Απαξίωσαν το συνεταιριστικό κίνημα και άφησαν τους αγρότες στα νύχια των εμπόρων
Τώρα τρέχουν σε συσκέψεις προκειμένου να απαλλαγούν με νομοθετική ρύθμιση από τις ευθύνες τους
Οι πρόεδροι των ΕΑΣ ζήτησαν με Υπόμνημα τους τη διαγραφή όλων των χρεών με πρόσχημα ότι δεν πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες
Προσπαθούν να ηγηθούν και πάλι στο νέο σχήμα του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος
Οι λανθασμένες επιλογές των διοικήσεων της ΕΑΣ Ροδόπης τα τελευταία 12 χρόνια έφεραν τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών στο σημερινό τραγικό σημείο. Οι διοικούντες την ΕΑΣ φρόντιζαν περισσότερο την πολιτική τους εξέλιξη και καριέρα και φυσικά και τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι μόνο.
Κατά το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας σε κάθε Γενική Συνέλευση υπήρχαν συνεταιριστές που έκρουαν τον κίνδυνο της κατάρρευσης αλλά το Σώμα ήταν κατάλληλα επιλεγμένο με φιλικά προσκείμενους αντιπροσώπους που δεν έδειχναν καμία διάθεση για προβληματισμό και έλεγχο των οικονομικών δεδομένων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι ο εκμαυλισμός των συνειδήσεων επιτυγχάνονταν και με τη πρόσληψη των παιδιών των αντιπροσώπων ώστε να υπάρχει από τη μεριά τους και το προσωπικό οικογενειακό όφελος.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ηταν ο αριθμός των εργαζομένων στην ΕΑΣ να φτάσει κάποια στιγμή στο μαγικό αριθμό των 200 ατόμων με ότι αυτό συνεπάγεται. Τα ημερομίσθια και οι ασφαλιστικές εισφορές ήταν δυσβάστακτες για την Οργάνωση αφού δεν υπήρχε ο κατάλληλος κύκλος εργασιών. Να σκεφτεί ο αναγνώστης μας ότι η διοίκηση της ΕΑΣ κατέβαλε μισθούς στον υπάλληλο της, Άρη Γιαννακίδη, χωρίς αυτός να εργάζεται στην Οργάνωση για 12 χρόνια ενώ κατέβαλε τις ασφαλιστικές εισφορές του μέχρι την ημέρα που… δικαιολόγησε την οικειοθελή αποχώρηση από την ΕΑΣ. Αυτό ήταν καθαρή παραβίαση του νόμου.
Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε αποφασίστηκε η απόλυση των πλεοναζόντων υπαλλήλων και όσων επιθυμούσαν να συνταξιοδοτηθούν με κάποιο πόνους εκτός από το ποσο της απόλυσης. Κραυγαλέο σκάνδαλο μπορεί να χαρακτηριστεί η δανειοδότηση της ΕΑΣ με το ποσο των 500 εκατομμυρίων δραχμών τότε προκειμένου να αγοράσει μετοχές της συνεταιριστικής επιχείρησης ΣΕΒΑΘ στην οποία ο τότε πρόεδρος της ΕΑΣ κατέλαβε τη θέση του προέδρου !!!
Φυσικά μετά τη πτώχευση της ΣΕΒΑΘ τα χρήματα της ΕΑΣ εξαφανίστηκαν ενώ το χρέος παρέμεινε. Η τραγική κατάσταση έφερε στη συνέχεια την Οργάνωση σε απελπιστικό σημείο δεδομένου ότι υπήρχε τεράστια αδυναμία δανειοδότησης για την εξόφληση των υποχρεώσεων της γεγονός που απομάκρυνε τους αγρότες απο τις υποθέσεις της.
Τα δάνεια που πάρθηκαν ήταν με την αντίστοιχη υποθήκευση κάθε περιουσιακού στοιχείου οπότε η ΑΤΕ προχώρησε σε κατάσχεση όλων των προσημειωμένων ακινήτων ενώ εξακολουθεί να υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσό που οφείλεται και είναι απαιτητό.
Σήμερα αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας του Συνεταιρισμού και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα χρέη που συσσωρεύτηκαν, ποιος θα αναλάβει την αποπληρωμή τους, ποια είναι η ευθύνη των συνεταιριστών και ποια των αγροτών, ποια θα είναι η ευθύνη των αγροτών που θα εγγραφούν στο νέο συνεταιρισμό που ιδρύεται ανά Δήμο.
Με αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στο Βόλο όλοι οι πρόεδροι των Ενώσεων προκειμένου να εκδώσουν ένα Υπόμνημα που θα δοθεί στη πολιτική ηγεσία του τόπου με το οποίο θα ζητείται το χάρισμα των χρεών των Συνεταιρισμών με πρόσχημα ότι δεν πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες.
Σήμερα που ο λαός υποφέρει από την οικονομική πολιτική είναι τουλάχιστον προκλητικό κάποιοι φωστήρες του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος να ζητούν χαριστούν τα χρέη που οι ίδιοι δημιούργησαν και να φορτωθεί ο ελληνικός λαός τα αποτελέσματα των πολιτικών τους.
Εκατοντάδες απ’ αυτούς καθώς και οι πλησιέστεροι κομματικοί φίλοι και συγγενικά πρόσωπα πλούτισαν από την ρεμούλα που υπήρχε επί τόσα χρόνια και ασφαλώς δίκαιο είναι να ελεγχθεί το πόθεν έσχες των ηγετών και άλλων ύποπτων συνοδοιπόρων για να φανεί με ποιο τρόπο αποκτήθηκαν οι τεράστιες περιουσίες.
Τα ψεύτικα ιδιωτικά συμφωνητικά και οι επιδοτήσεις για ανύπαρκτες καλλιέργειες πρέπει να προβληματίσουν κάθε πολιτικό παράγοντα και φυσικά και την Δικαιοσύνη.