Τεράστια η προσφορά του προέδρου της Αναπτυξιακής Κυριάκου Αμούτζα και μερικών συνεργατών του που με τις σταθερές θέσεις τους έφεραν το αποτέλεσμα
Προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων και νομιμοποίησης αυθαίρετων ενεργειών
Για λόγους μάρκετινγκ (!!!) μετονομάσαμε το κτίριο σε «Μέγαρο Μουσικής» είπε ο Στάθης Κεφαλίδης προσπαθώντας να δικαιολογηθεί !!!
Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ και η εκδήλωση του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής που ποτέ δεν έγιναν εκεί
Ξέφραγο αμπέλι οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής; Πρώην δημοσιογράφος, με την ανοχή Κεφαλίδη, έδωσε το παρών και ζήτησε την χρηματοδότηση του Συλλόγου Φίλων Μεγάρου Μουσικής, του οποίου είναι γραμματέας !!!
Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του νέου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων δόθηκε στο φουαγιέ του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Κομοτηνής συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυριάκο Αμούτζα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιδίας εταιρείας Στάθη Κεφαλίδη.
Στην αρχή της συνέντευξης ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Αμούτζας ενημέρωσε τα ΜΜΕ για τις προσπάθειες που κατέβαλε τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι συνεργάτες του στην εταιρεία για να υλοποιηθεί μια παλιότερη απόφαση που δεν ήταν άλλη από τη σύσταση φορέα που θα αναλάβει στο μέλλον τη λειτουργία του κτιρίου.
«Ήταν για μένα ένα Όνειρο να πετύχω στη προσπάθεια που έκανα» είπε «και σήμερα αισθάνομαι ευτυχής γιατί πρόσφατα σε συνάντηση συνεργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του φορέα».
Πρέπει να αναγνωριστεί ότι το κτίριο έπρεπε να λειτουργήσει γιατί υπήρχε κίνδυνος καταστροφών και αυτό επετεύχθη με τη συμμετοχή κάποιων παιδιών της εταιρείας που πρόσφεραν αφιλοκερδώς την εργασία τους.
Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κεφαλίδης ενημέρωσε τις προοπτικές που ανοίγονται με τη συγκροτημένη πλέον λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο αποδίδεται στη τοπική κοινωνία με τους 12.000 φοιτητές αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, οι επισκέπτες που θα προέρχονται από τις γειτονικές χώρες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα καταπληκτικό κτίριο ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης συνεδρίων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Όμως η εντύπωση που δημιουργήθηκε στους παρόντες ήταν οτι με άτεχνο τρόπο επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση αυθαίρετων κινήσεων και καταστάσεων.
Ιστορική αναδρομή
Όπως γράψαμε και άλλη φορά η ίδρυση του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου έγινε το 2002 και η ανέγερση του κτιρίου ανατέθηκε στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης, μια εταιρεία που παρόλο που δεν είχε τις τεχνικές δυνατότητες να κατασκευάσει ένα τόσο μεγάλο κτίριο κατάφερε να δημιουργήσει αυτό το κόσμημα για τη Κομοτηνή.
Βέβαια δεν είναι σήμερα σκόπιμο να αναφερθούμε πως μια υπόθεση του δημοσίου ανατέθηκε σε μια ιδιωτική εταιρεία ούτε πως κατασκευάστηκε, ποιος επέβλεπε τις εργασίες και τελικά σε ποιον παραδόθηκε (αν παραδόθηκε) το κτίριο.
Σημασία έχει οτι με τη διαδικασία της υπογραφής ενός χρησιδανείου η χρήση (και μόνο αυτή) του κτιρίου ανατέθηκε στην εταιρεία χωρίς βεβαίως αυτή να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την οποιαδήποτε φυσιογνωμία του κτιρίου όπως αναφέρεται σε οποιαδήποτε σύμβαση χρησιδανείου.
Όμως τα στελέχη της εταιρείας άλλαξαν αυθαίρετα την ονομασία του κτιρίου, το οποίο ονόμασαν Μέγαρο Μουσικής για να περιβληθεί το κτίριο με μια ελίτικη ονομασία ενώ παράλληλα κάποιοι προχώρησαν εντελώς κρυφά στην ίδρυση συλλόγου τον οποίον ονόμασαν «Σύλλογο Φίλων Μεγάρου Μουσικής» και άρχισαν με τη σύμφωνη γνώμη και της διοίκησης της εταιρείας να συμμετέχουν στη λειτουργία του κτιρίου, να δίνουν συνεντεύξεις και να προπαγανδίζουν τις ενέργειες τους.
Εμφανής ήταν η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων φτάνοντας στο σημείο εντελώς παράτυπα να συμμετάσχουν και στη σύσκεψη στην Αθήνα και μάλιστα να μιλούν σαν ισότιμοι συνομιλητές.
