«Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει την συμφωνία που μειώνει το χρέος της τις επόμενες μέρες, ώστε να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία, που θα προκαλούσε πανικό στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά και φυγή κεφαλαίων σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».
Δεν πείθονται οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης της Fitch για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποφύγει – έστω και μετά τις δραματικές διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών και την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στα νέα μέτρα που θεωρητικά διασφαλίζουν τη νέα χρηματοδότηση της χώρας – την άτακτη χρεοκοπία της.
Ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fitch, Tony Stringer, ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Bloomberg, πως «η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει τις επόμενες μέρες ώστε να μπορέσει να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να διευθετήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και για να έχει τα χρήματα πριν την λήξη του ομολόγου στις 20 Μαρτίου. Aν δεν τα καταφέρει, τότε θα βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας».
Παράλληλα ο κύριος Stringer τόνισε ότι «οι απομειώσεις των ομολογιούχων στο υπάρχον χρέος της χώρας θα αναγκάσουν την Fitch να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε D». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι το είδος της χρεοκοπίας και το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει τελικώς στην ευρωζώνη, είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για τη θέση της χώρας στην διεθνή σκηνή.
Το γεγονός πως ο κύριος Stinger διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον η Ελλάδα θα καταφέρει να γλιτώσει τη χρεοκοπία, ακόμα και αν η χρηματοδότηση προς τη χώρα μας είχε εγκριθεί μέχρι σήμερα, αποτιμήθηκε … βίαια από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που συνεχίζει να υποχωρεί κατά σχεδόν 5 μονάδες, κυρίως γιατί οι αναλυτές εκτιμούν πως σε περίπτωση μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η μετάδοση του προβλήματος.
Κάτι που φρόντισε να υπογραμμίσει και ο κύριος Stringer λέγοντας: «Πιθανόν να προκληθεί πανικός στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες και να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό. Αλλά στην συνέχεια τα βλέμματα θα στραφούν προς την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και πιθανόν την Ιταλία και την Ισπανία».
Τέλος ο Stringer υπογράμμισε ότι, «αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, οι συνέπειες για την χώρα θα είναι δραματικές».