«Βούλιαξε» η Κομοτηνή από χιλιάδες επισκέπτες που ήρθαν να παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας
Στην μνήμη του αειμνήστου πρώην Μητροπολίτη Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου, ο οποίος υπηρέτησε με αυταπάρνηση, μοναστική αυστηρότητα και ήθος τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και πέθανε πάμπτωχος στην Αθήνα την 28η Σεπτεμβρίου 1949, ήταν αφιερωμένο το 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ ποντιακών χορών που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος το Σάββατο (1/10) στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Κομοτηνής.
Φωτορεπορτάζ από το Φεστιβάλ μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
Στη φετινή διοργάνωση, στόχος της οποίας ήταν η σφυρηλάτηση των δεσμών της νεολαίας κατά την διάρκεια μάλιστα της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται ο τόπος, για να εμπεδωθεί το αίσθημα αλληλεγγύης, της αισιοδοξίας και της προοπτικής για ένα καλύτερο αύριο, έλαβαν μέρος 1.500 χορευτές και 400 Σωματεία από όλη την Ελλάδα.
Η παρουσία χιλιάδων χορευτών αλλά και χιλιάδων συνοδών και επισκεπτών συνάμα δημιούργησε τεράστια οφέλη για την περιοχή μας τόσο σε πολιτιστικό αλλά κυρίως σε οικονομικό επίπεδο καθώς η τοπική αγορά τονώθηκε σημαντικά έστω και για μία ημέρα.
Γιώργος Παρχαρίδης : «Ζητάμε μια συγνώμη από την Τουρκία, μαχόμαστε για την αναγνώριση της γενοκτονίας»
Ο Γιώργος Παρχαρίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και απευθυνόμενος στο κοινό τόνισε ότι σκοπός της Παμποντιακής Ομοσπονδίας είναι η διεθνής αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας, η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου και η διδασκαλία της ποντιακής ιστορίας στα ελληνικά σχολεία. «Από την Τουρκία ζητάμε μόνο μια συγνώμη» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ενώ όσον αφορά το Φεστιβάλ πρόσθεσε «το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών δεν αποτελεί μια φολκλορική εκδήλωση πολιτιστικής ανακύκλωσης. Ακόμα και εντός της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει ο τόπος αποτελεί μια αχτίδα φωτός που συσπειρώνει την νεολαία και απαλύνει τις συνέπειες της Κρίσης προβάλλοντας τις πανανθρώπινες αξίες που προάγουν τον πολιτισμό, την παράδοσης και την κοινωνική συνοχή».
Ως εκ τούτου η πρόθεση της Π.Ο.Ε. να τιμήσει κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ τον ζωγράφο Τριαντάφυλλο Ηλιάδη, ο οποίος παρά το χτύπημα της μοίρας, κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας, ζωγραφίζοντας με το στόμα ενισχύει έτη περαιτέρω το ιδεολογικό περίγραμμα και την στόχευση του Φεστιβάλ ως μια εκδήλωση πίστης στον άνθρωπο και τις αξίες του.