Μάλιστα για την αυθαίρετη αλλαγή της ονομασίας σε «Μέγαρο Μουσικής» ο κ. Στάθης Κεφαλίδης έδωσε και την εξής απίστευτη δικαιολογία, η οποία σαφώς και δεν έπεισε κανέναν. «Το κάναμε για λόγους μάρκετινγκ αλλά και για αναγράφεται υψηλότερα, σε σχέση με άλλες πόλεις, το όνομα του κτιρίου στα φυλλάδια που διανέμονται» είπε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Αναπτυξιακής !!!
Το ερώτημα που γεννάται στη προκειμένη περίπτωση και απευθύνεται στους κ.κ. Γιαννακίδη, Δαμιανίδη και Αμούτζα είναι πως δέχονται ένα ΝΠΙΔ να συμμετάσχει σε μια προγραμματική σύμβαση και πως επιτρέπουν την περιουσία του κράτους να την οικειοποιούνται κάποιοι σύλλογοι που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με αδιαφανείς διαδικασίες. Το κτίριο είναι του κράτους και σύμφωνα με την δήλωση κορυφαίου πολιτικού στελέχους η προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία στο μέλλον ανήκει αποκλειστικά στην Περιφερεια και στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι στο νέο διοικητικό συμβούλιο πρέπει απαραίτητα να συμμετέχουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και των άλλων επιστημονικών συλλόγων και όχι σύλλογοι που εξυπηρετούν συνήθως προσωπικά και αλλά συμφέροντα.
Ξέφραγο αμπέλι οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής;
Αλγεινή εντύπωση δημιούργησε η παρουσία στη τελευταία συνεδρίαση της Αναπτυξιακής μιας πρώην δημοσιογράφου που μάλιστα πήρε το λόγο για να υπερασπιστεί τις θέσεις του Συλλόγου που προσπαθεί να ωφεληθεί από την ανοχή των υπόλοιπων.
Η κυρία αυτή, πρώην δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας, στη συνέχεια στέλεχος της Περιφέρειας και συγχρόνως και γραμματέας του ελίτικου συλλόγου και δεν ξέρουμε και τι άλλο παραβρέθηκε με την ανοχή του διευθύνοντα συμβούλου στη συνεδρίαση προκειμένου να υπερασπιστεί την αίτηση χρηματοδότησης του συλλόγου του οποίου είναι γραμματέας.
Πως έγινε αυτό, ποια είναι η λειτουργία του Δ.Σ. της εταιρείας, είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο πρόεδρος της. Φυσικά δεν πιστεύουμε ότι το Δ.Σ. είναι ξέφραγο αμπέλι. Τελειώνοντας τις αναφορές μας στις εκδηλώσεις είναι χρήσιμο να πούμε ότι το δίκτυο των αιθουσών που θα προβάλλονται τα διάφορα έργα ανήκουν και άλλοι οκτώ φορείς με τις πραγματικές τους ονομασίες όπως αυτές ιδρύθηκαν, μόνο στην περίπτωση της Κομοτηνής οι «φωστήρες» άλλαξαν την επωνυμία και από ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» το ονόμασαν Μέγαρο Μουσικής. Ο καθένας ας καταλάβει ότι θέλει.
Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ και η εκδήλωση του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής που ποτέ δεν έγιναν εκεί
Η τοποθέτηση του κ. Αμούτζα, ο οποίος χαρακτήρισε το κτίριο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου ως «κτήμα» όλων των Κομοτηναίων μας έδωσε την αφορμή να ρωτήσουμε για ποιο λόγο η Αναπτυξιακή αρνήθηκε την παραχώρηση αίθουσας στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο για την πραγματοποίηση της ετήσιας εκδήλωσης του αλλά και για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκε εκεί το μεγαλύτερο Συνέδριο της Ελλάδας, αυτό της ΚΕΔΕ που έλαβε χώρα στην πόλη μας πρόσφατα.
Ο κ. Κεφαλίδης απαντώντας στις ερωτήσεις μας σημείωσε ότι «και στις δύο περιπτώσεις εμείς δεν αρνηθήκαμε να παραχωρήσουμε το κτίριο του Συνεδριακού Κέντρου, όμως κάποιος έπρεπε να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου, και κυρίως το πετρέλαιο, τα οποία είναι μεγάλα. Και οι δύο αρνήθηκαν να τα πληρώσουν και κανείς δεν αναρωτήθηκε αυτά τα λεφτά ποιος θα τα δώσει».
Η ΦΩΝΗ όμως είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είχε εκφράσει την επιθυμία του να καλύψει ο ίδιος τα παραπάνω έξοδα μέσω εράνου που θα πραγματοποιούσε, ενώ όσον αφορά το Συνέδριο της ΚΕΔΕ σίγουρα η Αναπτυξιακή Ροδόπης και κατ’ επέκταση η ίδια η πόλη της Κομοτηνής έχασε μια καλή ευκαιρία να διαφημιστεί το κτίριο αυτό σε όλη την Ελλάδα, κάτι το οποίο οι ίδιοι οι ιθύνοντες της Αναπτυξιακής τονίζουν ότι βρίσκεται στις επιδιώξεις τους.
Τουλάχιστον ας το ονόμαζαν
Μέγαρο Αναμετάδωσης Μουσικής ….
όπως πραγματικά κατάντησε ……