Φυσιολογικό είναι να γίνονται σε προεκλογικές περιόδους συγκρίσεις για να δίνεται η δυνατότητα να βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα. Στις εκλογές του 2009 τα σοβαρά κόμματα που πήραν μέρος σ’ αυτές ήταν τα παρακάτω που πήραν και τις αντίστοιχες ψήφους.
Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 42.249 ψήφους, ποσοστό 53,07% και εξέλεξε δύο βουλευτές, τους Χατζηοσμάν και Πεταλωτή. Η ΝΔ έλαβε 27.476 ψήφους με ποσοστό 34,52% και εξέλεξε έναν βουλευτή, τον Στυλιανίδη. Το ΚΚΕ έλαβε 2.001 ψήφους με ποσοστό 2,51%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3.371 ψήφους με ποσοστό 4,23% και ο ΛΑΟΣ 2.878 ψήφους με ποσοστό 3,62%.
Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλαβαν :
Χατζηοσμάν 15.499
Πεταλωτής 14.219
Κοτζά Μουμίν Ριτβάν 5.562
Μανωλιά 3.502 και Τσετινέ 1.231 ενώ βρέθηκαν και 2.236 λευκά ψηφοδέλτια.
Στη ΝΔ κυρίαρχος του ψηφοδελτίου αναδείχτηκε σε ακόμα μια εκλογική μάχη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που έλαβε17.008 ψήφους.
Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι 21.031 ψήφισαν τους μουσουλμάνους υποψηφίους (Χατζηοσμάν και Κοτζά Μουμίν) ενώ τους χριστιανούς υποψηφίους ψήφισαν οι 18.952 χωρίς να αποκλείεται το γεγονός ότι κάποιοι λίγοι ψηφοφόροι να ψήφισαν διάφορους εκλεκτούς τους.
Οι ψηφοφόροι της ΝΔ έδωσαν απλόχερα τη ψήφο τους στον Στυλιανίδη ενώ οι 4 άλλοι συνυποψήφιοι του πήραν μόνο 10.000 ψήφους ενώ η μειονότητα έδειξε ότι δεν προτιμάει το κόμμα της ΝΔ.
Σήμερα τα πολιτικά πράγματα δεν είναι στην ίδια κατάσταση του 2009 αφού η οικονομική κρίση δημιούργησε τριγμούς στο πολιτικό σύστημα με την πολυδιάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων, την άτακτη φυγή των ψηφοφόρων τους από αυτά και τη δημιουργία νέων κομματικών συσχετισμών που μερικά απ’ αυτά εμφανίζονται με αισιόδοξες προβλέψεις ενώ δεν πρέπει να παραγνωριστεί και η αύξηση των ποσοστών των λεγόμενων μικρών μέχρι σήμερα κομμάτων που αύξησαν με εντυπωσιακό τρόπο την εκλογικη τους δύναμη.
Δημοκρατική Συμμαχία, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή σίγουρα θα πάρουν ψήφους από τη ΝΔ ενώ από την άλλη πλευρά το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησαν τουλάχιστον όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις τα εκλογικά τους ποσοστά σε ποσοστό 13% ενώ εμφανίστηκαν και τρία κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές με πολλές φιλοδοξίες (Δημ Αρ. και Κοινωνική Συμφωνία).
Ειδικότερα το κόμμα του Φώτη Κουβέλη (Δημοκρατική Αριστερά) φαίνεται ότι προτιμάται από ψηφοφόρους που προέρχονται στη πλειοψηφία τους από το ΠΑΣΟΚ με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο εκλογικός νόμος που ισχύει στις επικείμενες εθνικές εκλογές προβλέπει για τη περιοχή μας την εκλογή τριών βουλευτών χωρίς να υπολογίζονται παρενέργειες από τα εκλογικά αποτελέσματα των άλλων νόμων. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο αριθμό των ψηφοφόρων (περίπου 75.000) το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη του βουλευτή είναι ο μαγικός αριθμός 25.000 ψήφοι που σημαίνει ότι κάθε κόμμα κερδίζει από την πρώτη κατανομή μια έδρα και στη συνεχεία την τρίτη έδρα κερδίζει όποιο από τα κόμματα έχει τα μεγαλύτερα υπόλοιπα ψήφων, δηλαδή τα δυο μεγάλα κόμματα για να πάρουν την δεύτερη έδρα πρέπει να έχουν υπόλοιπα ψήφων περισσότερα από το 1/3 του εκλογικού μέτρου.
Τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων προσπάθησαν να διαμορφώσουν τις λίστες τους παίζοντας μπιλιάρδο μεταξύ των υποψηφίων. Η ΝΔ με το βαρύ πυροβολικό της (Στυλιανίδης) κατόρθωσε ακόμη μια φορά να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο άτομα μικρής εκλογιμότητας ενώ χρησιμοποίησε έναν αξιόλογο μουσουλμάνο (Εμίνογλου) που ευελπιστεί να κόψει ψήφους από τον υποψήφιο της Μπακογιάννη Ιλχάν Αχμέτ με τον οποίο έχουν κοινές προτιμήσεις.
Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα έδειξαν ότι υπάρχει το ίδιο «μαγείρεμα» με διαφορά ότι το βλέμμα των υποψηφίων ήταν στους εσωκομματικούς αντιπάλους με τις κρυφές σκέψεις να αποδυναμωθεί ο αντίπαλος για προσωπικά οφέλη.
Έτσι διαμορφώθηκε ένα ψηφοδέλτιο που κατά την άποψη των ηγετών δεν θα δημιουργήσει κινδύνους για τους δυο υπάρχοντες βουλευτές αφού κατά την άποψη τους οι συνυποψήφιοι δεν έχουν την ανάλογη εκλογιμότητα. Είναι κατά την άποψη μας μια λανθασμένη σκέψη αφού η μη εκλογιμότητα και η αδυναμία των υποψηφίων να σταματήσουν την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ που είναι αγανακτισμένοι από τη πολιτική που εφαρμόστηκε θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα.
Όλοι που γύρισαν τη πλάτη στο ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσουν τα τρία άλλα κόμματα (ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ) που φιλοδοξούν να κερδίσουν την τρίτη έδρα.