Η μεγαλύτερη δόση των 44 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα και συζητούν οι δανειστές συνοδεύεται από σκληρά ανταλλάγματα. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν όροι αυστηρής επιτήρησης, όπως αυτόματοι μηχανισμοί περικοπής δαπανών σε περίπτωση αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Η κυβέρνηση καλείται να προωθήσει σε μία μόλις εβδομάδα σειρά προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions), ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου.
«Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις και τίποτα δεν είναι δεδομένο» δήλωσε την Τρίτη διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι πράγματι η εφάπαξ καταβολή ενός ποσού ύψους άνω των 44 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε τρεις δόσεις: τα 31,3 δισ. ευρώ του β’ τριμήνου του 2012, καθώς και τις δόσεις ύψους 5 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ για το γ’ και το δ’ τρίμηνο του έτους.
Οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίας στιγμής σε επίπεδο ΕΕ και ΔΝΤ αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής ζητήματα:
-Αποδοχή από την ελληνική πλευρά μνημονιακής υποχρέωσης να καταρτίζονται κάθε τρίμηνο συγκεκριμένες λίστες με τα ονοματεπώνυμα δημοσίων υπαλλήλων που θα απολύονται.
-Η αποσαφήνιση διά νόμου της ρήτρας αυτόματης λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης -και αντιστοίχως αντισταθμιστικών παρεμβάσεων αν η οικονομία πάει καλύτερα.
-Τα χαρακτηριστικά του Ειδικού Λογαριασμού (που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος) στον οποίο θα μπαίνουν οι δόσεις του μηχανισμού στήριξης και μέρος από τα φορολογικά έσοδα μόλις η οικονομία περάσει σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος με σκοπό την εξυπηρέτηση του χρέους.
-Το πώς θα εφαρμοστεί η αυτόματη επιβολή νέων μέτρων περικοπής δαπανών αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα «αυξάνεται αυτόματα αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης για την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα».
Για την «αναπλήρωση» της απώλειας εσόδων η κυβέρνηση θα προχωρεί σε περικοπές δαπανών στη γενική κυβέρνηση σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από ιδιωτικοποιήσεις με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων (για το 2013 προβλέπονται έσοδα 2,6 δισ. ευρώ).
Για παράδειγμα αν αντί για 2,6 δισ. ευρώ εισπραχθούν το 2013 1,6 δισ. ευρώ, θα απαιτηθούν περικοπές για το 50% του 1 δισ. ευρώ που δεν εισπράχθηκε εγκαίρως, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ. Στο Σχέδιο ορίζεται ότι τα νέα μέτρα θα αποφασίζονται κάθε φορά σε διαβούλευση με την τρόικα.
-Η άμεση κατάρτιση νέου θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο ελληνικό Δημόσιο.
-Αμεσες ενέργειες για τον αυστηρότερο έλεγχο των δαπανών στις ΔΕΚΟ.
-Προώθηση του ηλεκτρονικού συστήματος για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων.
-Επέκταση και ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης