Ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με κεντρική θέση στο πολιτικό σύστημα, ως εκφραστής της κεντροαριστεράς και των προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, περιγράφεται στο σχέδιο Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ. Η Ιπποκράτους έδωσε στη δημοσιότητα τα κείμενα του συνεδρίου, προκειμένου να ξεκινήσει ο κύκλος της διαβούλευσης με τα μέλη του κόμματος, ενώ αναμένεται να υπάρξουν τουλάχιστον δύο συνελέυσεις σε κάθε όργανο.
Σύμφωνα με το σχέδιο Διακήρυξης, οι υποψήφιοι βουλευτές αναδεικνύονται με προκριμματικές εκλογές, στις οποίες παίρνουν μέρος τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Από τη δεξαμενή των μελών και φίλων θα ψηφίζεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ, με μια εξωστρεφή πρωτοβουλία, υπερβαίνει τα κομματικά του όρια και απευθύνει πρόσκληση για την ανασύσταση της παράταξης μέσω ενός ανοιχτού, ισότιμου και απροκατάληπτου διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ, με τις κινήσεις και τα πρόσωπα που κινούνται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο.
Σε ό,τι αφορά το ίδιο το κόμμα, όπως προκύπτει από το σχέδιο καταστατικού του, γίνεται πιο λειτουργικό με την απλοποίηση διαδικασιών και με την σμίκρυνση των οργάνων αναφορικά με τον αριθμό των μελών.
Επίσης, αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ ξεφεύγει από τον αρχηγικό του χαρακτήρα και αποκτά συλλογική λειτουργία. Διατηρεί τα σύμβολα και το έμβλημα.
Προβλέπεται Κεντρική Πολιτική Επιτροπή με 120 μέλη, η οποία θα εκλέγεται από το συνέδριο. Η Πολιτική Επιτροπή θα έχει γραμματέα και εκλέγει 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.
Κατοχυρώνεται καταστατικά η πολυφωνία και η πολυσυλλεκτικότητα του κόμματος μέσα από την αναγνώριση των ρευμάτων, τα οποία προβλέπεται ότι θα λειτουργούν ελεύθερα και με δυνατότητα παρέμβασης.
Προτείνεται η πλήρης διαχωρισμός κόμματος και κράτους και η πλήρης αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Στο σχέδιο του καταστατικού υπάρχει πρόβλεψη για τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών του κόμματος και κατοχύρωση της διαφάνειας, αλλά και ένα όργανο για την αξιολόγηση των στελεχών.
Τίθεται πλαφόν τριών θητειών για κάθε όργανο και προβλέπεται υποχρεωτική ανανέωση στα όργανα κατά 30% σε κάθε εκλογή και ποσόστωση υπερ των γυναικών 30%.
Η νεολαία του κόμματος διατηρεί την αυτονομία και την αυτοτέλεια της και τα μέλη της μετέχουν ισότιμα στα όργανα του κόμματος.
Στο σχέδιο Διακήρυξης υπάρχουν επτά λέξεις που αντικατοπτρίζουν τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ: Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη και Αειφορία. «Η μία λέξη που αποτελεί την επιλογή για την παράταξη μας είναι: Ευθύνη», αναφέρεται.
Αντιστοίχως αναλύονται επτά σημεία:
- Εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα στο πατριωτικό κίνημα ιστορικής συνείδησης και εθνικής ευθύνης.
- Δημοκρατία και λαική κυριαρχία. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό κόμμα, ένας ανανεωμένος και αξιόπιστος πολιτικός φορέας με καθαρό, ανοικτό μέτωπο κατά της δημαγωγίας και του λαϊκισμού.
- Κράτος Δικαίου. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εκφραστής του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού που είναι ο μεγάλος αντίπαλος του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού.
- Κοινωνική Δικαιοσύνη, Συνοχή και Αλληλεγγύη. Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και συνοχής, κίνημα κατά κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού, κίνημα κατά των κάθε είδους ανισοτήτων, κίνημα πολιτικού, αλλά και κοινωνικού εθελοντισμού.
- Η Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής – Η Ελλάδα της ανάπτυξης. Το ΠΑΣΟΚ είναι να κίνημα ανάπτυξης που σέβεται και αναδεικνύει την αξία της εργασίας.
- Ευρωπαική φυσιογνωμία και πορεία της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι κίνημα ευρωπαϊκής ευθύνης, κίνημα υπεύθυνης στάσης απέναντι στις επείγουσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
- Οικολογική ευαισθησία. Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα περιβαλλοντικής ευθύνης, δηλαδή ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές.