Στην Κομοτηνή νοικιάζονται 15 δημόσιοι χώροι του ΟΕΚ όμως τα ενοίκια δεν καταλήγουν στα ταμεία του Οργανισμού !!!
«Μανδαρίνοι» του Οργανισμού και τοπικά συνδικαλιστικά στελέχη εκμεταλλεύονταν την περιουσία του οργανισμού
Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στην υπηρεσία εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων
Περιουσία του Οργανισμού χαρίστηκε προκειμένου να ευνοηθούν τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Το θέμα ενδιαφέρει άμεσα τον αρμόδιο Υπουργό αλλά και τις Εισαγγελικές Αρχές !
Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) κατά πάγια τακτική όταν προχωρά στην ανέγερση εργατικών κατοικιών κατασκευάζει και καταστήματα για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των κατοίκων των οικισμών.
Έτσι στους τρεις οικισμούς της Κομοτηνής (Εκτενεπόλ, Κικίδιο και Υποσταθμός ΔΕΗ) κατασκευάστηκαν συνολικά δώδεκα (12) καταστήματα και τρεις (3) ιδιαίτεροι χώροι για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών των κατοίκων.
Τα καταστήματα αυτά με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΕΚ δόθηκαν για εκμετάλλευση στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής το οποίο προχώρησε στην εκμίσθωση όλων των καταστημάτων. Μεταξύ αυτών των εποικισθέντων χώρων νοικιάστηκε και ο χώρος στον οποίο επρόκειτο να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι (συνταξιούχοι, ηλικιωμένοι και παιδιά) δεδομένου ότι και οι τρεις οικισμοί είναι μακριά από το κέντρο δραστηριοτήτων της πόλης. Όμως το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου θεώρησε ότι μπροστά στο χρηματικό όφελος δεν χρειάζονται κοινωνικοί χώροι για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Όταν οι νέοι ενοικιαστές απευθύνθηκαν στο Δήμο Κομοτηνής καταβάλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση των αδειών όπως ηταν φυσικό οι Υπηρεσίες του Δήμου ζήτησαν την άδεια οικοδομής για να διαπιστώσουν αν τα καταστήματα πληρούσαν τους όρους καταλληλότητας οπότε διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια αφού οι χώροι δεν ηταν χαρακτηρισμένοι σαν καταστήματα.
Κοροϊδία από το Εργατικό Κέντρο
Το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες από τη μη έκδοση της επαγγελματικής άδειας απέστειλε στο Δήμο Κομοτηνής έγγραφο με ψεύτικο περιεχόμενο στο οποίο διαβεβαίωνε τις υπηρεσίες του Δήμου ότι κατατέθηκε στην πολεοδομία φάκελος για την αλλαγή χρήσης.
Σε σχετικό ερώτημα που έγινε στην πολεοδομία τότε η απάντηση της υπηρεσίας ηταν ότι κανένας φάκελος για αλλαγή χρήσης δεν επεβλήθη αφού το Εργατικό Κέντρο δεν είχε την κυριότητα των καταστημάτων παρά μόνο τη χρήση τους. Προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα κινητοποιήθηκε ο πρόεδρος του ΟΕΚ ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες έλυσε το πρόβλημα των ψεύτικων δηλώσεων και εγγράφων και κατόρθωσε να αλλάξει η χρήση των συγκεκριμένων χώρων, δηλ. ο πρόεδρος της Εργατικής Κατοικίας στην προσπάθεια του να καλύψει παράτυπες ενέργειες κατάργησε ο ίδιος την πολιτική του οργανισμού.
Έτσι με τις εξελίξεις αυτές το Εργατικό Κέντρο προχώρησε στην ενοικίαση των 15 χώρων αποκομίζοντας χιλιάδες ευρώ από ενοίκια τα οποία βεβαίως δεν κατέληγαν στο ταμείο του ΟΕΚ.
Το παράξενο στην υπόθεση είναι ότι ο Οργανισμός είχε και εξακολουθεί να έχει γραφείο στελεχωμένο στην Κομοτηνή, οι υπάλληλοι του οποίου ασφαλώς θα μπορούσαν να ασχολούνται με την εκμετάλλευση των κτιρίων όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Σε σχετική ερώτηση που απευθύναμε στην προϊσταμένη του τοπικού γραφείου για το καθεστώς εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων χώρων δήλωσε αδυναμία να μας ενημερώσει προτρέποντας μας να απευθυνθούμε στην κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού.
Σε συζητήσεις που είχαμε με διευθυντικά στελέχη μας είπαν καταρχήν ότι δεν γνώριζαν το καθεστώς εκμετάλλευσης των καταστημάτων αλλά ούτε και ποιος εκμεταλλεύονταν τα ενοίκια. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του ΟΕΚ προκειμένου να διαπιστώσουν ποιος εκμεταλλεύεται και με ποιο καθεστώς την περιουσία του δημοσίου οπότε πληροφορηθήκαμε ότι η σχετική «συμφωνία» έληξε πριν δύο (2) χρόνια και παρ’ όλα αυτά ο Οργανισμός και το τοπικό παράρτημα του δεν ενδιαφέρθηκαν για την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Τα ερωτήματα που γεννούνται από την προκλητική αυτή συμπεριφορά και απόφαση της διοίκησης του ΟΕΚ είναι πολλά :
1. Γιατί ενώ υπήρχε τοπικό παράρτημα του ΟΕΚ δε μερίμνησε να αναθέσει στους υπαλλήλους του την ενοικίαση των καταστημάτων;
2. Γιατί ανατράπηκε η πολιτική του ΟΕΚ και καταργήθηκαν κοινωνικοί χώροι που θα εξυπηρετούσαν παιδιά, ηλικιωμένους, συνταξιούχους για την καθημερινή τους συνάθροιση μπροστά στο χρηματικό κέρδος;
3. Μπήκε καμία υποχρέωση στο Εργατικό Κέντρο να δίνει το σύνολο των ενοικίων ή μέρος αυτών στην τοπική υπηρεσία του ΟΕΚ; Αν ναι για ποσο χρονικό διάστημα έγινε και γιατί καταργήθηκε;
4. Μετά το τέλος της σύμβασης τα ενοίκια που δόθηκαν στον εκμεταλλευτή των καταστημάτων μπήκαν στο ταμείο του ΟΕΚ ή τα διαχειρίζεται παράτυπα και παράνομα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου;
5. Μετά την ενασχόληση μας με το θέμα μάθαμε ότι πάρθηκαν αποφάσεις προκειμένου σήμερα εν έτει 2011 να καταγραφεί η ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ. Ποιος εκμεταλλεύεται την περιουσία αυτή και αν από την εκμετάλλευση αυτή υπάρχει το παραμικρό χρηματικό κέρδος για τον οργανισμό, δηλ. μέχρι την ημέρα που γίναμε «ενοχλητικοί» η διοίκηση του ΟΕΚ ειχε μεσάνυχτα για την ακίνητη περιουσία της;
Το τελευταίο ερώτημα που προκύπτει και κάνει το «σκάνδαλο» πανελλήνιας εμβέλειας είναι ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας έχει ανά την Ελλάδα εκατοντάδες εργατικούς οικισμούς. Ισχύει και για εκείνους η ίδια τακτική; Κάποιοι να εκμεταλλεύονται τα καταστήματα χωρίς τα χρήματα να τα καρπώνεται ο Οργανισμός;
Το θέμα ασφαλώς ενδιαφέρει τον αρμόδιο υπουργό καθώς και κάθε αρμόδιο της κυβέρνησης, όπως ασφαλώς ενδιαφέρει και τις εισαγγελικές αρχές.