Οι αποστάσεις ανάμεσα στους γαλαξίες και τα άστρα θα έπρεπε κανονικά να μεγαλώνουν συνεχώς. Τα αστρικά συστήματα, όμως, παραμένουν στη θέση τους, κι αυτό ίσως οφείλεται στη βαρύτητα μιας μυστηριώδους μορφής ύλης, που επιδρά πάνω τους. Οι αστρονόμοι βρίσκονται σήμερα στα ίχνη της.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ύλη που βλέπουμε με τη μορφή άστρων δεν αποτελεί παρά ένα πολύ μικρό μέρος της μάζας του σύμπαντος. Το υπόλοιπο, κατά πολύ μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια.
Παρ’ όλο που το μεγαλύτερο τμήμα του σύμπαντος είναι αόρατο, καθώς δεν εκπέμπει φως, ο ρόλος του είναι καθοριστικός. Οι έρευνες των ειδικών εστιάζονται τα τελευταία χρόνια στη σκοτεινή ύλη, που θεωρείται βασικό συστατικό στοιχείο του σύμπαντος. Ομάδα επιστημόνων από διάφορες χώρες κατέγραψε πέρσι, για πρώτη φορά, την κατανομή της σκοτεινής ύλης σε ένα τμήμα του διαστήματος. Διαπιστώθηκε ότι η σκοτεινή ύλη λειτουργεί σαν ένα είδος σκελετού, που συγκρατεί την ορατή ύλη στη θέση της. Χωρίς τη μάζα της σκοτεινής ύλης, οι γαλαξίες θα απομακρύνονταν ο ένας από τον άλλο, προς κάθε κατεύθυνση. Μπορούμε, επομένως, να πούμε ότι η σκοτεινή ύλη είναι η δομή που υποβαστάζει το σύμπαν.
Με τη βοήθεια του τηλεσκόπιου Hubble, μια ομάδα αστρονόμων κατάφερε να αναπαραστήσει με αυτό τον τρόπο τη σκοτεινή ύλη σε μια τομή του διαστήματος