Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις του Κοινού Πανεπιστημονικού Μετώπου στο οποίο συμμετέχουν γιατροί, δικηγόροι, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, κινητοποίησε τα μέλη του σε Πανμηχανικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
Στο πλαίσιο των παραπάνω κινητοποιήσεων το ΤΕΕ-Θράκης σε συνεργασία με την Ε.Μ.Δ.Δ.Α.Σ. Θράκης κάλεσαν τα μέλη τους σε πανμηχανική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (15/10), στο κτίριο του Τμήματος, στην Κομοτηνή, εξαιτίας της σοβαρότητας και κρισιμότητας των νομοθετημάτων που προωθεί η Κυβέρνηση σε βάρος των Μηχανικών.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Νικόλαος Παπαθανασίου, τόνισε:
«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και ταυτόχρονα να διαδηλώσουμε την αντίδρασή μας για τα άδικα και χωρίς λογική φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που προωθεί αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση ενάντια στους διπλωματούχους μηχανικούς. Πολλά από τα θέματα αυτά, δεν αναφέρονται μόνο στους μηχανικούς αλλά αφορούν και άλλους επιστημονικούς κλάδους.
Στην κατεύθυνση αυτή το ΤΕΕ-Θράκης, έχει έρθει σε επαφή με τους επιστημονικούς φορείς της Ροδόπης για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το επιστημονικό δυναμικό της Χώρας το τελευταίο διάστημα με ιδιαίτερη έμφαση στα νομοσχέδια που προωθεί σήμερα η Κυβέρνηση τα οποία οδηγούν στην απαξίωση και στην εξαθλίωση του έλληνα επιστήμονα στην Χώρα μας. Αναφορικά με την Πανελλήνια απεργία της 18 Οκτωβρίου που εξήγγειλαν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ, την στηρίζει και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια και στις πορείες που θα διεξαχθούν στην Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.
Η Ζωή Κοσμίδου, Πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, σημείωσε ότι : «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα διότι τα προβλήματα του κλάδου, τα οποία δυστυχώς έρχονται να προστεθούν τα γενικότερα προβλήματα όλων των εργαζομένων, είναι πλέον τόσο πιεστικά και ασφυκτικά, έως θανατηφόρα. Αυτή τη στιγμή, το γνωρίζουν όλοι, δυστυχώς βρισκόμαστε υπό την απειλή ακόμη και των απολύσεων και αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα το οποίο μας ανησυχεί.
Οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε απολύσεις και είναι γνωστό, ιδιαίτερα στον τεχνικό κόσμο, πως με τον τρόπο αυτό και σταδιακά, κομμάτια της τεχνικής διαδικασίας έχουν δοθεί ήδη σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, θίγοντας και το θέμα των δαπανών, έχουμε αποδείξει ότι η μετάβαση σε ιδιώτες είναι και μία επιπλέον δαπάνη για το κράτος, πέραν αυτού του ποσού δηλαδή, που δίνεται παγίως ως αμοιβή ή μισθοδοσία στους μηχανικούς του Δημοσίου.
Ένα δεύτερο πολύ βασικό θέμα είναι το ότι η πίεση της ΤΡΟΪΚΑΣ για την απόλυση των εργαζομένων, δυστυχώς μας φέρνει σε μία ιδιαίτερα δεινή θέση με τις υποτιθέμενες διαδικασίες αξιολόγησης, μία κατάσταση που εμείς δεν θέλουμε να δεχτούμε. Θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση, έτσι όπως γίνεται η διαδικασία, χωρίς να ξέρουμε για την αξιολόγηση ούτε ποιους ούτε τι θα αφορά, αλλά με μοναδικό στόχο τους διωγμούς των μηχανικών του Δημοσίου, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι εμείς αξιολογούμαστε καθημερινά από το έργο το οποίο παράγουμε, ένα έργο απόλυτα αναπτυξιακό για τη χώρα.
Όλα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, οι μειώσεις των μισθών, η υπερφορολόγηση, η κακή κατάσταση των ασφαλιστικών μας ταμείων και η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επιδεινώνουν συνεχώς την κατάστασή και βεβαίως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι αυτό ο τρόπος της ανάπτυξης της χώρας. Έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι η ανάπτυξη και η αλλαγή της πορείας θα δοθεί μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις οι οποίες για μια ακόμη φορά μαθαίνουμε ότι μηδενίζονται.
Εκείνο δε που μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο, είναι το θέμα της ασφάλισης και των ταμείων, το ΤΣΜΕΔΕ και η κλοπή των αποθεματικών που έχει γίνει και η ανυπαρξία του τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με την ένταξή μας μέχρι τέλος Δεκεμβρίου στον ΕΟΠΥ. Όλα αυτά μας κατεβάζουν δυστυχώς στο δρόμο, σε συνεργασία και με την ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου αλλά και με άλλους επιστημονικούς φορείς, θα προχωρήσουμε ώστε να μην υπάρξει η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και επιτέλους να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο μας».
Η κυρία Λιάνα Χαλατζίδου, πρόεδρος του ΣΜΙΔΕ Ροδόπης (Σύλλογος Μηχανικών Ιδιωτικών Έργων), μας δήλωσε: «Το γιατί απεργούμε εμείς ως μηχανικοί αλλά και όλοι οι επιστημονικοί φορείς της χώρας είναι γνωστό. Το σημαντικό είναι το να γίνει από όλους μας κατανοητό πως πρέπει να αγωνιστούμε και να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μη χρειαστεί να φύγουμε κι εμείς, όπως πάρα πολλοί Έλληνες τα τελευταία χρόνια, στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας».