Οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προβλέπουν την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων («κούρεμα») από 40% έως 60%, ανάλογα με το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με την Wall Street Journal που επικαλείται πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις.
Εκτός από το ποσοστό της απομείωσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως λένε οι ίδιες πηγές, παραμένει ανοικτό το θέμα αν εκτός από τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει να εγγράψουν ζημίες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ.
«Η συζήτηση είναι για ένα “κούρεμα”, πόσο μεγάλο πρέπει να είναι και εάν θα εμπλακούν» ο δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή τα κράτη που έχουν δανείσει την Ελλάδα, είπε υψηλόβαθμη πηγή και προσέθεσε ότι το ελληνικό χρέος φαίνεται πλέον ως μη βιώσιμο.
Ένας άλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, είπε ότι στις συζητήσεις εξετάσθηκε το ενδεχόμενο «κουρέματος» έως 40%, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, καθώς οι γαλλικές τράπεζες έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα. «Από τότε, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί», δηλώνουν αξιωματούχοι στην Αθήνα.
Άλλο στέλεχος ανέφερε ότι μια ιδέα που συζητείται τώρα προβλέπει την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα ομόλογα που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια, ακόμα και σύγκριση με την απόφαση της 21ης Ιουλίου.
Η συζήτηση αφορά στην απομείωση του 50% ή και παραπάνω στην καθαρή παρούσα αξία (net present value) των ομολόγων και η μεγαλύτερη χρήση ομολόγων με χαμηλότερη ονομαστική αξία (σε σχέση με τα σημερινά ομόλογα), ώστε να υπάρξει μία αισθητή ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα
Μία δεύτερη επιλογή είναι ένα απευθείας «κούρεμα» 50% ή ίσως και παραπάνω στην καθαρή παρούσα αξία των ομολόγων, που θα εμπλέκει τόσο τους ιδιώτες όσο και τα κράτη. Αυτό το «κούρεμα» θα αφορά σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας των 110 δισ. ευρώ.
Καθώς μεγάλο μέρος από το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι πλέον στα χέρια κρατών ή της ΕΚΤ, μία σημαντική μείωση του κρατικού χρέους θεωρείται σχεδόν αδύνατη, χωρίς και οι δημόσιοι πιστωτές να αποδεχθούν ένα ποσοστό ζημιών.
Σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου, μόνο τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν καθεστώς προτίμησης έναντι των υφιστάμενων ελληνικών κρατικών ομολόγων. Δηλαδή, κατά την αποπληρωμή των οφειλών το Ταμείο έχει προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων πιστωτών της χώρας, λόγω του καθεστώτος «προτιμώμενου πιστωτή» (priority creditor status).
Από το πρώτο πακέτο στήριξης η Ελλάδα έχει ήδη λάβει δάνεια 48 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ περίπου, ενώ διακρατεί δεκάδες δισ. ευρώ ελληνικού χρέους ως εγγύηση για τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών.