Οι μειωμένες επιστροφές φόρων και η συγκράτηση των δημόσιων δαπανών βοήθησαν την κυβέρνηση να αντισταθμίσει τα χαμηλότερα έσοδα από φόρους και να πετύχει τους στόχους του Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμό εμφάνισε πλεόνασμα της τάξεως των 159 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 490 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012, κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Τα έσοδα ήταν μειωμένα, κυρίως λόγω της υστέρησης των έμμεσων φόρων, ωστόσο η μείωση θα ήταν υψηλότερη αν είχαν δοθεί επιστροφές φόρων ύψους 311 εκατ. ευρώ όπως είχε αρχικά υπολογιστεί και όχι τελικώς τα 45 εκατ. ευρώ που δόθηκαν.
«Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013 δείχνουν ότι η χώρα συνεχίζει την αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τον Ιανουάριο, το ισοζύγιο ήταν θετικό. Η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Όμως, περιθώριο για χαλάρωση δεν υπάρχει. Η πολιτική προώθησης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να συνεχιστεί», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013:
1) Το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν πλεονασματικό. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 398 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο προϋπολογισθείς στόχος μάλιστα ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ.
2) Το ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν επίσης θετικό. Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 159 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 490 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο στόχος ήταν για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ.
3) Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (5,3 δισ. ευρώ).
4) Οι πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, παρουσιάζουν μείωση κατά 19% έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (και έναντι μηνιαίου στόχου για μείωση κατά 4,8%).
Διαμορφώνονται έτσι στα 3,9 δισ. ευρώ τον εφετινό Ιανουάριο, έναντι 4,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (και στόχου για 4,6 δισ. ευρώ εφέτος).
5) Τα καθαρά έσοδα τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού, αν και μειωμένα σε σχέση με το 2011, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας ολοκληρώθηκε εντός του 2012 σε αντίθεση με πέρυσι, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί. Βέβαια, τα έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 241 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για εφέτος (ή κατά 5,2% τον Ιανουάριο), κυρίως λόγω της υστέρησης των έμμεσων φόρων.
«Πράγματι, στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή και εντατικοποίηση της προσπάθειας», τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών.
6) Τέλος, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), είναι υψηλότερες έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (67 εκατ. ευρώ εφέτος, από 49 εκατ. ευρώ πέρυσι), παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Προγράμματος εξοφλήθηκε μέσα στο 2012.
Μείωση 9,3% στα έσοδα
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,418 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,3% έναντι του Ιανουαρίου 2012 και υστέρηση κατά 0,4% ή 19 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (4,437 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,374 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 17 εκατ. ευρώ, έναντι του μηνιαίου στόχου (4,357 δισ. ευρώ).
Η απόκλιση έναντι του στόχου οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από:
α) το ΦΠΑ, όλων των κατηγοριών, κατά 161 εκατ. ευρώ,
β) τους λοιπούς έμμεσους φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ καπνού, κ.λπ.) κατά 153 εκατ. ευρώ,
γ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:
α) το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατά 222 εκατ. ευρώ,
β) τους φόρους περιουσίας, κατά 108 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,259 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,051 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (5,310 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 918 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 679 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, και των δαπανών για τόκους (221 εκατ. ευρώ χαμηλότερες).
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 κατά 1,103 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 20,6%.
Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη εξοικονόμηση παρουσιάζεται στις πρωτογενείς δαπάνες, τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, κατά 912 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 18,8% αλλά και στους τόκους οι οποίοι μειώθηκαν κατά 218 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 47,7%.
ΣΥΡΙΖΑ: Έρχονται νέα μέτρα
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, λόγω και της εσκεμμένης υποεκτίμησης της ύφεσης πάνω στην οποία στηρίζεται η πολιτική της, επισήμανε σε σχόλιο του ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός.
«Μοναδική προτεραιότητα των κυβερνώντων αποτελεί ο καλλωπισμός των αριθμών, αντί της ικανοποίησης βασικών αναγκών της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Μηλιός και προσέθεσε ότι «η αποτυχία στο σκέλος των εσόδων (κυρίως σε εισπράξεις ΦΠΑ και ΕΦΚ) αντικατοπτρίζει τον βαθμό της ύφεσης, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αδυναμίας εκπλήρωσης των φορολογικών βαρών των υπόχρεων προσώπων».