Σεμινάριο για τους Νέους Μηχανικούς διοργάνωσε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-Θράκης και η Μόνιμη Επιτροπή στο κτίριο του Τμήματος στην Κομοτηνή. Το σεμινάριο, που είχε διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Ξάνθη το 2009, είχε μεγάλη απήχηση στους συναδέλφους που ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και το παρακολούθησαν 70 άτομα. Λόγω δε του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων, το ΤΕΕ-Θράκης έχει δρομολογήσει την επανάληψή του για όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου κ. Νικόλαου Παπαθανασίου, το σεμινάριο αυτό εντάσσεται στη θεσμική υποχρέωση του ΤΕΕ για τη συνεχή επιμόρφωση των μηχανικών και ιδιαίτερα των νέων και παρέχει γνώσεις οι οποίες δεν παράγονται στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας και οι οποίες είναι απαραίτητες στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού.
Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σύνολο των εισηγήσεων ούτως ώστε να καλύπτονται όλα τα θέματα και οι ομιλητές, οι οποίοι αφιέρωσαν το χρόνο και τις γνώσεις τους για την κατάρτιση των νέων μηχανικών, κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων για να διευκρινιστούν όλες οι απορίες. Αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν τη Σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τις Χρήσεις Γης, τη Δόμηση εκτός σχεδίου – Παρεκκλίσεις, την Περιβαλλοντική αδειοδότηση Έργων και δραστηριοτήτων, Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας κατασκευής Δημοσίων Έργων, το Θεσμικό πλαίσιο Μελετών Δημοσίων Έργων, Άδεια Δόμησης και Αρχιτεκτονική μελέτη, Στατικές Μελέτες και Ανάλυση θεσμικού πλαισίου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου (ΚΕΝΑΚ) και η εφαρμογή του.
Επίσης αναπτύχθηκαν εισηγήσεις από Υπηρεσίες για τις ειδικές αδειοδοτήσεις που απατούνται και συγκεκριμένα από: τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, το Τεχνικό Τμήμα Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Οι εκπρόσωποι της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ-Θράκης Αναστάσιος Γιαννακάκης, Α.Μ., Έλενα Παρασχούδη, Α.Μ. και Ελευθέριος Τσακμακίδης, Π.Μ., που ανέλαβαν και τον συντονισμό του Σεμιναρίου, ευχαρίστησαν θερμά όλους τους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον τους και αναφερόμενοι στους εισηγητές τόνισαν την πολύτιμη συνδρομή τους οι οποίοι χωρίς καμία οικονομική απαίτηση προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους στους νέους.
Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ-Θράκης κ. Νικόλαου Παπαθανασίου
«Καταρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι το σεμινάριο για τους Νέους Μηχανικούς, το ΤΕΕ-Θράκης, το εντάσσει στη θεσμική του υποχρέωση για τη συνεχή επιμόρφωση των μελών του. Αυτό το διάστημα προγραμματίστηκαν τρία σεμινάρια αυτής της κατεύθυνσης. Το συγκεκριμένο ήρθε να καλύψει ειδικότερα τους κλάδους των νέων και την παροχή γνώσεων που δεν καλύπτονται στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας και είναι όμως απαραίτητες για την καθημερινή άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού.
Το σεμινάριο αυτό επαναλαμβάνεται από το Τμήμα της Θράκης του ΤΕΕ για δεύτερη φορά, με το περιεχόμενό του να διαμορφώνεται με την άμεση επαφή με τους νέους μηχανικούς και την καταγραφή των πραγματικών αναγκών τους. Οι γνώσεις που θα παρέχονται αφορούν τις κοινές ανάγκες όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών, με βασικές γνώσεις που θα πρέπει να τις κατέχει και ο πολιτικός μηχανικός και ο τοπογράφος και ο αρχιτέκτονας και ο ηλεκτρολόγος.
Αν μάλιστα διαπιστωθεί ότι κάποια θεματολογία πρέπει να αποσπαστεί γιατί η ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση είναι τόσο μεγάλη, αυτή θα αποτελέσει και αντικείμενο ξεχωριστού σεμιναρίου. Επίσης, μέσω του σεμιναρίου αντιμετωπίζονται και οι ειδικές τεχνικές ιδιομορφίες της περιοχής μας, όπως είναι τα τοπογραφικά διαγράμματα, οι ιδιοκτησίες, το ιδιόρρυθμο ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Θράκη κ.ά.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία ομογενοποιημένη ομάδα από εισηγητές η οποία και θα προέρχεται από τη δική μας περιοχή. Το σεμινάριο αυτό δεν είναι στατικό αλλά οι εισηγητές διορθώνουν, βελτιώνουν ή και επικαιροποιούν τις εισηγήσεις τους ώστε η γνώση που τους παρέχεται, να επαναλαμβάνεται περιοδικά σε όλες τις πόλεις της Θράκης και κατά τακτά χρονικά διαστήματα για τις νέες φουρνιές των μηχανικών.
Η ανταπόκριση άλλωστε των εισηγητών είναι πραγματικά ιδιαίτερα σημαντική, αφού χωρίς καμία οικονομική απαίτηση και με μεγάλη προθυμία, παρέχουν υψηλή τεχνογνωσία, ως μέλη του ΤΕΕ-Θράκης, υλοποιώντας αυτό το σεμινάριο, κάτι που εκτιμάται και πέρα από τα σύνορα της περιοχής μας. Αξίζει εδώ να αναφέρω πως πολλά περιφερειακά τμήματα που είδαν αναρτημένη την προαγγελία του σεμιναρίου, μας ενημέρωσαν ότι πρόκειται να το πραγματοποιήσουν στις δικές τους περιφέρειες.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι ο κλάδος των μηχανικών είναι το μεγαλύτερο θύμα της οικονομικής κρίσης. Η κατασκευή στη χώρα έχει παγώσει στον ιδιωτικό τομέα που διστάζει ακόμα και όταν διαθέτει κεφάλαια να επενδύσει στην οικοδομή. Όσον αφορά το δημόσιο έργο, είναι γνωστό ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει μηδενιστεί, το δε ΕΣΠΑ καρκινοβατεί με συνέπεια και τεράστιες κατασκευαστικές εταιρίες να οδηγούνται σήμερα σε διάλυση.
Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα, έχουν ληφθεί εις βάρος των μηχανικών δυσβάσταχτα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα με αποτέλεσμα το επάγγελμα του μηχανικού να έχει ισοπεδωθεί και οι μηχανικοί, ακόμα και οι παλαιότεροι με σπουδαία προϋπηρεσία και εμπειρία, να οδηγούνται σε ετεροαπασχόληση ή στην αναζήτηση εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα ή και σε άλλες χώρες.»