Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον τουρκικό στρατό εντός της Ελλάδας πραγματοποίησαν την Παρασκευή (11/11) στο Σουνέ Τζαμί της Ξάνθης μέλη της φημιζόμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».
Πιο συγκεκριµένα στο Σουνέ Τζαµί της πόλης διοργανώθηκε από την ΤΕΞ ένα µεβλίτ στη µνήµη των 24 Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις 19/10/11 από τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ στην επαρχία Χάκκαρι (Τσουκούρτζα και Γιουκσέκοβα). Δηλαδή ένα (απαγορευµένο) σωµατείο, που διεκδικεί δήθεν µειονοτικά δικαιώµατα στην Ελλάδα, ταυτίζεται µέ τον Στρατό της γείτονος στο έργο της καταστολής του κουρδικού κινήµατος. Ένα έργο που περιλαµβάνει και χηµικό πόλεµο, όπως αναδείχθηκε πρόσφατα και στην Τουρκία και στη Γερµανία. Για τους (πιθανούς) εγκληµατίες πολέµου λοιπόν που χάσανε τη ζωή τους πολεµώντας κατά των ηρωικών Κούρδων ανταρτών, ο προξενικός µηχανισµός επεφύλαξε τιµές µέσα στην ελληνική Θράκη.
Μαζί του συντάχθηκε όλο το πολιτικό προσωπικό της µειονοτικής κοινωνίας της Ξάνθης, αφού πέρα από την διοργάνωση της ΤΕΞ (πρόεδρος ο Αχµέτ Καρά), παρέστησαν δίπλα στο Τούρκο Πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς οι Ιρφάν Ουζούν (αντιπεριφερειάρχης), Τσετίν Μάντατζη (βουλευτής ΠαΣοΚ), Οζάν Αχµέτογλου (κοµµατάρχης Ξάνθης του DEB), Χουσεΐν Αχµέτογλου (επικεφαλής του τουρκικού συνδυασµού για τον δήµο της Ξάνθης), Μουσταφά Αγκά (πρώην δήµαρχος Μύκης), Μπιλάλ Μπουντούρ (εκδότης της “Μιλλέτ”), Αµπντουλλαχ Τσακµάκ (πρόεδρος συλλόγου “Πλάτανος”) κ.α. Ο τουρκοµουφτής Ξάνθης Αχµέτ Μέτε απουσίαζε στη Μέκκα και τον εκπροσώπησε ο βοηθός του Αχµέτ Χράλογλου.
Αντισυγκέντρωση από την ομάδα του «Αντιφωνητή»
Την ίδια ώρα μέλη της ομάδας του «Αντιφωνητή» αποφάσισαν να αντιδράσουν πραγματοποιώντας έξω από το τέμενος αντισυγκέντρωση και καλώντας όλη την τοπική κοινωνία σε διαφύλαξη της ειρήνης και της αλήθειας. Μαζί µε τα μέλη της ομάδας ήταν τρεις Κούρδοι φίλοι που εκπροσώπησαν το αληθινό θύµα της υπόθεσης αλλά και ισάριθµοι Κύπριοι που ένιωσαν προσβεβληµένοι από τις εν Ελλάδι τιµές στον τουρκικό Στρατό ο οποίος κατέχει τη µισή τους ιδιαίτερη πατρίδα. Τα πλακάτ ήταν δίγλωσσα, στα τουρκικά και στα ελληνικά (ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ Τ.Ε.Ξ., Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ…) και ένα στα κουρδικά (το …κλασικό BIJI SEROK APO). Γέµισε η περιοχή από φυλλάδια (επίσης γραµµένα στα ελληνικά και στα τουρκικά), όπου γράφανε:
«Μουσουλµάνοι συµπολίτες µας,
Ζούµε στον τόπο αυτόν µαζί για αιώνες. Τα µεγάλα ζητήµατα έχουν πια όλα τακτοποιηθεί, αλλά κάποιοι δυσαρεστούνται από αυτό. Θυµήθηκαν σήµερα τους νεκρούς στρατιώτες στο Κουρδιστάν. Τους νεκρούς αντάρτες δεν τους γέννησε µάνα;
Μην τους δίνετε σηµασία και µην αφήνετε τους φασίστες της ΤΕΞ να µιλάνε για σας. Θέλουν να φέρουν στη Θράκη λύσεις σαν εκείνες του Κουρδιστάν; Ονειρεύονται καταστάσεις σαν αυτές στο Χάκκαρι; Είδαν τις φωτογραφίες των νεκρών; Θέλουν να δουν τέτοιες εικόνες στη Θράκη;
Τούρκοι, Έλληνες, Ποµάκοι η Ροµά, ζούµε όλοι µε τα ίδια προβλήµατα και δεν έχουµε ανάγκη από καινούργια. Το µέλλον των παιδιών όλων µας είναι σ’ αυτόν τον τόπο, δεν είναι ούτε στην Άγκυρα, ούτε στο Ντιαρµπακίρ. Και το τζαµί είναι χώρος όπου δοξάζεται ο Θεός – όχι ο πόλεµος».
Την αντισυγκέντρωση παρακολουθούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη που κατέφθασε στην περιοχή και παρεμπόδισε τα μέλη της ομάδας του «Αντιφωνητή» να πλησιάσουν στο τέμενος.