Όπως προκύπτει από ερευνητικά στοιχεία η ψυχολογία του Έλληνα καταναλωτή βρίσκεται στα πιο χαμηλά ποσοστά όλων των εποχών. Οι καταναλωτές ικανοποιούν σήμερα αυστηρά και μόνο τις απαραίτητες ανάγκες τους, χωρίς να έχουν περιθώρια για «πολυτέλειες», π.χ. ένα κυριακάτικο γεύμα σε κάποιο τοπικό εστιατόριο. Σκεπτόμενοι όλα αυτά και έχοντας πάντα κατά νου την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού η ΕΝ.ΚΑ. Ροδόπης προσπαθεί πάντα να βρίσκεται στο πλευρό τους.
Σε καιρούς δύσκολους λοιπόν, όπως αυτούς που βιώνουμε η αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης κρίνεται επιτακτική ανάγκη. Ο άνθρωπος να στραφεί στο συνάνθρωπο, τον συμπολίτη, τον πατριώτη, βοηθώντας ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί. Σε προγενέστερους χρόνους οι παππούδες μας αντάλλασαν αυγά με λαχανικά και έτσι το κάθε νοικοκυριό οργάνωνε και ικανοποιούσε τις ανάγκες του. Η τακτική αυτή, η τόσο παράταιρη πριν λίγα χρόνια, σήμερα φαντάζει ασπίδα σωτηρίας για πολλούς συμπολίτες μας. Έχοντας λοιπόν, κατά νου τα παραπάνω, ομάδες ανθρώπων δραστηριοποιήθηκαν δημιουργώντας και στην Ελλάδα την «Τράπεζα Χρόνου».
Πρόκειται για μία τράπεζα χωρίς χρήματα. Είναι ένα μέσο, ένα εργαλείο που σκοπό έχει την κοινωνική δικτύωση, την ενδυνάμωση των πολιτών και την ανταλλαγή ελεύθερου χρόνου. Για κάθε ώρα εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών που δίνει ένα μέλος, ζητεί και λαμβάνει μια ώρα προσφοράς σε τομείς που χρειάζεται. Για παράδειγμα, προσφέρω μία ώρα την εβδομάδα βοήθεια σε δουλείες του σπιτιού και ζητώ μία ώρα την εβδομάδα συμβουλευτική υποστήριξη. Έτσι καλύπτουμε τις ανάγκες μας χωρίς τη μεσολάβηση χρημάτων.
Η «Τράπεζα Χρόνου» είναι απλή στη χρήση της και χρειάζεται να γνωρίζουμε μόνο κάποια βασικά στοιχεία έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε. Το περιεχόμενο των υπηρεσιών συγκεντρώνεται σε μία κεντρική μονάδα. Κάθε μέλος πιστώνει και χρεώνει το λογαριασμό χρόνου του, ενώ η τράπεζα κρατάει πλήρη αρχείο κινήσεων των μελών.
Η «Τράπεζα Χρόνου» είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα και οικογένειες με δυσκολίες αλλά και για εθελοντές, οργανώσεις, συλλόγους που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Όπως εξήγησα και παραπάνω, σε μια «Τράπεζα Χρόνου» ένας γιατρός ή δικηγόρος που προσφέρει μια ώρα επαγγελματικών υπηρεσιών, δικαιούται μια ώρα άλλων υπηρεσιών, όπως βάψιμο, μαγείρεμα, φύλαξη ηλικιωμένου, υπηρεσίες δηλαδή που μπορεί να προσφέρει κι ένα άτομο που δεν διαθέτει ανάλογη εξειδίκευση. Κάθε μέλος λοιπόν, περιγράφει τι θα μπορούσε να προσφέρει και τι υπηρεσίες έχει ανάγκη να του προσφερθούν.
Η υπηρεσία αυτή μπορεί κάλλιστα να δημιουργηθεί από τους Δήμους της Ροδόπης είτε συλλογικά είτε μεμονωμένα, ώστε εργαζόμενοι του Δήμου να την χειρίζονται, αναλαμβάνοντας την ολοκλήρωση του ταιριάσματος προσφοράς και ζήτησης. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί αρκετές τέτοιες τράπεζες τόσο από Δήμους όσο και από συλλόγους τη στιγμή που στη γειτονική μας Ιταλία λειτουργούν επιτυχώς παραπάνω από 600 τράπεζες.
Ευχή όλων μας είναι, οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί να σκύψουν πάνω από τέτοιες δράσεις που σκοπό έχουν την ελάφρυνση του πολίτη και την έξοδο του από την κρίση με όσες λιγότερες ανοικτές πληγές.
Γεωργιάδου Ειρήνη
Κοινωνική Λειτουργός