεχόμενες νέες περικοπές ή απολύσεις θα δημιουργήσουν συνθήκες για πολιτική και κοινωνική αναταραχή» αναφέρει κορυφαία κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας:
«Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε αστάθεια και στην Ελλάδα με αποφάσεις που θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη. Αυτή τη στιγμή θέλουμε την κοινωνική ειρήνη. Ο τόπος χρειάζεται ηρεμία να προχωρήσει το πρόγραμμα πάνω στη βάση όσων έχουμε συμφωνήσει και ψηφίσει. Δεν μπορεί να θέτουμε συνεχώς και άλλα θέματα. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει και η τρόικα. Υπάρχουν και άνθρωποι όχι μόνο αριθμοί».
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι η σωστή πορεία είναι να προχωρήσει η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και θα προβάλει το επιχείρημα ότι εντός του 2013 θα επιτευχθεί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, με κάλυψη κενών θέσεων για να μη να γίνουν απολύσεις, ενώ στο σχεδιασμό υπάρχει και η έξοδος των επίορκων υπαλλήλων.
Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει και τις παρασκηνιακές κινήσεις οικονομικών κέντρων εντός της χώρας, τα οποία σε συνεννόηση με τμήμα της τρόικας, θέτουν στο τραπέζι το θέμα της μείωσης των κατώτατων μισθών.
Ουσιαστικά ανοίγει το θέμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα, ενώ φαίνεται ότι ξεκινά μια μακρά περίοδος αλλαγών και πιέσεων των κατώτατων αλλά και των κλαδικών μισθών. Εξάλλου, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το ύψος των κατώτατων αμοιβών.
Αντί για συλλογικές διαπραγματεύσεις πλέον θα ισχύει ο προσδιορισμός τους με κυβερνητική απόφαση και αυτό το σύστημα θα εφαρμοστεί έως τις αρχές Απριλίου, ενώ ένα μήνα θα υπάρξουν και ανατροπές στους μισθούς 42 κλάδων παραγωγής.
Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα διατηρηθεί ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ έως το 2014, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει στη συνέχεια, καθώς οι πιστωτές ζητούν προσαρμογή των μισθών στα επίπεδα της Πορτογαλίας και των χωρών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης.