Επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ έστειλε ο επικεφαλής της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας», Δημήτρης Χαρίτου, μέσω της οποίας ζητάει να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 3/9 ως θέμα Π.Η.Δ το πρόβλημα των ζημιών που προκάλεσε το πράσινο σκουλήκι σε καλλιέργειες βαμβακιού και καπνού και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Περιφέρεια.
Στην επιστολή του ο κ. Χαρίτου αναφέρει αναλυτικά :
«Η δυναμική επανεμφάνιση του πράσινου σκουληκιού μετά από μια δεκαετία στις περισσότερες περιοχές που καλλιεργούνται βαμβάκι και καπνός. Η έντονη προσβολή που δέχτηκε η καλλιέργεια του βαμβακιού. Σε μια περίοδο που χρονικά δεν μπορούν να αναπληρωθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν, θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη μείωση στην παραγωγή, απώλειες στο εισόδημα των αγροτών και συνέπειες στην τοπική οικονομία
Πάρα τις υποδείξεις των Δ/σεων Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξέλιξη του φαινομένου. Πάρα το γεγονός ότι οι καλλιέργειες βάμβακος και καπνού εντάσσονταν σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Καθώς και τους ψεκασμούς που πραγματοποίησαν ένα τμήμα των αγροτών δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν την επέλαση του πράσινου σκουληκιού και να προστατεύσουν την βαμβακοκαλλιέργεια από το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε.
Η προβλεπόμενη μείωση θα είναι σε ορισμένες περιοχές σημαντική αγγίζοντας το 50% της συνολικής παραγωγής. Το ίδιο και η απώλεια στο εισόδημα των αγροτών, σε μια χρονιά που τα συνολικά κόστη παραγωγής ήταν υψηλά άλλα και γενικότερα η ασκούμενες πολιτικές πλήττουν το εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών. Πιο οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες σε περιοχές όπου το βαμβάκι είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια όπως η Π.Ε. Ροδόπης.
Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας της αγροτικής παραγωγής από τέτοιου είδους κινδύνους όπως είναι το πράσινο σκουλήκι για προϊόντα που έχουν μεγάλη οικονομική σημασία για την χώρα μας όπως είναι το βαμβάκι, δείχνουν για άλλη μια φορά τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για την ανυπαρξία μέτρων αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Το ίδιο σοβαρές είναι οι ευθύνες για τις ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό σε κρίσιμους τομείς των
Δ/σεων Αγροτικής Ανάπτυξης ιδιαίτερα της φυτοπροστασίας.
Είναι επιτακτική ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο να στηριχθούν επειγόντως οι παραγωγοί που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί και θα υποστούν σημαντικές απώλειες στο εισόδημα τους. Ωστόσο θεωρούμε ότι δεν αρκεί η ανακούφιση των αγροτών, οφείλουμε να διεκδικήσουμε πολιτικές και μέτρα ώστε τέτοιοι κίνδυνοι με σύγχρονα επιστημονικά μέσα να μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα πράγμα που απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος.
Οφείλουμε να διεκδικήσουμε άμεσα :
Την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να συμπεριληφθεί αποζημίωση από εντομολογικές προσβολές για να μπορέσουν να χορηγηθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς. Τροποποίηση που έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει ο Υπουργός Αγροτικής Αναπτύξεις και Τροφίμων βάση του νομού 3877/10.
Να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του ΕΛΓΑ. Να καταγραφούν οι ζημίες στις καλλιέργειες βάμβακος και καπνού με απόλυτη εξατομίκευσή τους ώστε να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση στους πραγματικά πληγέντες αγρότες.
Για τους παραγωγούς που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από το πράσινο σκουλήκι η συνδεδεμένη ενίσχυση να αποσυνδεθεί από το συγκεκριμένο πλαφόν παραγωγής που απαιτείται ως προϋπόθεση για την καταβολή της.
Να επανεξεταστούν τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης στο βαμβάκι και στον καπνό στην κατεύθυνση αύξησης της χρηματικής στρεμματικής ενίσχυσης. Ώστε σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης των προσβολών να καταστεί δυνατή η χρήση σύγχρονων ασφαλών φαρμάκων αντί του αποσπασματικού ψεκασμού, η αύξηση της αποτελεσματικότητας των οποίων μέτρων, η σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και η προστασία του χρήστη, της καλλιέργειας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας
κ. Πρόεδρε ,
ζητώ να υπάρξει σχετική απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα. Να κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να είναι γνωστές οι συνέπειες από το πράσινο σκουλήκι και για τους αγρότες της Περιφέρειας Αν.Μακ. Θράκης. Να διεκδικηθούν λύσεις από κοινού με άλλες Περιφέρειες που ήδη έχουν ξεκινήσει και αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες».