20.000 ευρώ για διαφημίσεις και συνδρομές !!! 16.000 ευρώ για ταξίδια και μετακινήσεις !!! 16.000 ευρώ για συμμετοχή σε Συμβούλια και Επιτροπές !!! 6.000 ευρώ η αμοιβή του Αργυρόπουλου !!!
Οι επαγγελματίες της Ροδόπης υποφέρουν από την οικονομική κρίση, οι εργασίες τους έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο, ο τζίρος έπεσε κατακόρυφα αλλά οι ηγέτες τους περνούν καλά κι ευτυχισμένα.
Η άσκηση επικοινωνιακής πολιτικής με τα λεφτά των αδύναμων οικονομικά επαγγελματιών είναι η μοναδική τους ασχολία και μοναδικός τους σκοπός η εκμετάλλευση των εσόδων για προσωπικά οφέλη.
Πήραμε πρόσφατα στα χέρια μας τον ισολογισμό του 2011 από τον οποίο αντιγράφουμε κάποια στοιχεία ενώ σε άλλη έκδοση θα γράψουμε τα οικονομικά στοιχεία των προηγούμενων ετών.
Στοιχεία απο την αναλυτική έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου απο τον Απολογισμό Χρήσης του 2011 :
Πραγματοποιηθέντα έσοδα :
- Προϋπολογισθέντα : 739.225 ευρώ
- Πραγματοποιηθέντα : 472.911 ευρώ
Πραγματοποιηθέντα έξοδα :
- Αμοιβή προέδρου : 6.354 ευρώ
- Αμοιβή τεσσάρων υπαλλήλων, μισθοί, υπερωρίες, δώρα, κίνητρο απόδοσης, επίδομα θέσης : 83.483
- Συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές : 16.335
- Εκλογικές επιτροπές 18.300
- Επιδότηση υπαλλήλου για αγορά σπιτιού : 11.780
- Σεμινάρια –ειδικές σχολές : 3.815
- Ταξίδια –μετακινήσεις : 16080
- Διαφημίσεις και δημοσιεύσεις : 18.137
- Συνδρομές σε εφημερίδες : 2.147
- Δώρα για παιδιά μελών ΔΣ : 4.160
- Ανθοδέσμες – γλάστρες – καφέδες : 3.003
- Αναλώσιμα – χαρτικά : 5.339
- Διάφορες μικροδαπάνες : 2.709
- Πετρέλαιο : 7.500
- Λάμπες : 900
- Διάφορες προμήθειες : 1.765
- Συντήρηση υπολογιστών : 12.991
Οι δαπάνες αυτές δίνουν την ευκαιρία σε κάθε επαγγελματία να καταλάβει σε ποιο σημείο και βαθμό είναι μέσα σε σωστά πλαίσια η διακίνηση χρημάτων που προέρχονται απο τις εισφορές των επαγγελματιών της περιοχής μας. Υπάρχουν βέβαια και άλλες δαπάνες που αφορούν υποχρεώσεις του ΕΒΕΡ σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίες βέβαια δεν αμφισβητούνται και κατά συνέπεια δεν αναφέρονται.
Πριν λίγο καιρό σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΡ και όψιμος σχολιαστής θέλοντας να δικαιολογήσει την αμοιβή του προέδρου προσπάθησε να βάλει στο ίδιο επίπεδο τους δυο προέδρους των Επιμελητηρίων λέγοντας χαρακτηριστικά οτι η μόνη αποζημίωση είναι ένας καφές και τίποτα άλλο για να δεχτεί την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κ. Αγγελίδη που δήλωσε οτι στο Εμπορικό Επιμελητήριο δεν υπάρχει αμοιβή προέδρου ενώ υπάρχει στο Επαγγελματικό.
Στον παραπάνω πίνακα φαίνεται με πόσα χρήματα αμείβεται ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και ας δηλώνει το αντίθετο.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) γεγονός που δεν προβληματίζει τους διοικούντες και οι χαριστικές δαπάνες που γίνονται για επικοινωνιακούς και προσωπικούς λόγους δεν εχουν καμία απολύτως θέση και ίσως νομιμότητα.
