Το μήνυμα ότι η Θράκη θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό της ισχυρό λόμπι, με τη συμβολή όλων, έστειλε ο Πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Κομοτηνής προς τιμήν του την Τρίτη (8/1) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Ροδόπης.
Ο κ. Αλεξανδρής εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του και για το μέλλον της περιοχής μας, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει και το ιδιαίτερο μήνυμα στην Αθήνα να βλέπει με άλλη οπτική γωνία τη Θράκη και να δίνει ιδιαίτερα και περισσότερα κίνητρα στους κατοίκους της.
«Το μέλλον της Θράκης το βλέπω στα πλαίσια του ευρύτερου μέλλοντος της χώρας μας. Η Θράκη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδος και μέσα στα πλαίσια αυτά, όλες αυτές οι θυσίες που κάναμε και κάνουμε όλοι μας κάθε μέρα, θα πάνε σε καλή μεριά. Δεν μπορούμε να μην το πιστεύουμε αυτό. Πιστεύω ότι και η Θράκη θα έχει την ίδια τύχη.
Πιστεύω, όμως επίσης, ότι αντίθετα με τα άλλα μέρη της Ελλάδος η γεωστρατηγική και η γεωοικονομική θέση της Θράκης είναι τέτοια που δεν μπορεί παρά να «πετάξει» πολύ σύντομα. Να «πετάξει» όχι μόνο μέσα από τα ενεργειακά και τη γεωγραφική της θέση, αλλά όλοι οι Έλληνες καταλαβαίνουμε ότι εδώ ζούμε σε μια ιδιαίτερη περιοχή. Μία περιοχή την οποία πρέπει όλοι μας και ειδικά στην Αθήνα θα πρέπει να βλέπουμε με μία άλλη οπτική γωνία, να τη δίνουμε ιδιαίτερες δυνατότητες προκειμένου να βρει τον εαυτό της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ.
Ο κ. Αλεξανδρής, ευγενής όπως πάντα, δεν θέλησε να εξειδικεύσει τις απόψεις του, σε ερώτηση της «ΦΩΝΗΣ», για ιδιαίτερα ζητήματα της περιοχής όπως η δημιουργία ΕΟΖ, τα Κέντρα Φύλαξης Μεταναστών ενώ αρκέστηκε να απαντήσει πως «τα εξειδικευμένα θέματα δεν μπορώ να τα απαντήσω. Νομίζω όμως ότι και η δική σας πίεση σαν τοπική κοινή γνώμη θα βοηθούσε προκειμένου να εξισορροπηθούν αυτά τα πράγματα. Χρειάζεται ισορροπία και σε αυτά. Πρέπει να κάνουμε το λόμπι μας. Νομίζω ότι γίνεται αυτό αλλά χρειάζεται να γίνει αρκετά μεγαλύτερο».
Παρά όμως την άρνηση του να απαντήσει εξειδικευμένα ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι εγρήγορση από όλους. «Ένας ορθολογικός και σοβαρός άνθρωπος πάντα ανησυχεί και πάντα προγραμματίζει. Διότι μόνο όταν ανησυχείς τότε μόνο προγραμματίζεις τι θα κάνεις την άλλη μέρα. Τη λέξη ανησυχία δεν την παίρνω με την έννοια του πανικού αλλά την παίρνω με την έννοια ότι πρέπει να είμαι καλύτερος. Ανησυχώ που πρέπει να δώσω εξετάσεις και όχι που δεν θα περάσω τις εξετάσεις. Αδιάλειπτη εγρήγορση, αυτό χρειάζεται από όλους μας» δήλωσε ο κ. Αλεξανδρής.
«Δεν θα περνάνε εύκολα απόψεις κατά της Ελλάδας στη Γενεύη»
Ο κ. Αλεξανδρής, παράλληλα, μίλησε και για τα νέα καθήκοντα που θα αναλάβει ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ έστειλε και το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
«Αναλαμβάνω μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Η.Ε. στη Γενεύη. Είναι ένας τεράστιος Οργανισμός που ασχολείται με διάφορα θέματα όπως λαθρομετανάστευση, ανάπτυξη, αλλά μέσα σε όλα αυτά που θα χειριστούμε είναι επίσης και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι εκεί που φτάνουν όλα τα θέματα μειονοτήτων, φυλετικών διακρίσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Θα κληθώ να χειριστώ ζητήματα της Θράκης, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Με την εμπειρία μου 5 ετών στην Κωνσταντινούπολη και 4,5 στη Θράκη νομίζω ότι δεν θα υπάρχουν πολλοί για να μπορούν να περνάνε τόσο εύκολα κάποια πράγματα όταν θα είμαι εγώ εκεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Αλεξανδρής ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και τη συναισθηματική του φόρτιση λέγοντας πως «είναι μία δύσκολη περίοδος διότι κλείνω έναν κύκλο 4,5 ετών εδώ στη Θράκη. Μία περίοδος που εγώ την θεωρώ ως μία από τις πιο γόνιμες από άποψη επαγγελματική, της καριέρας μου.
