Την απόφαση να μην προβεί σε καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου αλλά και παράλληλα να μην αποσταλεί στο Υπουργείο ονομαστικός κατάλογος υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα ή αυτοδίκαιη αργία έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ, το οποίο και εξέδωσε αντίστοιχο ψήφισμα.
Στη συνεδρίαση (15/11) παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, καθώς συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, η έγκριση ψηφίσματος που αφορούσε τις απολύσεις και την διαθεσιμότητα υπαλλήλων, λόγω του νέου μεσοπρόθεσμου νομοσχεδίου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ότι αφορά το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» και ειδικότερα στη διάταξη που έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:
1. Αποστολή ψηφίσματος προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και προς τον πρωθυπουργό της χώρας, όπως παρακάτω.
2. Να μην αποσταλεί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο κατάλογος των ονομάτων των υπαλλήλων, οι οποίοι: α)Τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους. β)Τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία. Επίσης αποφασίστηκε να μην συνταχθούν και αποσταλούν τα παραπάνω στο Υπουργείο, με τον αριθμό των θέσεων που καταργούνται, καθώς και αντίγραφα των ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που, κατά τη δημοσίευση του νόμου, καταλαμβάνουν τις καταργούμενες οργανικές θέσεις.
3. Να μην υπογραφούν από τον Περιφερειάρχη οι διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες τίθενται, σε αυτοδίκαιη αργία οι υπάλληλοι.
4. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, θα στηρίξει τον Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη, που δεν θα υπογράψει τη Διαπιστωτική Πράξη για οποιοδήποτε υπάλληλο και οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι καθώς και οι αναπληρωματικοί τους θα παραιτηθούνε σύσσωμοι σε περίπτωση πειθαρχικής δίωξης.
5. Το Συλλογικό Όργανο να κινηθεί νομικά κατά της συνταγματικότητας των μέτρων με τη Νομική Κάλυψη του Νομικού Συμβούλου της Περιφέρειας ΑΜΘ.
6. Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεργαστεί με τους συλλόγους εργαζομένων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων και θα ενημερώσει την κοινή γνώμη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ότι οι απολύσεις θα έχουν ως αντίκτυπο την ελλιπή εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στην συνεδρίαση εγκρίθηκε επίσης, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Περιμετρική οδός Καβάλας από Χ.Θ. 2+100 έως 8+000», παρουσία μελετητών του έργου και υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ. Τέλος, το Συμβούλιο γνωμοδότησε επί σειράς Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για έργα ιδιωτικού και δημοσίου ενδιαφέροντος.
Ακολουθεί το ομόφωνο ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Σύμφωνα με το «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2013-2016 – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ Ν.4046/2012 ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2013-2016» που ψηφίστηκε από τους 153 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου τεράστια προβλήματα δημιουργούνται στην Δημόσια Διοίκηση και γενικότερα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Οι υπάλληλοι των Περιφερειών οι οποίοι ήταν και είναι οι πιο χαμηλόμισθοι έχουν συνεισφέρει στον μέγιστο βαθμό οικονομικά με τις συνεχείς οριζόντιες μειώσεις των μισθών τους, για την καλυτέρευση των δημοσιονομικών του Ελληνικού Κράτους.
Παρά τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που παρατηρούνται σε όλες τις υπηρεσίες των Περιφερειών, οι υπάλληλοι εξυπηρετούν τον πολίτη καθημερινά και διακινούν (σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία) πάνω από το 60% των δημόσιων εγγράφων από και προς τον πολίτη.
Σύμφωνα λοιπόν με το Νόμο 4046/2012 δημιουργούνται ακόμη περισσότερα προβλήματα (στα ήδη υπάρχοντα π.χ. υποχρηματοδοτήσεις έργων, εμπλοκή αρμοδιοτήτων, ασάφεια νόμων κτλ) με τις απολύσεις των Υπαλλήλων (ΙΔΑΧ) Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Απολύσεις οι οποίες δεν θα εξυπηρετήσουν τίποτα περισσότερο από το να υπάρξουν ακόμη περισσότεροι άνεργοι στην Περιφέρεια μας.
Απολύσεις οι οποίες γίνονται χωρίς στόχο και χωρίς πρωταρχική μελέτη ή έστω εναλλακτική λύση, για το αν οι υπάλληλοι είναι αναγκαίοι και χρήσιμοι για την υπηρεσία τους και για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, των οποίων οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι σίγουρο ότι θα υποβαθμιστούν.
Αναλογιζόμενοι ότι, σύμφωνα με το νέο «Μνημόνιο 3» οι Περιφέρειες δεν θα μπορέσουν να προσλάβουν νέο υπαλληλικό προσωπικό έως το 2016 και όπως ορίζουν οι διατάξεις του Ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226Α’) και ειδικότερα του άρθρου 33 παρ. 1α για την κατάργηση κενών οργανικών θέσεων (60% των θέσεων) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αλλά σκεπτόμενοι και την πληθώρα αποχωρήσεων που θα έχουμε λόγω συνταξιοδότησης πολλών υπαλλήλων, εκφράζουμε την αντίθεση μας με την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ Διοικητικών και ζητάμε να σταματήσει η διαδικασία παράλυσης και ευνουχισμού των υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.