Ο κ. Αργυρόπουλος πειθαρχώντας απόλυτα στις επιλογές του προκατόχου του αποκλείει απο τις υποθέσεις της οργάνωσης όποιον δεν είναι αρεστός κι αυτό φαίνεται απο τα κονδύλια που αναφέρονται στις συνδρομές σε τοπικές εφημερίδες και στα κονδύλια για διαφημίσεις σε διάφορα ΜΜΕ.
Τα χρήματα για διαφημίσεις και συνδρομές φαίνεται οτι προωθούνται στα ΜΜΕ που προβάλουν ιδιαίτερα τα επικοινωνιακά παιχνίδια των διοικούντων το Επιμελητήριο ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε και η απόλυτη διαπλοκή αφού διάφορα έντυπα που κυκλοφορούν στη πόλη μας χαρακτηρίστηκαν ψευδώς «βιοτεχνικές μονάδες» για να επιδοτηθούν με το 12%.
Καλό είναι βέβαια να δημοσιευτούν τα ονόματα και τα αντίστοιχα ποσά που πήρε κάθε ΜΜΕ της Κομοτηνής για να φανεί ποιοι είναι ιδιαίτερα ευνοημένοι, όπως χρήσιμο και ωφέλιμο θα είναι να δημοσιευτούν τα ονόματα όσων ταξίδευσαν με χρήματα της οργάνωσης και σε ποιους προορισμούς και βέβαια ποιοι εκτός των άλλων συμμετείχαν σε διάφορες επιτροπές του Επιμελητηρίου.
Εδώ και αρκετά χρόνια και σε κάθε εκλογικη αναμέτρηση δημιουργείται έντεχνα μια αντιπαλότητα μεταξύ των παρατάξεων με φανατισμό και ένταση. Στις τελευταίες εκλογές κυρίαρχος της αντιπαράθεσης ήταν ο πρώην πρόεδρος ο οποίος κατέβαλε κάθε προσπάθεια να εκλεγεί ο εκλεκτός του που έγινε και πρόεδρος για την επόμενη τετραετία.
Γιατί άραγε παρατηρήθηκε αυτός ο υπέρμετρος φανατισμός; Κανείς δεν μπήκε στο κόπο να το εξηγήσει όμως εμείς τολμάμε να πούμε μερικές απλές σκέψεις για τις αιτίες που προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις.
Το Επιμελητήριο με την προηγουμένη διοίκηση δεν απέκτησε την αξία που έδωσε ο νόμος σε ένα ΝΠΔΔ. Ποτέ δεν λειτούργησε ως φορέας του δημοσίου και σύμβουλος της κυβέρνησης αλλά ως συνδικαλιστικός φορέας μόνο για τη προβολή του «ηγέτη» ενώ στην ουσία δεν πρόσφερε κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα όποτε φυσικό και επόμενο ηταν να μην θέλει ο πρώην να εκλεγεί κάποιος καλύτερος για να μην φανεί η διαφορά σε γνώσεις και μόρφωση.
Επιπλέον ο αποχωρήσας πρόεδρος ήθελε να συνεχίσει την ανάμιξη του στα διοικητικά πράγματα για να συνεχίσει να είναι στη νομή της εξουσίας, οπότε χρίστηκε επίτιμος και παράτυπα συμμετέχει, κακώς βέβαια, στις συνεδριάσεις του συμβουλίου και μάλιστα διαμορφώνει άποψη την οποία και επιβάλει.
Μήπως όλα αυτά έχουν και οικονομικά κίνητρα που δημιουργούν αλληλεξαρτήσεις μεταξύ πρώην και νυν; Σημασία έχει ότι η πορεία του Επιμελητηρίου είναι φθίνουσα με πολιτική μια στο καρφί και μια στο πέταλο και ότι προκύψει όπως χαρακτηριστικά φάνηκε στο πρόσφατο παρελθόν.