Ανατροπή σημειώθηκε στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, επί της εισήγησης της Διάσκεψης των Προέδρων για επτά κάλπες (ανά πρόσωπο και ανά πρόταση), προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να στηθεί μία κάλπη και για τα τέσσερα πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να στηθούν τελικά τέσσερις κάλπες. Την πρόταση αποδέχθηκαν όλα τα κόμματα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των προτάσεων για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της συζήτησης, το λόγο θα λάβει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής έχει αποστείλει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξήγησε την πρόταση για 7 κάλπες και δήλωσε ότι είναι σύμφωνη με τον κανονισμό και πως το προεδρείο της Βουλής δεν δέχεται τις καταγγελίες για συγκάλυψη.
Τον λόγο έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος δήλωσε: «Διαφωνούμε κατηγορηματικά. Πρόκειται για απόλυτη γελοιοποίηση. Γίνεται λάστιχο το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Να αποσυρθεί η πρόταση. Να γίνει μία ενιαία ψηφοφορία με καθολική ψηφοφορία και καθολική συμμετοχή για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «μία κάλπη και για τα τέσσερα πρόσωπα» και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, ο οποίος σήκωσε τους τόνους και μίλησε για σκευωρία εναντίον του. «Όλα είναι ψέμα» είπε και προανήγγειλε ότι θα πει πολλά στη διάρκεια της συζήτησης.
Ο Ευ.Βενιζέλος ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση επί της ουσίας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επειδή έχει χάσει το παιχνίδι της ουσίας και στήνει το χορό της κάλπης».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «μία κάλπη ανά πρόσωπο», επισημαίνοντας ότι «δεν θα μας στερήσουν το δικαίωμα να ψηφίσουμε», όπως θα γινόταν στην μία κάλπη.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με αφορμή την πρόταση του Ευ.Βενιζέλου για τέσσερις κάλπες, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η προσπάθεια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος με το να στηθούν επτά κάλπες, είναι πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού» είπε, αποδεχόμενος την πρόταση για τέσσερις κάλπες.
Ο Σπ.Χαλβατζής εκ μέρους του ΚΚΕ δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση για τέσσερις κάλπες, που άλλωστε ήταν και το αρχικό αίτημα του κόμματος.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση του Ευ.Βενιζέλου καθώς αυτό που ενδιαφέρει είναι η πλήρης διαφάνεια στην υπόθεση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση για τέσσερις κάλπες, δήλωσε ότι αν και προσωπικά προτιμά την εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων, αποδέχεται την πρόταση για τέσσερις κάλπες.
Επιπλέον, αντιδρώντας στα περί προσπάθειας ελέγχου της ψήφου των βουλευτών με την πρόταση για επτά κάλπες, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει τέτοιο στόχο. Σημείωσε, δε, ότι η πρόταση Βενιζέλου αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε μεθόδευση από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Υπέρ της πρότασης Βενιζέλου τάχθηκε και η ΧΑ.
Την αντιπρόταση αποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημ.Παπαδημούλη να υπενθυμίζει ότι οι τέσσερις κάλπες για ισάριθμα πρόσωπα ήταν η αρχική πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άρα δεν έχει κανένα λόγο να έχει αντίρρηση.
«Είναι θεαματική η εγκατάλειψη της πρότασης για επτά κάλπες και τρεις ψηφοφορίες για τα τέσσερα πρόσωπα, που σας επιβλήθηκε. Είναι διδακτικό για όλους μας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης εισηγήθηκε να υπάρξουν τέσσερα ψηφοδέλτια με τα αδικήματα ανά πρόταση και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης επανήλθε, ζητώντας να κυρήσσεται έγκυρη η συμμετοχή του βουλευτή που θα ψηφίσει σε όλες τις κάλπες, προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.
Πρόκειται για ευχή, αντέτεινε ο πρόεδρος της Βουλής. Συμφωνώ με αυτό που λέτε, αλλά εναπόκειται στον κάθε βουλευτή τι θα πράξει, είπε ο Β.Μεϊμαράκης.