Τον πρώτο οικολογικό συνεργατικό λαχανόκηπο εγκαινίασε ο «Σπάρτακος» με τον καθιερωμένο αγιασμό που πραγματοποιήθηκε σε μια έκταση 4 στρεμμάτων στο δρόμο προς το Κόσμιο, το απόγευμα της Κυριακής (1/7).
Ο λαχανόκηπος αυτός αποτελούσε χρόνια ιδέα των ανθρώπων της δημοτικής παράταξης του «Σπάρτακου» και πήρε σάρκα και οστά τον προηγούμενο Σεπτέμβριο όταν και ο Αναστάσιος Νικηφορίδης, ιδιοκτήτης της γης, προτίμησε αντί να πουλήσει το αγροτεμάχιο του να το δωρίσει προκειμένου να γίνει πράξη αυτή η ιδέα και να βοηθήσει παράλληλα τους συμπολίτες του να καλλιεργούν τα δικά τους κηπευτικά, ιδιαίτερα σε αυτούς τους χαλεπούς οικονομικά καιρούς.
Αυτή τη στιγμή στον πρώτο λαχανόκηπο έχουν δοθεί κλήροι των 50 τ.μ. σε 50 άτομα ενώ βασική προϋπόθεση για να πάρει κάποιος ένα κομμάτι γης είναι να καλλιεργεί χωρίς να χρησιμοποιεί φάρμακα ή διάφορου είδους χημικά.
«Τη γη την έχουμε χωρίσει σε μικρά αγροτεμάχια και αυτά έχουν παραχωρηθεί δωρεάν σε οποιονδήποτε πολίτη της Κομοτηνής θέλει να κάνει τον λαχανόκηπο του. Δίνουμε διέξοδο έτσι σε μία συνεργατική μορφή δράσης και για όποιον συμπολίτη μας έχει ενδιαφέρον για έννοιες όπως είναι η υγιεινή διατροφή ή οικολογική ευαισθησία ή η ζωντανή σχέση με την ύπαιθρο» θα πει ο Νεκτάριος Δαπέργολας για να προσθέσει ότι «στόχος μας δεν είναι να μονοπωλήσουμε τέτοιου είδους δράσεις αλλά να δώσουμε το έναυσμα και το παράδειγμα ώστε να παρασύρουμε σε τέτοιες κινήσεις και άλλους φορείς, είτε είναι επίσημοι όπως ο Δήμος είτε είναι ομάδες πολιτών. Αυτό είναι το κυρίως νόημα. Είμαστε σε μια εποχή χαλεπών οικονομικών και πρέπει να αναζητήσουμε μορφές οικονομικής αυτάρκειας και ταυτόχρονα να ξαναβρούμε τέτοιες δράσεις που παραπέμπουν σε κοινοτισμό και συνεργατισμό, που είναι άλλωστε και δομικά στοιχεία της πολιτισμικής μας ταυτότητας».
Παράλληλα, ο κ. Δαπέργολας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη, αλλά και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρη Καρασταύρου, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν άμεσα στο θέμα της άρδευσης των λαχανόκηπων.
Ο Δημήτρης Αμμανατίδης, γεωπόνος, ο οποίος έχει αναλάβει τις δράσεις του «Σπάρτακου» που αφορούν συνεργατικές δράσεις αναφερόμενος στην καλλιέργεια που γίνεται στους λαχανόκηπους τόνισε ότι «αυτή γίνεται με ήπια μέσα, δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα και χημικά. Προσπαθούμε να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερες ποικιλίες από ντόπιες παραδοσιακές. Ο στόχος είναι να μάθουμε να καλλιεργούμε την τροφή μας και να τρώμε ποιοτικά λαχανικά στα σπίτια μας.
Επειδή έχουμε χάσει την αυτάρκεια σαν λαός και σαν χώρα, τα πρώτα βήματα είναι να μάθουμε σε κάποιους που δεν ξέρουν να καλλιεργούν τη γη και από κει και πέρα θα βρουν το δρόμο τους».
Τέλος, να σημειώσουμε ότι τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στους λαχανόκηπους του «Σπάρτακου» προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για προσωπική χρήση, όμως εάν η σοδειά κριθεί παραπάνω από επαρκής, μέρος αυτής θα διατεθεί σύμφωνα και με τον κ. Δαπέργολα για φιλανθρωπικούς σκοπούς σε συσσίτια ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.