Υπάρχουν μέρη που κινδυνεύουν περισσότερο να χτυπηθούν από μετεωρίτη; Ολόκληρος ο πλανήτης κινδυνεύει από πρόσκρουση μετεωρίτη, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε πως η πτώση μεγάλου μετεωρίτη είναι πολύ σπάνια.
Αν κοιτάξουμε ένα χάρτη των γνωστών μετεωριτικών κρατήρων θα δούμε πως η κατανομή τους δεν είναι απολύτως ισομερής. Υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός τους σε ερήμους. Οι κρατήρες έχουν γενικά μικρό χρόνο ζωής, καθώς η μορφολογία τους επηρεάζεται από τη διάβρωση και τους ανέμους, αλλά συνεχίζουν να διατηρούνται σε άνυδρες ανοιχτές ερήμους. Στα υπόλοιπα σημεία της Γης οι κρατήρες καλύπτονται γρήγορα από βλάστηση και στο τέλος δεν απομένει στον τόπο της παλαιότερης πρόσκρουσής τους παρά ένα πράσινο τοπίο με λίγα λοφάκια που υποδηλώνουν πως εκεί υπήρχε κάποτε ένας κρατήρας.
Οι περισσότεροι μετεωρίτες έχουν πέσει στη θάλασσα κι έτσι δεν υπάρχουν ορατοί κρατήρες. Ακόμη και ο κρατήρας με διάμετρο 200 χλμ. που δημιουργήθηκε πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια από την πτώση ενός αστεροειδούς διαμέτρου 10 χλμ. είναι καλά κρυμμένος στον πυθμένα της θάλασσας στ’ ανοιχτά της χερσονήσου Yucatan, στο Μεξικό.
Σε συνεργασία με το Science Illustrated