Η νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε βυθίζοντας σε σκέψεις χιλιάδες μαθητές και γονείς. Σκέψεις και άγχος για υποχρεώσεις που δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεώσεις, έγιναν όμως και καθιερώθηκαν εξαιτίας της κρατικής αναλγησίας, ενός ανύπαρκτου καθώς φαίνεται κράτους το οποίο όχι μόνο αρνείται να μορφώσει τους νέους, αλλά τους αναγκάζει και σε βίαιη μετανάστευση από τον τόπο τους. Τον τόπο που δεν μπορεί να προσφέρει το δικαίωμα στην εργασία, στην οικονομική ανεξαρτησία, στην ατομική πρόοδο.
Ακόμη κι έτσι υπάρχουν όνειρα! Το παιδί θέλει να μορφωθεί, να αποκτήσει γνώσεις, να ανοίξει τα φτερά του ακόμη κι αν κάποιοι προσπαθούν να τα τσακίσουν. Τα φροντιστηριακά μαθήματα, τα μαθήματα ξένων γλωσσών, η εκμάθηση ηλεκτρονικού υπολογιστή κοστίζουν ένα σεβαστό μηνιαίο ποσό που η σημερινή ελληνική οικογένεια δυσκολεύεται ή αδυνατεί να καταβάλλει. Τα πρόσωπα χλομιάζουν, τα χαμόγελα σβήνουν και το όνειρο της γνώσης πάει περίπατο.
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Να μείνουν τα παιδιά εκτός παιδείας και άσκησης ή να μείνει το ψυγείο άδειο για να πληρωθούν τα φροντιστηριακά τμήματα και οι άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες; Φυσικά τίποτα από τα δύο. Τίποτα από τα δύο, χάρη στις εθελοντικές ομάδες αυτής της χώρας, που μέσα στο χάος της εθνικής καταστροφής υψώνουν το ανάστημα τους, προσφέροντας βοήθεια, με όποιον τρόπο διαθέτει ο καθένας. Σε πολλές πόλεις της χώρας γίνεται μία αξιοθαύμαστη προσπάθεια, παράδειγμα το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.
Με αφορμή τα παραπάνω θα παρουσιάσουμε παρακάτω το έργο των εθελοντών καθηγητών, το οποίο τείνει να γίνει θεσμός. Ο θεσμός των «Κοινωνικών Φροντιστηρίων». Πρόκειται για ένα δίκτυο εθελοντισμού και αλληλεγγύης για την παιδεία. Μαθητές που πια είναι επιστήμονες μεταδίδουν τις γνώσεις τους στους σημερινούς μαθητές. Το βασικότερο όμως, είναι η διδαχή της αξίας του εθελοντισμού ώστε αργότερα να προσφέρουν και οι ίδιοι τις υπηρεσίες τους σε όποιον χρειάζεται στήριξη. Το σύνθημα είναι «Κανένας μαθητής χωρίς βοήθεια».
Το δίκτυο απαρτίζεται από επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, δασκάλους της δημόσιας, της ιδιωτικής φροντιστηριακής εκπαίδευσης, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, αδιόριστοι, φοιτητές προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, άνθρωποι της τέχνης, του αθλητισμού και πολλοί άλλοι. Αγωνίζονται για την παιδεία, την στήριξη της οικογένειας που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά όλο αυτό, την δημόσια δωρεάν παιδεία, η οποία είναι δημόσιο αγαθό. Επίσης, δεν ανταγωνίζονται την ιδιωτική, φροντιστηριακή εκπαίδευση, καθώς στηρίζουν μόνον αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά.
Φυσικά οι υπηρεσίες του δικτύου παρέχονται εντελώς δωρεάν, αφού οι εθελοντές έχουν δεσμευτεί για αυτό κι οποιοδήποτε σφάλμα θα έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό από το δίκτυο. Τα μαθήματα γίνονται στο σπίτι του μαθητή υπό την επιτήρηση του γονέα. Αν κάποιος θέλει να δηλώσει συμμετοχή και είναι γονέας μπορεί να επακολουθήσει τις οδηγίες στο παρακάτω link http://tutorpool.gr/help_parent. Αν θέλει να διδάξει κάποιο μάθημα ακολουθεί τις οδηγίες στο http://tutorpool.gr/help_tutor. Αν κάποιο μάθημα δεν υπάρχει στην περιοχή όπου διαμένει μπορεί να το ζητήσει στο http://tutorpool.gr/contact και το δίκτυο θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει το αίτημά.
Στην τοπική κοινωνία της Κομοτηνής υπάρχουν παρόμοιες δράσεις τις οποίες χαιρετίζουμε και ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στο δύσκολο έργο τους. Μία τέτοια προσπάθεια είναι αυτή της κ. Χαράς Νικολοπούλου, η οποία μαζί με το σύζυγό της και την ομάδα τους, η οποία θα αποτελείται από φωτισμένους ανθρώπους δημιουργούν την «Κιβωτό Δόμνας Βιζβίζη». Στο πνευματικό αυτό σχολείο, θα πραγματοποιούνται δωρεάν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενισχυτική διδασκαλία, σεμινάρια, και γενικότερα δράσεις πνευματικής ανάπτυξης. Οι εγγραφές ξεκίνησαν από 1 Σεπτέμβρη.
Από την άλλη δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα φροντιστηριακά μαθήματα που προσφέρει δωρεάν η Μητρόπολη Κομοτηνής –Μαρωνείας. Τα φροντιστήρια γίνονται από φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων, εν ενεργεία καθηγητές αλλά και ονομαστούς ιδιοκτήτες φροντιστηρίων οι οποίοι αφιερώνουν από τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους για να κάνουν δωρεάν μαθήματα στα παιδιά. Για πληροφορίες επισκεφτείτε τα γραφεία της Μητρόπολης.
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς καλό θα ήταν να έχουν κατά νου τα παρακάτω:
- Μην φορτώνεται το παιδί με πολλές δραστηριότητες εκτός σχολείου
- Σε πολλά σχολεία παρέχεται δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία με το πέρας των σχολικών μαθημάτων
- Συζητήστε με το παιδί σας και αποφασίστε από κοινού αν επιθυμεί και σε ποια μαθήματα να παρακολουθήσει επιπλέον ώρες διδασκαλίας
- Αναζητήστε δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα που τυχόν πραγματοποιούνται στην περιοχή σας
- Αφήστε ελεύθερο χρόνο στο παιδί. Ο ελεύθερος χρόνος είναι σημαντικός για την ψυχική ανάταση και ανάπτυξη του παιδιού σχολικής ηλικίας
Αγαπητοί, σκληρά εργαζόμενοι γονείς και μαθητές, ευχόμαστε καλή επιτυχία στον δύσκολο και ανηφορικό σας δρόμο.
Γεωργιάδου Ειρήνη
Κοινωνικός Λειτουργός