Την έκρηξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη προκάλεσαν τα σχόλια βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά των Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή. Η κόντρα οδήγησε στο πρωτοφανές, να αποχωρήσει η Χρυσή Αυγή από τη συνεδρίαση στην οποία συζητιόταν επερώτησή της για τη χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εκ μέρους της Ελλάδας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Ο πρώτος εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε στην ομιλία του να εθνικοποιηθούν τα ενεργειακά κοιτάσματα και να χαραχθεί άμεσα η ΑΟΖ, οπότε με παράλληλη εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος να υπάρξει «de facto ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα».
Παράλληλα, ο κ. Κασιδιάρης παρατήρησε πως οι έρευνες στο κοίτασμα του Πρίνου ξεκίνησαν το 1973, επί στρατιωτικού καθεστώτος, και κατηγόρησε τα κόμματα που κυβέρνησαν στη συνέχεια λέγοντας: «Θυμηθήκατε την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες, μόλις υποθηκεύσατε τον εθνικό μας πλούτο στους ξένους πιστωτές».
Με αφορμή εξάλλου τα χθεσινά επεισόδια στο Πεντάγωνο, ο πρώτος επερωτών της Χρυσής Αυγής κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ξεφτίλισε τον στρατό, διότι φοβάται το κύρος του», ενώ κατηγόρησε και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πως «αντί να καταστρώνει επιτελικά σχέδιο, είναι όλη μέρα στο twitter και γράφει μηνύματα».
Ο κ. Κασιδιάρης παρατήρησε για τον Γιώργο Παπανδρέου πως είναι Έλληνας «μονάχα κατά 25%», ενώ σχολίασε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο πως «η διαφθορά του έχει προκαλέσει κύματα εμετού σε όλη την κοινωνία. Δεν βρέθηκε ένας αληθινός ανακριτής να τον καλέσει και όταν πάει να υψώσει τον τόνο της φωνής του, να του πει ‘σκάσε’. Αυτό θα γίνει όταν θα έρθουμε εμείς στα πράγματα και θα ξεκαθαρίσουμε απ’ τους δοτούς και τους διεφθαρμένους».
Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξε και ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος εκτίμησε πως «την ανακήρυξη της ΑΟΖ θα την κάνει, όπως φαίνεται η Χρυσή Αυγή, όταν έρθει στην εξουσία πολύ σύντομα», χαρακτηρίζοντας την εξωτερική πολιτική από το 1990 και μετά «συνεχώς υπαναχωρητική, ραγιαδική και προδοτική – ιδιαίτερα στις μέρες μας».
Ο κ. Παναγιώταρος χαρακτήρισε επίσης τον Κώστα Σημίτη «ανθρωπάκι και προδότη στην καλύτερη των περιπτώσεων», ενώ ο Νίκος Μίχος παρατήρησε πως «ο λαός μας δεν έχει ανάγκη από κότες να μιλάνε για τους κινδύνους. Βλέπουμε τα αποτελέσματα της δράσης τους».
«Οι εκφράσεις που ακούστηκαν είναι πάρα πολύ σκληρές και προσβλητικές, και μάλιστα για ανθρώπους που απουσιάζουν απ’ το κοινοβούλιο» παρατήρησε ο προεδρεύων Λεωνίδας Γρηγοράκος.
«Βάλε μας πρόστιμο. Δικαιούσαι να μας βάλεις πρόστιμο» τον προκάλεσε από το έδρανό του ο Ηλίας Κασιδιάρης.
«Πριν από λίγο γίναμε μάρτυρες εκτόξευσης φασιστικών λεκτικών σκουπιδιών, ανάξιων οιουδήποτε σχολιασμού» παρενέβη ζητώντας το λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.
Το ‘σκάσε’ του Κασιδιάρη σάς ενόχλησε; Έπρεπε κάποτε να ακουστεί» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Χρήστος Παππάς.
«Τολμάτε, κύριε Μανιάτη, να πάτε στην Αργολίδα; Εσείς θα τρώτε γιαούρτια και πορτοκάλια κι εμάς θα μας χειροκροτά ο κόσμος. Ο αρχηγός σας αποδείχθηκε ένας κοινός υποθάλπτης εγκληματιών. ΠΑΣΟΚ τέλος» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.
«Ουδείς έχει εξουσιοδότηση να μοιράζει πιστοποιητικά ελληνικότητας και μάλιστα με βάση αιματολογικές εξετάσεις» σχολίασε η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) και συμπλήρωσε: «Και αν ο εισηγητής της ΧΑ χρησιμοποίησε την προστακτική ‘σκάσε’ νομίζοντας πως ικανοποιεί το αίσθημα μερίδας του ελληνικού λαού, ας ξέρουν οι Έλληνες αυτοί πως ίσως είναι οι επόμενοι που θα ακούσουν την προσταγή αυτή…».
«Ακούσαμε ένα ‘σκάσε’ και κάτι έγινε… Δεν είπαμε ‘σκύψε’» απάντησε ο Χρήστος Παππάς.
«Ο οχετός των ύβρεων και οι συμπεριφορές παρακράτους, ‘Καρφίτσας’ και ταγμάτων εφόδου δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία θα νικήσει. Όσο κι αν κάποιοι την πολεμούν» ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννης Μανιάτης.
«Τη λίστα να μας φέρεις… Είσαι κλέφτης… Κλέφτες…» κραύγαζαν ομαδικά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προκαλώντας την προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης και αποχωρώντας από αυτήν.
Επί της ουσίας της επερώτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής ζήτησε από την κυβέρνηση να μην αφήσει το θέμα να σέρνεται και να χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση ως όπλο για την προώθηση της ΑΟΖ, καθώς και να ζητηθεί η βοήθεια των εταίρων ώστε να πιεστεί η Αίγυπτος, που έχει ασταθή κυβέρνηση, να δεχθεί οριοθέτηση με την Ελλάδα. «Στις προεκλογικές σας υποσχέσεις, περιλαμβανόταν και η ΑΟΖ. Κρατείστε τις υποσχέσεις σας!» ανέφερε ο κ. Παππάς απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Τσιάρα.
«Η Ελλάδα δεν απεμπολεί κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα – και η ΑΟΖ δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση» απάντησε ο κ. Τσιάρας και τόνισε: «Η ΑΟΖ είναι κυριαρχικό δικαίωμα, που η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ασκήσει, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής της κατόπιν καλής προετοιμασίας».
Ο κ. Τσιάρας (όπως και ο Γιάννης Μανιάτης με την ιδιότητα του πρώην υφυπουργού Ενέργειας) επισκόπησε τις κινήσεις που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Αλβανίας, και υπογράμμισε πως «η χώρα μας κινείται με δραστήριο τρόπο στην κατεύθυνση της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου» (συνεργασία με την νορβηγική εταιρεία PGS για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη). Ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι ΑΟΖ των διαφόρων χωρών, με την δυνατότητα επέκτασης των ορίων τους σε ακτίνα 200 μιλίων, επικαλύπτονται «οπότε τίθεται θέμα οριοθέτησης μεταξύ γειτονικών παρακτίων κρατών -καθίσταται, δηλαδή πρόδηλο, πως η ανακήρυξη της ΑΟΖ δεν λύνει το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία».
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας σημείωσε πως «σταθερή μας θέση μας είναι ότι η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην ΑΟΖ και αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου της» και «για την κατοχύρωση χρειάζεται να αρχίσουν οι διμερείς διαδικασίες, στο πρότυπο της Κύπρου».
Ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) ζήτησε άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ «και όποιος έχει αμφισβήτηση ας έρθει σε συζήτηση. Ταυτόχρονα να κόψουμε τα υποθαλάσσια οικόπεδα ώστε οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να έρθουν να κάνουν προσφορά».
Τέλος, για τον Βασίλη Οικονόμου (Δημοκρατική Αριστερά), «το πότε θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις είναι ένα πολιτικό ζήτημα, ώστε να μην παρασυρθούμε σε περιπέτειες απ’ όπου δεν θα μπορούμε να κάνουμε πίσω. Η κάθε κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίζει την ειρήνη και πάνω στην ειρήνη να βλέπει τις δικές της δυνατότητες…».