Πέρα της επαγγελματικής πλευράς είναι και η συναισθηματική φόρτιση, τεράστια για μένα, διότι συνδέθηκα πάρα πολύ με τη Θράκη, άλλωστε και από την πλευρά του πατέρα μου είναι Ανατολικοθρακιώτης. Θα πάρω μαζί μου όχι μόνο εμπειρίες και μαθήματα αλλά επίσης, και πολύ έντονες και γλυκές στιγμές».
Επιπλέον, ο Αλέξης Αλεξανδρής έστειλε και ένα μήνυμα σε όλους τους Θρακιώτες ευχαριστώντας τους «για την αγάπη, τη φιλοξενία και την ζεστασιά που μου έδειξαν. Ξέρω ότι εκεί που πάω μπορεί να είναι μεγάλες πόλεις όμως γνωρίζω και προσπαθώ από τώρα να συμβιβαστώ ότι αυτή τη ζεστασιά που έζησα εδώ στη Θράκη, την αγάπη του κόσμου, μάλλον δεν θα την έχω».
Ο Χαρίσιος Βαμβακάς, ένας ευπατρίδης πολιτικός
Κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας εκδήλωσης ο κ. Αλεξανδρής παρέθεσε ομιλία με θέμα «Χαρίσιος Βαμβακάς : Ένας ευπατρίδης πολιτικός και διπλωμάτης – Η Ελληνική Θράκη 1919-1920».
Η επιλογή αυτή στο πρόσωπο του Χαρίσιου Βαμβακά μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς ο ίδιος ο Αλεξανδρής πάντα τον είχε ως πρότυπο, όπως εκμυστηρεύτηκε. «Ο Χαρίσιος Βαμβακάς κατάφερε μέσα σε χρόνο μηδέν να επαναφέρει εκτοπισμένους Έλληνες Θρακιώτες που αριθμούσαν 40.000. Πιο καλύτερο μήνυμα από αυτό; Μόνο δύο οικογένειες είχαν μείνει επί Βουλγαροκρατίας στην Κομοτηνή. Αυτός ο άνθρωπος κατάφερε μέσα από τη σωστή οργάνωση, τη μεθοδικότητα, με σωστούς συνεργάτες τους οποίους έδινε στους τομείς τους την πρωτοβουλία και τη δυνατότητα να αναλάβουν δικές τους δράσεις, να φτάσει σε αυτό το πράγμα που έφτασε. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Οι οιωνοί για την Ελλάδα ήταν αρνητικοί εκείνη την εποχή παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν με τους Συμμάχους, οι οποίοι είχαν κερδίσει τον πόλεμο. Πάρα ταύτα με τη διπλωματία του κατάφερε και άλλαξε τα πράγματα.
Η εγγονή του μου έδωσε το αρχείο του το 1988, σε ανύποπτο χρόνο, και καθόμουν και διάβαζα αναφορές του για να δω πως τα έβλεπε αυτός ο άνθρωπος. Το μήνυμα του ήταν σύγχρονο και διαχρονικό γιατί περνάμε και πάλι μια δύσκολη περίοδο» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Αλεξανδρής.
Τέλος να σημειώσουμε ότι αμέσως μετά την ομιλία του κ. Αλεξανδρή ακολούθησε αποχαιρετιστήρια δεξίωση ενώ στον ίδιο χώρο έγιναν και τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα : Φωτογραφικά τεκμήρια από τη συλλογή του Δημήτρη Μαυρίδη «Θράκη 1919-1920».
Να τονίσουμε, επίσης, ότι νέος Διευθυντής στην Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων θα αναλάβει και επίσημα από το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ο κ. Νίκος Πιπερίγκος.