Δύο λευκά από Πέτροβιτς και Ζαγναφέρη που διαφώνησαν με τη διαδικασία
Πρόταση του Παύλου Ζησίμου να παραιτηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο σε περίπτωση που αγνοηθεί η θέση του από την κυβέρνηση
«Όχι» στην επένδυση εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ κατά συντριπτική πλειοψηφία στη συνεδρίαση του την προηγούμενη Πέμπτη (28/7) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ροδόπης.
Λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της «Περιφερειακής Αναγέννησης», Πέτροβιτς και Ζαγναφέρης, οι οποίοι διαφώνησαν με τον τρόπο, με τον οποίο έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφερειακή Αρχή.
«Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται από το πουθενά ένας πολίτης, μέλος μιας ομάδας, και να εισηγείται κατά του χρυσού. Και εμείς κατά του χρυσού είμαστε όμως η Περιφερειακή Αρχή εφόσον ήθελε να κάνει σωστά τη δουλειά της θα έπρεπε να φέρει στο Συμβούλιο ένα μέλος της εταιρείας, έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου, καθώς και ειδικούς επιστήμονες ώστε οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι να έχουν ολοκληρωμένη άποψη» σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Εισηγητής στο θέμα «Εξόρυξη και Μεταλλουργία παραγωγής χρυσού στην Περιφέρεια ΑΜΘ» ήταν το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του Χρυσού, Ανέστη Στρατιάδη, ο οποίος σημείωσε ότι «η Ε.Ε. όπως ξέρετε, έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για την μη χρήση κυανίου, σε χρυσωρυχεία και γενικά στην μεταλλουργία και εξορυκτικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα όμως οι επίτροποι και τα συμβούλια που έχει η Ε.Ε., σε άμεση συνεργασία με τις εταιρίες προσπαθούν να περάσουν αυτές τις αποφάσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι καταπέλτης απέναντι σ’ αυτού του είδους τις επενδύσεις και τις μεταλλευτικές δραστηριότητες» στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου ξέρει πολύ καλά ότι θα μας βρει απέναντι αν τυχόν προχωρήσει τα πράγματα όπως θέλει εκείνος και οι εταιρίες».
Μετά την εισήγηση του κ. Στρατιάδη, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου συμφώνησαν να συσταθεί μία διαπαραταξιακή και διαθεσμική επιτροπή φορέων που σε άμεσο χρόνο, θα ενημερώσει δια ζώσης στην Αθήνα την πολιτική ηγεσία της χώρας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για την κατηγορηματική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών πάνω στο ζήτημα.
Άρης Γιαννακίδης : «Υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει η επένδυση»
Ο Περιφερειάρχης, Άρης Γιαννακίδης, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του και σημείωσε ότι «ναι, όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν να γίνει η επένδυση στην περιοχή. Υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνει η επένδυση αυτή». Τόνισε όμως ότι «εμείς όμως έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε. Ας αφήσουμε όλοι τα μικρά, τις μικροαντιπαραθέσεις, και ας κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού, ότι σήμερα, άλλοι με λιγότερο άλλοι με περισσότερο στεντόρεια φωνή, είπαν ότι θα είμαστε όλοι μαζί, ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις».
«Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί μια επιτροπή για να ενημερώσει όλο τον πολιτικό κόσμο και όλο το πολιτικό σύστημα, ότι η δική μας περιοχή, για ακόμη μια φορά, θα πει «όχι» στη συγκεκριμένη επένδυση. Για να διατρανώσουμε τη δική μας άποψη για την ζωή, και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση να πάρει τις ευθύνες της και εμείς τις δικές μας. Ξέρουμε τι συμβαίνει στην κεντρική εξουσία. Δέκα πέντε ολόκληρα χρόνια ο χρυσός βρίσκεται στην επικαιρότητα» σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης.
Δημήτρης Πέτροβιτς : «Ζητάμε ουσιαστικό διάλογο»
Ο Δημήτρης Πέτροβιτς, εκπρόσωπος της «Περιφερειακής Αναγέννησης», ελλείψει του Γιώργου Παυλίδη εξήγησε για ποιο λόγο ψήφισε «λευκό». «Η παράταξη μας ψήφισε κατά συνείδηση. Έχω τοποθετηθεί κατά των χρυσωρυχείων και έχω ψηφίσει κατά των χρυσωρυχείων. Το «λευκό» έχει να κάνει με την σημερινή διαδικασία, μια μη δημοκρατική διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο θέλησα να στηλιτεύσω τη διαδικασία. Πρέπει να γίνεται ουσιαστικός διάλογος και να ακούγονται και οι δύο απόψεις και οι δύο πλευρές, αυτό είναι δημοκρατία, και είναι πολύ σημαντικό» τόνισε ο κ. Πέτροβιτς
Παύλος Ζησίμου : «Να παραιτηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο»
Να παραιτηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο σε περίπτωση που εγκριθεί η επένδυση από την κυβέρνηση πρότεινε ο σύμβουλος της «Περιφερειακής Αναγέννησης», Παύλος Ζησίμου.
«Νομίζω ότι έπρεπε να δοθεί ένα ξεκάθαρο όχι. Θα έπρεπε να δεσμευτεί ο περιφερειάρχης ότι θα παραιτηθεί, και μαζί του όλοι οι σύμβουλοι, αν τυχόν η κρατική εξουσία αποφασίσει να γίνει η επένδυση. Νομίζω ότι αυτή θα ήταν η δυναμικότερη απάντηση που θα μπορούσε να δώσει η περιφέρεια» τόνισε ο κ. Ζησίμου.
Θανάσης Μακρής : «Ο ορυκτός πλούτος δεν είναι λύση»
«Μερικά γραμμάρια χρυσού συνεπάγονται έναν τόνο τοξικών αποβλήτων. Παρότι η Ελλάδα είναι πρώτη και εξάγει πάρα πολλά μεταλλεύματα, αυτό δεν μας εμπόδισε να χρεοκοπήσουμε σαν χώρα και να έχουμε χιλιάδες θέσεις ανεργίας. Δεν αποτελεί ο ορυκτός πλούτος λύση στην ευημερία αυτού του τόπου. Πρέπει να βάλουμε φρένο στην εταιρία που προσπαθεί να εξαγοράσει συνειδήσεις, πρέπει να διατρανώνουμε στην πολιτική ηγεσία της χώρας να μην συνεχίζει να προσπαθεί να μεθοδεύσει την επένδυση του χρυσού» δήλωσε ο επικεφαλής της Οικολογίας – Αλληλεγγύσης, Θανάσης Μακρής.
Δημήτρης Χαρίτου : «Να μην αγνοούν τη δυναμική της κοινωνίας»
«Καμία χώρα που εκχώρησε τον δημόσιο ορυκτό της πλούτο δεν είχε προοπτική για να αναπτυχθεί. Όσοι αγνοούν την δυναμική της τοπικής κοινωνίας, ας μην ξεχνούν ότι πολύ γρήγορα θα την βρουν μπροστά τους, και τότε η οργή, η δυσαρέσκεια και ο αγώνας τους, θα είναι συντριπτικός για μια βιώσιμη ανάπτυξη για τη περιοχή» τόνισε ο επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας, Δημήτρης Χαρίτου.
Χρήστος Τρέλλης : «Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μεταλλευτικά δικαιώματα»
«Η σημερινή απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, δείχνει την πολιτική του βούληση αλλά και των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής μας να πουν ένα βροντερό όχι στην εξόρυξη του χρυσού.
Δείχνει περίτρανα ότι σήμερα είναι πλέον ώριμη ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μεταλλευτικά δικαιώματα, να επιστραφούν όλα τα δικαιώματα ξανά στο ελληνικό κράτος, μιας και αποτελούν αντικειμενικά δημόσια και λαϊκή περιουσία» τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Τρέλλης.
Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν αρνητικά απέναντι στις επενδύσεις χρυσού, οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης. Ο πρώτος τόνισε ότι σε περίπτωση που γίνει η επένδυση χρυσού δεν επιθυμεί «να παραμείνει Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης» ενώ ο δεύτερος τονίζοντας την αντίθεση του στην εξόρυξη χρυσού ευχήθηκε σε όλους «καλό κουράγιο γιατί θα μας χρειαστεί».