Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», ανακοινώνει την διεξαγωγή, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, της ετήσιας ολοήμερης πανηγύρεως «Παρχάρια». Με απόφαση του ΔΣ η ημερομηνία ορίστηκε για την 9η Σεπτεμβρίου 2012 στις 9:00 πμ.
Το υπαίθριο πανηγύρι θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του οχυρού της Νυμφαίας μόλις15 χιλιόμετρααπό την πόλη της Κομοτηνής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής, επιδείξεις πολεμικών τεχνών, δωρεάν παραδοσιακά και άλλα εδέσματα, αναβίωση ποντιακών παιχνιδιών και πολύ χορό και τραγούδι.
Η διοργάνωση πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με τη συμμετοχή και τη στήριξη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης και τη συμβολή του Δήμου Κομοτηνής, του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, τους οποίους και ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Λίγα Λόγια για τα Παρχάρια
Παρχάρια ονόμαζαν οι Έλληνες του Πόντου τα θερινά βοσκοτόπια που εκτείνονταν στα οροπέδια και τις πλαγιές των Ποντικών Άλπεων σε υψόμετρα από 1500 μέχρι και 2500 συνήθως.
Σε ορισμένα παρχάρια, που ήταν πραγματικά παραθεριστικά κέντρα, υπήρχαν παρεκκλήσια που γιόρταζαν το καλοκαίρι. Σε αυτά γίνονταν μεγάλα πανηγύρια στα οποία έπαιρναν μέρος δεκάδες χωριά, από κοντινές και απομακρυσμένες περιοχές. Η επιστροφή από το παρχάρι έπαιρνε επίσης πανηγυρικό χαρακτήρα. Όλο το χωριό ήταν στο πόδι, για να υποδεχτεί τους παρχαρέτες.
Εσύ έλα α’ σο παρχάρ’, εγω α’ σην ξενητείαν, τ’ ομμάτια μ’ εσκοτείνεψαν α’ σην αροθυμίαν”.
Ο προσφυγικός και απόδημος ποντιακός Ελληνισμός πιστός πάντα στις παραδόσεις όπου και αν βρέθηκε δεν λησμόνησε ποτέ το ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι των Παρχαρίων του Πόντου.
Η αναβίωση του πανηγυριού των Παρχαρίων στην καταπράσινη τοποθεσία Γέφυρα του Βοσκού, δίπλα στο Οχυρό της Νυμφαίας, ξεκίνησε το 2002 από το Σύλλογο Ποντιακής Νεολαίας Ν. Ροδόπης “Η Τραπεζούντα”. Σήμερα στην τοποθεσία αυτή χάριν στη αγαστή συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και την καθοριστική συμβολή του προγράμματος «Θησέας» έχει δημιουργηθεί ένας πανέμορφος χώρος δασικής αναψυχής προσαρμοσμένος στις ανάγκες της εκδήλωσης «Παρχάρια».
Η λιθόκτιστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη πάνω σε ένα παρακείμενο βραχώδες ύψωμα, δεσπόζει επιβλητικά στο χώρο.
Η δημιουργία ενός δασικού χωριού, με παραδοσιακά “πεγάδια” (Βρύσες), ξύλινα κρεμαστά γεφύρια, παραδοσιακές καλύβες και λιθόκτιστα σπίτια, εμπνευσμένο από τα αρχιτεκτονικά πρότυπα και τη ζωή των Παρχαρίων του Πόντου, αποτελεί ένα από τους βασικότερους στόχους του Συλλόγου.