Σε προειδοποιητική απεργία την Πέμπτη (8/9) και την Παρασκευή (9/9) προχώρησαν οι γιατροί της Ροδόπης διαμαρτυρόμενοι για τη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου και τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΠΥ).
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, στο νέο Οργανισμό θα συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, δηλαδή το 95% του συνόλου των ασφαλισμένων.
Οι γιατροί διαμαρτύρονται κυρίως για το γεγονός ότι σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ιδιωτικοί γιατροί θα μπορούν να παρέχουν επ’ αμοιβή τις υπηρεσίες τους στα κρατικά Νοσοκομεία αλλά και για το γεγονός ότι γιατροί που δεν θα υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ θα χάσουν αυτόματα το δικαίωμα της συνταγογράφησης.
«Τα μέτρα της κυβέρνησης για την Υγεία περιορίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των γιατρών, κάτι το οποίο θα έχει και επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών καθώς η ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχεται θα υποβαθμιστεί.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μελών του. Ζητάμε εξορθολογισμό στη διαχείριση των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων και τη δημιουργία ενός υγιές συστήματος υγείας με ειλικρινείς όρους, όπως εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, Στέργιος Κυριαζίδης για να προσθέσει ότι «το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει στην εξαφάνιση του αυτοαπασχολούμενου γιατρού. Λέμε όχι σε αυτό το οποίο μεθοδεύεται εις βάρος των γιατρών και ζητάμε τη κατανόηση και τη συνεργασία όλης της κοινωνίας για αυτή τη 48ωρη απεργία μας».
Ο Αλέξανδρος Μάινας, Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, στάθηκε με τη σειρά του στις απαξιωτικές συμβάσεις που θα κληθούν να υπογράψουν οι γιατροί με τον ΕΟΠΠΥ. «Δεν θα δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να επιλέξει ελεύθερα τον γιατρό, τον οποίο θέλει να επισκεφθεί αλλά θα υποχρεούται να πηγαίνει σε όποιον γιατρό έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ.
Καταργείται, επίσης, η έννοια του επείγοντος καθώς ο ασθενής θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, με τη λειτουργία του ΕΟΠΠΥ κάθε γιατρός θα εξετάζει έναν ασθενή ανά 10-15 λεπτά και η αναμονή θα φτάνει στα επίπεδα του ΙΚΑ, δηλ. μέχρι και 30 μέρες.
Οι απαξιωτικές συμβάσεις που προτείνει ο ΕΟΠΠΥ απαξιώνει τους γιατρούς, αποκλείει ομάδες γιατρών ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει τους ελεύθερους γιατρούς να συνταγογραφούν. Γιατρός που δεν έχει δικαίωμα να συνταγογραφεί δεν είναι γιατρός. Επίσης, αμφισβητούμε τον τρόπο επιλογής των γιατρών, τον οποίο κρίνουμε ως αδιαφανή» τόνισε ο κ. Μάινας.
Αδιαφάνεια στον τρόπο επιλογής των γιατρών
Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί αμφισβητούν επίσης και τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι γιατροί, οι οποίοι θα υπογράψουν τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΠΥ. «Αυτή τη στιγμή με το ΙΚΑ είναι συμβεβλημένοι 7.000 γιατροί και με την πρόταση αυτή θα προσληφθούν άλλοι 15.000 γιατροί στο σύνολο των 80.000 γιατρών της χώρας. Οι γιατροί αυτοί θα απασχολούνται με το λεγόμενο μπλοκάκι.
Με ποια κριτήρια όμως θα προσληφθούν; Θα στριμώχνονται έξω από τα πολιτικά γραφεία;» αναρωτήθηκε ο κ. Κυριαζίδης.
Κατάργηση της σχέσης 51-49
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την κατάργηση της σχέσης 51-49. Μέχρι σήμερα, για να ανοίξει κάποιος ιατρείο ή κλινική έπρεπε το 51% των ιδιοκτητών ή μετόχων να είναι γιατροί. Με την εφαρμογή όμως του νέου νόμου αυτό καταργείται, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε από εδώ και στο εξής θα μπορεί να ανοίξει ιατρείο και να προσλάβει ως υπαλλήλους γιατρούς.
Πρόταση Φακιρίδη για ενιαίο μισθό 2.000 ευρώ
Ο Νίκος Φακιρίδης, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, πρότεινε ένα ενιαίο μισθολόγιο με κλιμακωτή αύξηση ανάλογα με την προϋπηρεσία. «Η υγεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα εδώ και χρόνια, το οποίο σήμερα γίνεται πιο ακριβό. Εγώ προτείνω έναν ενιαίο μισθό των 2.000 ευρώ για κάθε νέο γιατρό, οποίος θα αυξάνεται με τα χρόνια προύπηρεσίας» σημείωσε ο κ. Φακιρίδης.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η απεργία των γιατρών στη Ροδόπη έφθασε σε ποσοστό 86%. Από τους 132 συνολικά γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης απέργησαν οι 102.