Δεν είναι μόνο η λίστα με τα 36 πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να ελέγχονται για «ύποπτο πλουτισμό», ή η υπόθεση με τον πρόεδρο της Βουλής και ακόμη δύο πρώην υπουργούς που ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος μέσω ακινήτων από τους εισαγγελείς. Κι άλλες λίστες χρονίζουν σε κάποια συρτάρια και τώρα αναζητώνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς.
Μετά την επιβεβαίωση του Γ.Παπακωνσταντίνου ότι έχει διαβιβάσει στο ΣΔΟΕ (από τα τέλη του 2010 – αρχές του 2011) λίστα με 2.000 Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία (με καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ), οι οικονομικοί εισαγγελείς άρχισαν να αναζητούν και αυτήν.
Εξάλλου «χαμένη» είναι και η λίστα με τους 54.246 φορολογούμενους που έχουν βγάλει στο εξωτερικό συνολικά 22 δισ. ευρώ το διάστημα 2009 – 2011.
Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι προς τα τέλη του 2010 ζήτησε από τη Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ τα στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες.
«Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε μία Ελβετική τράπεζα. Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ Γ.Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περουσιακά στοιχεία.
»Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ Γ.Διώτη. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών Ηλ.Πλασκοβίτης διερευνούσε τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ελβετικές αρχες για την απόδοση φόρου στο σύνολο των ελληνικής προέλευσης καταθέσεων, διαπραγμάτευση που συνεχίστηκε και μετά την αποχώρησή μου από το Υπουργείο και δεν έχει μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Γ.Παπακωνσταντίνου.
Μετά την ανακοίνωση Παπακωνσταντίνου, στην αναζήτηση αυτής της λίστας βρίσκονται οι οικονομικοί εισαγγελείς, όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Ανάλογη καθυστέρηση εμφανίζει και η διερεύνηση της λίστας με 54.246 φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν μεταφέρει συνολικά 22 δισ. ευρώ στο εξωτερικό το διάστημα 2009 – 2011, ενώ στην εφορία δήλωναν άνεργοι.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η διαδρομή της ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 από την Τράπεζα της Ελλάδας και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, πέρασε στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά 18 μήνες μετά βρίσκεται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας.