Ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων για τις πράσινες θέσεις εργασίας στη Θράκη
Περιοδεία κλιμακίου σε Έβρο και Ροδόπη και συναντήσεις με τοπικούς φορείς
Μπορούμε να ακολουθήσουμε πετυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών, λέει ο Νίκος Χρυσόγελος
Συμμετοχικές επιχειρήσεις και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης
Τα δύο κόμματα εξουσίας πρέπει να πάρουν ποσοστό χαμηλότερο του 20%
Δεν μπορούν να επικαλούνται ότι θα μας σώσουν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση
Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσαν στην Αλεξανδρούπολη για τις πράσινες θέσεις εργασίες στη Θράκης έδωσε κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων τη Δευτέρα (3/10) στην Κομοτηνή αποτελούμενο από τον περιφερειακό σύμβουλο, Θανάση Μακρή, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Γιώργο Τσέκο, και τον περιφερειακό σύμβουλο Ν. Αιγαίου και νέο Ευρωβουλευτή από τον Ιανουάριο, Νίκο Χρυσόγελο.
Σύμφωνα με τον κ. Μακρή η ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη φορέων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στον Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή την επένδυση εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα της Θράκης. «Πεποίθησή μας είναι ότι την καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει το Κράτος στην περιοχή είναι να προσφέρει πράσινες θέσεις εργασίας. Χρυσός υπάρχει στη Θράκη, αλλά υπάρχει πάνω στη γη και έχει άλλο χρώμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρής.
Ο Γιώργος Τσέκος, Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας, τόνισε ότι από το 2003 οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν επισημάνει την επερχόμενη κρίση. «Το 2009 καταθέσαμε τις προτάσεις μας, οι οποίες δεν εισακούστηκαν. Η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα είναι ατελέσφορη και αδιέξοδη. Δεν είναι εθνική η κρίση αλλά είναι παγκόσμια, είναι της Ε.Ε., είναι νομισματική, είναι κρίση θεσμών και αξιών» δήλωσε ο κ. Τσέκος.
Απαιτείται νέο μοντέλο ανάπτυξης
Ο Νίκος Χρυσόγελος, περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης. «Ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο και επενδύσεις αξίας 500 δις ευρώ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τα οποία όμως δεν έγιναν. Τώρα για τη διάσωση των θέσεων εργασίας το κόστος ξεπερνάει τα 2 τρις ευρώ. Είμαστε ο μόνος πολιτικός χώρος, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, που μιλούσε για μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Η κρίση ξεκίνησε ως δημοσιονομική και κατέληξε σε κρίση που διαλύει την οικονομία και καταστρέφει την κοινωνία. Γυρίσαμε 10ετίες πίσω με την ανεργία να εκτοξεύεται και τους νέους να μεταναστεύουν.
Η κρίση είναι και πολιτική. Τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια ένα πελατειακό σύστημα. Δεν αξιοποίησαν τους ευρωπαϊκούς πόρους και φτάσαμε στο σημείο η κοινωνία να καταναλώνει περισσότερα απ’ όσα παράγει.
Εμείς προτείνουμε την πράσινη οικονομία, η οποία μπορεί να ξεκινήσει από τον κάθε πολίτη και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς να αναπτυχθεί. Υπάρχουν δομές αλληλεγγύης, που δεν βασίζονται στο χρήμα, όπως πχ οι συνεταιρισμοί που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν στη Θράκη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγελος.
Παραδείγματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Στη συνέχεια ο περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου θέλησε να δώσει μερικά πετυχημένα παραδείγματα, τα οποία κατά την άποψή του θα μπορούσα να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.
«Στον τομέα της ενέργειας σήμερα η Ελλάδα χρησιμοποιεί λιγνίτη και πετρέλαιο. Θα μπορούσε να υπάρξει αντικατάσταση των δύο παραπάνω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της κάθε περιοχής. Όχι με ιδιωτικές αλλά με συμμετοχικές επιχειρήσεις όπως συμβαίνει πχ στη Γερμανία. Να επωφεληθούν οι πολίτες και να έχουν εισόδημα από αυτό. Στη Γερμανία πχ 1,5 εκ. πολίτες χρησιμοποιούν ρεύμα που παράγεται από ηλιακούς εξοπλισμούς που έχουν τοποθετήσει στις ταράτσες των πολυκατοικιών τους, σε μια χώρα με λιγότερη ηλιοφάνεια από την Ελλάδα» ανέφερε ο Νίκος Χρυσόγελος.
Όσον αφορά τον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί και τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο κ. Χρυσόγελος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει κίνητρα σε παραγωγούς και επαγγελματίες. «Έχουμε κάθε χρόνο 5-6 εκ. τουρίστες. Πόσοι όμως από αυτούς τρώνε ελληνικά προϊόντα; Τα πιο πολλά είναι εισαγόμενα. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να βάλει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα προϊόντα που προέρχονται από μικρή απόσταση έτσι ώστε να δώσει κίνητρο και στον παραγωγό αλλά και στον επαγγελματία να προτιμήσει τα τοπικά προϊόντα. Προσπαθούμε να βρούμε κεφάλαια ενώ αυτά υπάρχουν δίπλα μας» δήλωσε ο κ. Χρυσόγελος.
Κανένα κόμμα εξουσίας πάνω από 20%
Ο μελλοντικός Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς κάθε περιοχής να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις. Το αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα είναι ξεπερασμένο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει κεφάλαια από έξω φέρνοντας ιδιωτικές επενδύσεις και επιχειρήσεις. Τα κέρδη όμως φεύγουν από την τοπική κοινωνία και πάνε σε αυτές. Με τις συμμετοχικές επιχειρήσεις όπου θα μετέχουν όλοι οι πολίτες τα κέρδη θα μένουν στην τοπική κοινωνία» σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου, ο οποίος καταλήγοντας κάλεσε τους πολίτες στις επερχόμενες εκλογές να γυρίσουν την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα.
«Στις επόμενες εκλογές τα δύο κόμματα εξουσίας πρέπει να πάρουν ποσοστά χαμηλότερα του 20% το καθένα. Δεν μπορούν να επικαλούνται ότι θα μας σώσουν αυτοί, που είναι οι ίδιοι που μας οδήγησαν σήμερα εδώ.
Η διαφορά των Οικολόγων Πράσινων με τα άλλα κόμματα είναι ότι εμείς δεν ποντάρουμε στην καταστροφή της χώρας για να κερδίσουμε ποσοστά, όπως κάνουν πχ η ΝΔ με τον Σαμαρά και ο ΛΑΟΣ αλλά και το ΚΚΕ που λέει συνέχεια και παντού όχι» τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος.