Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει -για πρώτη φορά εν μέσω της κρίσης- η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι υπάρχει καθυστέρηση στην έγκριση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί μέσα στην Ευρωζώνη» τόνισε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. Η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει υπ’όψη ότι η Αθήνα έχει δείξει την ισχυρή της πρόθεση να προχωρήσει γοργά σε μεταρρυθμίσεις «κι αυτό θέλουμε να το υποστηρίξουμε» επισήμανε.
Θα πρόκειται για μια «επίσκεψη εργασίας» στη διαρκεια της οποίας θα τεθούν τα ζητήματα της «κατάστασης στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και διεθνή θέματα, όπως και οι διμερείς σχέσεις», όπως δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, η Γερμανίδα καγκελάριος θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό.
Ο Στ.Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου θα πραγματοποιηθεί μετά από την πρόσκληση που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Αύγουστο.
«Χαιρόμαστε για την αποδοχή από την καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ, της πρόσκλησης που της είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
«Είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, που η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Ελλάδα. Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ θετική για την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών των δύο κρατών και σίγουρα θα αποτελέσει ένα περαιτέρω βήμα για τις σημαντικές μελλοντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις» ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.
Διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα
Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο γρίφος του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ και της έγκρισης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να λυθεί εύκολα. Κι αυτό, διότι μεταξύ των δανειστών δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον τρόπο που θα στηριχθεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα.
Αρχικά, υπήρχαν ενδείξεις ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 – 19 Οκτωβρίου θα υπήρχε μια κίνηση στήριξης των εταίρων προς την Ελλάδα, ωστόσο οι νεώτερες πληροφορίες από ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη σύνοδο.
Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η έκθεση της τρόικας δεν πρόκειται να είναι έτοιμη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένονται στην επόμενη Σύνοδο του Νοεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μετά το Νοέμβριο.
Επιπλέον, στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός έθεσε ανοιχτά το θέμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, λέγοντας ότι μπορεί να βοηθήσει εάν αποδεχθεί χαμηλότερα επιτόκια η εάν εγκρίνει τη μετακύλισή τους όταν αυτά λήξουν.
Ωστόσο, τα περί μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων τα έχει ήδη απορρίψει με δήλωσή του ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελούσε «νομισματική χρηματοδότηση».
Δεν προβλέπεται αναδιάρθρωση κανενός χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων στα σενάρια που επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, δήλωσε, εξ άλλου, στο Reuters την Παρασκευή ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Οι τοποθετήσεις αυτές αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, που σύμφωνα με το ΔΝΤ δεν είναι βιώσιμο. Ο τρόπος αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους αποτελεί, άλλωστε, το βασικό σημείο στο οποίο έγκειται η διαφωνία μεταξύ των δανειστών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου μπορεί να χαρακτηριστεί κρίσιμη, καθώς αν μη τι άλλο θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του Βερολίνου για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος.