Με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και με την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 και της νέας δανειακή σύμβασης, ξεκινάει, ουσιαστικά, μια νέα πολιτική περίοδος.
Με βάση τις παραδοχές του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού η ανεργία θα κυμανθεί στο 17%, σε μέσα επίπεδα, και η ύφεση θα ανέλθει στο 2,8%. Θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που θα μας περάσει στην εποχή των πρωτογενών πλεονασμάτων, μετά από πάρα πολλά χρόνια. Θετική εξέλιξη θα αποτελέσει η προβλεπόμενη πτώση του πληθωρισμού στο 0,6% το 2012, έναντι 2,8 του 2011.
Το κύριο μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι η κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, σαν αποτέλεσμα των σημαντικών περικοπών στις αποδοχές, άρα και στις καταβληθείσες εισφορές, της αύξησης της ανεργίας και των αυξημένων αναγκών για καταβολή εφάπαξ από τις συνταξιοδοτήσεις.
Η νέα κυβέρνηση, με εξαρχής συμφωνημένο, σύντομο, βίο, ο οποίος όμως αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βεβαρημένος με πολιτικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, ανέλαβε τον ουσιαστικό και συμβολικό ρόλο της μετάβασης από μια εποχή σε μια άλλη.
Σε κάθε περίπτωση, με την κατάθεση του φετινού προϋπολογισμού, ως εφαρμογή ενός ευρύτερου, μακροπρόθεσμού σχεδίου, μπαίνει οριστικό τέλος στην εποχή των ψευδαισθήσεων. Η ελληνική κοινωνία προσαρμόζεται, δυστυχώς βίαια, σε μια νέα οικονομική πραγματικότητα, με απότομη μείωση του βιοτικού της επιπέδου και με διαρκώς αυξανόμενη ανασφάλεια.
Μέσα σε αυτές τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, το πολιτικό σκηνικό είναι καταδικασμένο να μεταμορφωθεί. Μέσω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης το εκλογικό σώμα θα έχει την ευκαιρία, κάνοντας τον απολογισμό μιας διετίας μνημονίου, να αποδώσει πολιτικές ευθύνες, όπου υπάρχουν.
Παράλληλα, με την ύψιστη, αυτή, πολιτική έκφραση, αναμένεται να αναδειχθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός, που δεν θα στηρίζεται στο πελατειακό κράτος και στη συναλλαγή. Η πτώση του πελατειακού κράτους, θα αποτελέσει, κατά τη γνώμη μου, ένα ισχυρό πολιτικό σοκ. Μια νέα γενιά πολιτικών θα έρθει στο προσκήνιο η οποία, για πρώτη φορά, δε θα στηρίζεται σε υποσχέσεις διορισμού ή κρατικής χρηματοδότησης.
Οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί, έχοντας απολέσει μέρος της κοινωνικής τους επιρροής, οφείλουν να πραγματοποιήσουν άνοιγμα προς την κοινωνία και, με όρους σύγχρονής πολιτικής, να επιτύχουν να εκφράσουν, ξανά, τις ανησυχίες της.
Σε αυτή τη νέα πολιτική σκηνή, ως κοινωνία και ως άτομα, οφείλουμε να βάλουμε τα δυνατά μας. Το τέλος της μεταπολίτευσης θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα νέο όραμα ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου.
Η νέα πολιτική πραγματικότητα θέλει νέους ανθρώπους. Καθήκον (αλλά και ευκαιρία) της γενιάς μας είναι η ανάληψη των ευθυνών που της αναλογούν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
Οικονομολόγος, υποψήφιος Διδάκτορας Δ.Π.Θ.
[email protected]
Νέες αντιλήψεις από γερασμένα μυαλά. Ευχαριστώ δε θα πάρω
Σβήνεται τα email που σας ενοχλούν ε; Μπράβο στους νέους ανθρωπους…
ΦΩΝΗ : Προφανώς εννοείς σχόλιο. Όχι, δεν σβήνουμε κανένα παρά μόνο αυτά που εμπεριέχουν ύβρεις. Υπάρχει μια μικρή περίπτωση πάντως, το σχόλιο σου να σβήστηκε στη μαζική διαγραφή καθώς υπάρχουν πάρα πολλά spam μηνύματα. Αν θέλεις ξαναγράψτο.